Live τώρα    
18°C Αθήνα
ΑΘΗΝΑ
Αίθριος καιρός
18 °C
16.2°C18.5°C
3 BF 57%
ΘΕΣΣΑΛΟΝΙΚΗ
Ελαφρές νεφώσεις
14 °C
10.8°C15.6°C
3 BF 68%
ΠΑΤΡΑ
Αίθριος καιρός
17 °C
15.4°C16.6°C
4 BF 71%
ΗΡΑΚΛΕΙΟ
Αίθριος καιρός
16 °C
14.9°C17.7°C
3 BF 73%
ΛΑΡΙΣΑ
Αίθριος καιρός
16 °C
15.7°C15.7°C
2 BF 67%
Η "βαθιά Αμερική" αποφυλάκισε συνένοχο αστυνομικό της δολοφονίας του Φλόιντ
  • Μείωση μεγέθους γραμματοσειράς
  • Αύξηση μεγέθους γραμματοσειράς
Εκτύπωση

Η "βαθιά Αμερική" αποφυλάκισε συνένοχο αστυνομικό της δολοφονίας του Φλόιντ

Έντονες αντιδράσεις προκάλεσε χθες στις ΗΠΑ η αποφυλάκιση ενός από τους τέσσερις αστυνομικούς που εμπλέκονται στη δολοφονία του Τζορτζ Φλόιντ, που επέστρεψε σπίτι του όταν οι συγγενείς του κατόρθωσαν να συγκεντρώσουν με... έρανο διαμέσου του PayPal τα 750.000 δολάρια για την εγγύηση που είχε θέσει το δικαστήριο. Ο Τόμας Λέιν απλώς δεν θα μπορεί να οπλοφορεί και να συμμετέχει σε συγκεντρώσεις και εκδηλώσεις. «Ήταν αδικαιολόγητα μεγάλη η εγγύηση που έθεσε το δικαστήριο. Ο Τόμας Λέιν έκανε ό,τι ήταν δυνατό για να σώσει τον Φλόιντ» τόνισε ο δικηγόρος του 37χρονου αστυνομικού, θεωρώντας προφανώς ότι 8 λεπτά και 46 δευτερόλεπτα ήταν λίγα για να αποτρέψει τον συνάδελφό του να δολοφονήσει εν ψυχρώ τον Φλόιντ.

Φιλονίζ Φλόιντ: Ο αδελφός μου πέθανε για 20 δολάρια

Ο Λέιν κατάφερε να συγκεντρώσει τα 750.000 δολάρια με τη βοήθεια της «βαθιάς Αμερικής» και να αποφυλακιστεί. Λίγες ώρες πιο πριν, όμως, από το βήμα Επιτροπής της αμερικανικής Βουλής ο αδελφός τού Τζορτζ Φλόιντ είχε καταγγείλει ότι ο αδελφός του «πέθανε για 20 δολάρια» και διερωτήθηκε «εάν αξίζει τόσο ένας Αφροαμερικανός το 2020». «Εναπόκειται σε εσάς να κάνετε κάτι ώστε ο θάνατος του Τζορτζ να μην είναι μάταιος. Το όνομα του Τζορτζ θα σημαίνει κάτι μόνο εάν ο θάνατός του καταλήξει να αλλάξει τον κόσμο προς το καλύτερο. Και νομίζω ότι θα είναι έτσι» συνέχισε συγκινημένος ο Φιλονίζ Φλόιντ.

Οι αρχές της Πολιτείας Ουάσιγκτον πάντως ανακοίνωσαν ότι θα ξεκινήσει νέα έρευνα για τον θάνατο ενός Αφροαμερικανού στη διάρκεια της σύλληψής του από την αστυνομία τον Μάρτιο, την ώρα που εκείνος διαμαρτυρόταν ότι δεν μπορεί να αναπνεύσει.

Ο θάνατος του Φλόιντ και το μεγάλο κύμα αγανάκτησης ενίσχυσε την ευαισθησία πολλών μέσων ενημέρωσης στα θέματα του ρατσισμού και των φυλετικών διακρίσεων, οδηγώντας μάλιστα πολλές φορές σε παραιτήσεις διευθυντικών στελεχών τους ή και μεγαλοδημοσιογράφων, όπως συνέβη με τους «New York Times» και τη «Philadelphia Inquierer», όπου 44 από τους 57 Αφροαμερικανούς δημοσιογράφους της αρνήθηκαν να εργαστούν στις 4 Ιουνίου.

Νιλ Γιανγκ: Αξιοθρήνητο ανθρωπάκι ο Τραμπ

«Σε περιόδους κορωνοϊού, ρατσιστικών δολοφονιών και διαδηλώσεων κατά της αστυνομικής βίας και της μισαλλοδοξίας, διαισθάνομαι τώρα την αλλαγή. Ακόμα κι αν επιδεινωθεί ακόμα περισσότερο η κατάσταση με την πανδημία του κορωνοϊού, νομίζω ότι μπορούμε όλοι να μάθουμε μαζί. Μερικοί από εμάς θα αρρωστήσουμε, ειδικά εκείνοι που πήγαν στις διαδηλώσεις ή οι οικογένειές τους, εκείνοι δηλαδή που πασχίζουν για μας και μας φροντίζουν. Γνωρίζουμε όμως ότι οι ζωές των μαύρων είναι σημαντικές» σημείωσε το σύμβολο της ροκ μουσικής Νιλ Γιανγκ με ανοιχτή επιστολή στον ιστότοπό του «Neil Young Archives Times - Contrarian».

