Live τώρα    
20°C Αθήνα
ΑΘΗΝΑ
Ελαφρές νεφώσεις
20 °C
18.9°C20.9°C
2 BF 45%
ΘΕΣΣΑΛΟΝΙΚΗ
Ελαφρές νεφώσεις
17 °C
14.9°C19.5°C
2 BF 46%
ΠΑΤΡΑ
Αίθριος καιρός
15 °C
15.5°C19.3°C
1 BF 76%
ΗΡΑΚΛΕΙΟ
Ελαφρές νεφώσεις
21 °C
19.3°C21.9°C
2 BF 63%
ΛΑΡΙΣΑ
Σποραδικές νεφώσεις
17 °C
16.9°C19.6°C
2 BF 51%
Η πανδημία σαρώνει την αμερικανική ηπειρο / ΗΠΑ: Φόβοι για 200.000 νεκρούς έως τον Σεπτέμβριο
  • Μείωση μεγέθους γραμματοσειράς
  • Αύξηση μεγέθους γραμματοσειράς
Εκτύπωση

Η πανδημία σαρώνει την αμερικανική ηπειρο / ΗΠΑ: Φόβοι για 200.000 νεκρούς έως τον Σεπτέμβριο

Καλπάζει η πανδημία του νέου κορωνοϊού στις Ηνωμένες Πολιτείες και τη Λατινική Αμερική με τα κρούσματα και τους θανάτους να αυξάνονται σταθερά. Ειδικά για τις ΗΠΑ οι προβλέψεις είναι εξαιρετικά δυσοίωνες, καθώς εκτιμάται ότι οι νεκροί έως τον Σεπτέμβριο μπορεί να φτάσουν ακόμα και τους 200.000.

Σύμφωνα με την καταμέτρηση του πρακτορείου Reuters, οι θάνατοι εξαιτίας της Covid-19 στις Ηνωμένες Πολιτείες ανέρχονται μέχρι στιγμής σε 112.754 και είναι οι περισσότεροι από κάθε άλλη χώρα στον πλανήτη. Κατά τους επιδημιολόγους το μακάβριο αυτό ρεκόρ οφείλεται στο γεγονός ότι οι ΗΠΑ είναι η μοναδική μεγάλη χώρα του κόσμου που επέτρεψε εκ νέου τις μετακινήσεις χωρίς να έχει ελέγξει την αύξηση των κρουσμάτων.

Έως τώρα σχεδόν δύο εκατομμύρια άνθρωποι έχουν προσβληθεί από τον κορωνοϊό στην αμερικανική επικράτεια. Έως τα ξημερώματα της Πέμπτης (ώρα Ελλάδας) είχαν καταγραφεί άλλοι 1.082 θάνατοι βάσει της καταμέτρησης του πανεπιστημίου Τζονς Χόπκινς.

Η ισχυρότερη οικονομική δύναμη του πλανήτη υφίσταται σε απόλυτους αριθμούς το πιο βαρύ πλήγμα από την πανδημία παγκοσμίως τόσο σε αριθμό θανάτων όσο και σε αριθμό μολύνσεων. Η χώρα συνεχίζει να καταγράφει περίπου 20.000 νέα κρούσματα καθημερινά χωρίς η τάση αυτή να δείχνει σημάδια ύφεσης.

Στο Τέξας και τη Βόρεια Καρολίνα οι ασθενείς που έχουν εισαχθεί σε νοσοκομεία είναι σήμερα αισθητά περισσότεροι απ’ ό,τι πριν από έναν μήνα. Με μισό εκατομμύριο τεστ να γίνονται καθημερινά οι ΗΠΑ είναι παγκόσμια πρωταθλήτρια στο ποσοστό των διαγνωστικών τεστ ως προς τον πληθυσμό τους, ωστόσο αυτό δεν φαίνεται να αλλάζει την κατάσταση των πραγμάτων.

Η απουσία κεντρικής πολιτικής διαχείρισης σε ένα, ούτως ή άλλως, ομοσπονδιακό σύστημα εξουσίας αλλά πολύ περισσότερο ο αρνητισμός και οι παλινωδίες της κυβέρνησης Τραμπ έχουν συμβάλει καθοριστικά στις αρνητικές επιδόσεις της χώρας. Την ίδια ώρα οι δικαιολογημένες μαζικές αντιδράσεις στο συστημικό ρατσισμό και στη βάρβαρη δολοφονία του Αφροαμερικανού Τζορτζ Φλόιντ από έναν λευκό αστυνομικό στη Μινεάπολη εγκυμονούν πάντα τον κίνδυνο να προκαλέσουν αναζωπύρωση του επιδημικού κύματος.