«Οι σκέψεις μου συνοδεύουν όλες τις οικογένειες των μαύρων, όλων των μαύρων στην Ιστορία της Αμερικής. Έχω την αίσθηση ότι κάτι αλλάζουμε. Όλοι μαζί, άσπροι και μαύροι, στον δρόμο. Γνωρίζουμε ότι η αποστολή μας είναι η σωστή για την Αμερική και την ανθρωπότητα. Σε τελευταία ανάλυση, ο Τραμπ είναι απλώς ένας καημένος ηγέτης που χτίζει τείχη γύρω από το σπίτι μας. Πιστεύω ότι σύντομα θα είναι ανίσχυρος και του εύχομαι το καλύτερο στην επόμενη ζωή του. Αυτός ο αξιοθρήνητος άνθρωπος δεν θα καταστρέψει το αμερικανικό όνειρο» συμπλήρωσε ο Γιανγκ.

Ο προεκλογικός... κυκλώνας

Ο Πρόεδρος Τραμπ πάντως ανακοίνωσε ότι την επόμενη Παρασκευή θα ξεκινήσει την προεκλογική εκστρατεία του από την Τούζλα της Οκλαχόμα, για να μεταβεί μετά στη Φλόριντα, την Αριζόνα και τη Βόρεια Καρολίνα, καθιστώντας σαφές ότι δεν πρόκειται να φορέσει μάσκα.

Την ίδια στιγμή, ο πλανητάρχης ανακοίνωσε οικονομικά μέτρα και περιορισμούς στις μετακινήσεις εναντίον των υπαλλήλων του Διεθνούς Ποινικού Δικαστηρίου που συμμετέχουν σε έρευνες εναντίον Αμερικανών στρατιωτών και μυστικών πρακτόρων για την ανάμειξή τους σε εγκληματικές πράξεις στον πόλεμο του Αφγανιστάν χωρίς τη συγκατάθεση των ΗΠΑ. Για την κυβέρνηση Τραμπ το Διεθνές Ποινικό Δικαστήριο παραβιάζει την εθνική κυριαρχία των ΗΠΑ.

Η κυβέρνηση Τραμπ απέρριψε χθες την πρόταση των Δημοκρατικών για την αύξηση του επιδόματος ανεργίας κατά 600 δολάρια την εβδομάδα για την αντιμετώπιση του κορωνοϊού, θεωρώντας ότι η αμερικανική οικονομία ανακάμπτει και οι άνεργοι δεν έχουν επιπλέον ανάγκες. Τα επιδόματα στήριξης των ανέργων από την πανδημία θα καταβάλλονται έως τις 31 Ιουλίου. Η κυβέρνηση απέρριψε επίσης την παράταση της καταβολής τους έως τις 31 Δεκεμβρίου.

Στο πλαίσιο της πολιτικής εναντίον των μεταναστών και των προσφύγων, ο Τραμπ ανακοίνωσε νέα μέτρα, 150 σελίδων, περιορίζοντας σημαντικά τη χορήγηση ασύλου, ενώ τα υπουργεία Δικαιοσύνης και Εθνικής Ασφάλειας μιλούν για «απλοποίηση των διαδικασιών» με ό,τι αυτό μπορεί να σημαίνει προφανώς για την απόρριψη των αιτήσεων.

Ο Τραμπ απέρριψε την ιδέα του Πενταγώνου για την έναρξη διακομματικού διαλόγου για τη μετονομασία περίπου δέκα στρατιωτικών βάσεων που φέρουν τα ονόματα ρατσιστών στρατηγών της Συνομοσπονδίας του Νότου που υπερασπίστηκαν τη σκλαβιά. Αντίθετα, η Δημοκρατική πρόεδρος της Βουλής Νάνσι Πελόζι παρότρυνε την άμεση λήψη μέτρων για την απομάκρυνση από την αμερικανική πρωτεύουσα έντεκα αγαλμάτων ηγετών και στρατιωτικών τής ρατσιστικής Συνομοσπονδίας.

Ο αρχηγός του Κοινού Γενικού Επιτελείου των αμερικανικών ενόπλων δυνάμεων, στρατηγός Μαρκ Μίλι δήλωσε από το βήμα της εκδήλωσης για τους απόφοιτους του Εθνικού Πανεπιστημίου Αμύνης ότι ήταν λάθος του να συνοδεύσει τον Πρόεδρο Τραμπ στην εκκλησία απέναντι από τον Λευκό Οίκο, όπου ειρηνικοί διαδηλωτές διαλύθηκαν με δακρυγόνα, διαχωρίζοντας μάλιστα τη θέση του και από τον υπουργό Αμύνης Έσπερ, που ήταν παρών και δεν έχει κάνει ανάλογες δηλώσεις.

Στηρίξτε την έγκυρη και μαχητική ενημέρωση. Στηρίξτε την Αυγή. Μπείτε στο syndromes.avgi.gr και αποκτήστε ηλεκτρονική συνδρομή στο 50% της τιμής.

ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ

ΓΝΩΜΕΣ

ΠΕΡΙΣΣΟΤΕΡΑ

EDITORIAL

ΑΝΑΛΥΣΗ

SOCIAL