Βαρύς απολογισμός

Κατά τον μέσο όρο ένδεκα επιδημιολογικών μοντέλων, όπως τον υπολόγισαν ερευνητές του πανεπιστημίου της Μασαχουσέτης, ο αριθμός των θανάτων εξαιτίας της Covid-19 στις ΗΠΑ αναμένεται να έχει φθάσει περίπου τους 130.000 την 4η Ιουλίου, την ημέρα της εθνικής επετείου.

Μιλώντας χθες στο CNN και εκφράζοντας την έντονη ανησυχία του o Ασίς Τζα επικεφαλής του Ινστιτούτου για την Παγκόσμια Υγεία του Πανεπιστημίου Χάρβαρντ προειδοποίησε πως, αν δεν ληφθούν δραστικά μέτρα ο αριθμός των νεκρών θα συνεχίσει να αυξάνεται και έως τον Σεπτέμβριο θα έχει φτάσει τους 200.000.

«Ακόμα κι αν δεν έχουμε αύξηση των κρουσμάτων, ακόμη κι αν διατηρήσουμε επίπεδη την καμπύλη του επιδημικού κύματος, είναι λογικό να αναμένουμε ότι θα φθάσουμε τους 200.000 θανάτους κάποια στιγμή τον Σεπτέμβριο. Και μιλάμε μόνο για τον Σεπτέμβριο. Όμως, η πανδημία δεν θα έχει τελειώσει τότε. Ανησυχώ πολύ για το πού πάμε τις επόμενες εβδομάδες και τους επόμενους μήνες» είπε χαρακτηριστικά.

Αρκετές αμερικανικές πολιτείες βλέπουν τα κρούσματα να σημειώνουν αλματώδη αύξηση τις τελευταίες ημέρες, ενώ οι ειδικοί προειδοποιούν ότι τα μέτρα χαλαρώνουν πολύ νωρίς. Στο Νέο Μεξικό, τη Γιούτα και την Αριζόνα τα ποσοστά των νέων κρουσμάτων σημειώνουν αύξηση 40% ενώ η Φλόριντα και το Άρκανσο έχουν επίσης μετατραπεί σε νέες εστίες της πανδημίας.

Σε εθνικό επίπεδο τα νέα κρούσματα καταγράφουν άνοδο έπειτα από πέντε εβδομάδες πτώσης. Εν μέρει, η αύξηση αυτή αποδίδεται στην εντατικοποίηση των τεστ. Οι διαγνωστικές εξετάσεις αυτού του είδους έφθασαν σε επίπεδο - ρεκόρ την περασμένη Παρασκευή, στα 545.690, ωστόσο έκτοτε καταγράφουν μείωση.

Η Λατινική Αμερική στον κλοιό της Covid-19

Νοτιότερα των ΗΠΑ, στη Λατινική Αμερική, η κατάσταση είναι εξίσου ανησυχητική καθώς το κύμα της πανδημίας σαρώνει με σφοδρότητα της χώρες της περιοχής με τα ευάλωτα συστήματα Υγείας αρκετών εξ αυτών να λειτουργούν στα όριά τους. Ο αριθμός των θανάτων στη Λατινική Αμερική και στην Καραϊβική ξεπέρασε την Τετάρτη το βράδυ το όριο των 70.000! Περισσότεροι από τους μισούς καταγράφονται μόνον σε μια χώρα, τη Βραζιλία, σύμφωνα με την καταμέτρηση του Γαλλικού Πρακτορείου.

Από τα σχεδόν 1,5 εκατ. ανθρώπους που μολύνθηκαν από τον ιό στις χώρες της Λατινικής Αμερικής - Καραϊβικής, οι 71.104 υπέκυψαν, εκ των οποίων οι 39.680 στη Βραζιλία, τη χώρα όπου καταγράφεται ο τρίτος βαρύτερος απολογισμός θυμάτων στον κόσμο. Σημειώνεται πως μεγάλο μέρος της επιστημονικής κοινότητας θεωρεί δεδομένο ότι τα στοιχεία που ανακοινώνονται είναι σαφώς κατώτερα των πραγματικών αριθμών.

Το προηγούμενο εικοσιτετράωρο στη Βραζιλία σημειώθηκαν 1.274 θάνατοι από Covid-19, ενώ κατεγράφησαν 32.913 νέα επιβεβαιωμένα κρούσματα. Το σύνολο των ανθρώπων που έχουν προσβληθεί από τον φονικό ιό φθάνει πλέον τους 772.416 και η εξάπλωσή του συνεχίζεται με ραγδαίο ρυθμό στη χώρα.

Στο Μεξικό η πορεία του επιδημικού κύματος δεν επιτρέπει πολλά περιθώρια αισιοδοξίας. Το εικοσιτετράωρο της Τετάρτης καταγράφηκαν άλλοι 708 θάνατοι και 4.883 επιβεβαιωμένα νέα κρούσματα, αριθμός που αποτελεί ένα ακόμη θλιβερό ρεκόρ. Με τον απολογισμό να φθάνει πλέον τους 15.357 νεκρούς και τα κρούσματα τις 129.184, το Μεξικό των 127 εκατομμυρίων κατοίκων δοκιμάζεται σκληρά από την πανδημία.

Στελέχη της κυβέρνησης επισημαίνουν ότι ο πραγματικός αριθμός των κρουσμάτων είναι πολύ υψηλότερος. Ο υφυπουργός Υγείας Ούγο Λόπες - Γκατέλ προέβλεψε επιτάχυνση της εξάπλωσης του επιδημικού κύματος το προσεχές διάστημα.

Στον Παναμά κατεγράφη επίσης νέο θλιβερό ρεκόρ κρουσμάτων την ώρα που το πλήθος διαδήλωνε στην πρωτεύουσα Κίτο για να καταγγείλει τα φαινόμενα διαφθοράς στις κρατικές συμβάσεις προμήθειας υλικών για την αντιμετώπιση της πανδημίας.

Σύμφωνα με το υπουργείο Υγείας, το εικοσιτετράωρο της Τετάρτης καταγράφηκαν 656 νέα κρούσματα και το σύνολο ανέρχεται πλέον σε 17.884. Συνολικά 413 άνθρωποι έχουν υποκύψει από Covid-19 στον Παναμά, εκ των οποίων 10 τις προηγούμενες 24 ώρες. Η χώρα των περίπου τεσσάρων εκατομμυρίων υφίσταται το βαρύτερο πλήγμα στην περιοχή της Κεντρικής Αμερικής.

Το θλιβερό ρεκόρ επιβεβαιωμένων κρουσμάτων σε 24 ώρες ανακοινώθηκε την ημέρα που οργανωνόταν στο Κίτο μεγάλη διαδήλωση κατά της διαφθοράς. Η δημιουργία προσωρινού νοσοκομείου δυναμικότητας εκατό κλινών έναντι 6,9 εκατομμυρίων δολαρίων τελεί ήδη υπό δικαστική έρευνα. Άλλη υπό εξέλιξη έρευνα έχει ως αντικείμενό της την αγορά εκατό συσκευών μηχανικής υποστήριξης της αναπνοής και 2,5 εκατομμυρίων συσκευασιών αντισηπτικού τζελ.

Στην Ευρώπη ιδιαίτερα ανησυχητική είναι η κατάσταση στη Βόρεια Μακεδονία, όπου το επιδημικό κύμα φαίνεται να σημειώνει έξαρση. Τις περασμένες 24 ώρες κατεγράφησαν 175 νέα κρούσματα, τα περισσότερα στα Σκόπια, ενώ πέντε ακόμη άνθρωποι έχασαν τη ζωή τους.

Συνολικά, μέχρι στιγμής, τα επιβεβαιωμένα κρούσματα του κορωνοϊού στη χώρα των 2 εκατομμυρίων ανέρχονται σε 3.538, ενώ ο αριθμός των νεκρών σε 169. Η αύξηση των κρουσμάτων και των θανάτων από Covid-19 στη Βόρεια Μακεδονία συνεχίζεται εδώ και περισσότερο από δέκα ημέρες.

Στηρίξτε την έγκυρη και μαχητική ενημέρωση. Στηρίξτε την Αυγή. Μπείτε στο syndromes.avgi.gr και αποκτήστε ηλεκτρονική συνδρομή στο 50% της τιμής.

ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ

ΓΝΩΜΕΣ

ΠΕΡΙΣΣΟΤΕΡΑ

EDITORIAL

ΑΝΑΛΥΣΗ

SOCIAL