Live τώρα    
24°C Αθήνα
ΑΘΗΝΑ
Αίθριος καιρός
24 °C
22.2°C26.3°C
2 BF 36%
ΘΕΣΣΑΛΟΝΙΚΗ
Αίθριος καιρός
24 °C
22.3°C26.0°C
3 BF 36%
ΠΑΤΡΑ
Αίθριος καιρός
20 °C
19.4°C24.8°C
2 BF 52%
ΗΡΑΚΛΕΙΟ
Ελαφρές νεφώσεις
21 °C
20.8°C21.6°C
2 BF 63%
ΛΑΡΙΣΑ
Ελαφρές νεφώσεις
23 °C
22.9°C24.0°C
2 BF 38%
ΟΟΣΑ: Ιδού η χειρότερη ύφεση σε καιρό ειρήνης!
  • Μείωση μεγέθους γραμματοσειράς
  • Αύξηση μεγέθους γραμματοσειράς
Εκτύπωση

ΟΟΣΑ: Ιδού η χειρότερη ύφεση σε καιρό ειρήνης!

Δεν είναι η πρώτη φορά, και προφανώς δεν θα είναι η τελευταία, που διεθνείς θεσμικοί οργανισμοί αποτυπώνουν στις εκθέσεις τους τις ζοφερές προοπτικές της παγκόσμιας οικονομίας. Μέχρι πριν λίγους μήνες οι αναλυτές τους αναπτέρωναν τις ελπίδες για τις «καλύτερες ημέρες» που έρχονται και που θα άφηναν πίσω τους οριστικά τον φαύλο κύκλο της αναιμικής ανάπτυξης, η οποία ακολούθησε τη χρηματοπιστωτική κρίση της περασμένης δεκαετίας. Δυστυχώς, μια άλλη πραγματικότητα είναι πια εδώ διαψεύδοντας τις... “μεγάλες προσδοκίες".

Η πανδημία του κορωνοϊού βρίσκεται σε... καλό δρόμο για να προκαλέσει στον κόσμο τη χειρότερη ύφεση σε καιρό ειρήνης τα τελευταία εκατό χρόνια, προειδοποίησε χθες ο ΟΟΣΑ, σε μια ακόμη δραματική υπενθύμισή του για την ανεξέλεγκτη «τήξη» που συντελείται ήδη στο παγκόσμιο οικονομικό σύστημα. Πρόκειται ουσιαστικά για επιβεβαίωση του σεναρίου που προεξοφλούσε παγκόσμια ύφεση χειρότερη από τη Μεγάλη Ύφεση της δεκαετίας του '30, το κομβικό γεγονός που προηγήθηκε του Β' Παγκοσμίου Πολέμου.

Τα αυστηρά περιοριστικά μέτρα και οι ταξιδιωτικοί περιορισμοί που επιβάλλονται σε όλο τον κόσμο έχουν οδηγήσει σε απότομη μείωση της επιχειρηματικής δραστηριότητας. Ταυτόχρονα, η ροή των παγκόσμιων αλυσίδων εφοδιασμού έχει σταματήσει, οι εισοδηματικές ανισότητες και τα επίπεδα χρέους έχουν εκτοξευθεί, ενώ η καταναλωτική και επιχειρηματική εμπιστοσύνη έχουν βουλιάξει.

«Οι οικονομικές επιπτώσεις είναι παντού τρομακτικές» συνοψίζει ο ΟΟΣΑ, στην τελευταία έκθεσή του για τις προοπτικές της παγκόσμιας οικονομίας, που δόθηκε χθες στη δημοσιότητα. Ακόμη χειρότερα, «η ανάκαμψη θα είναι αργή και η κρίση θα έχει μακροχρόνιες συνέπειες επηρεάζοντας δυσανάλογα τους πιο ευάλωτους ανθρώπους».

Σαφώς, η οικονομική δραστηριότητα αναμένεται να αυξηθεί τους επόμενους μήνες καθώς αίρονται σταδιακά τα περιοριστικά μέτρα, ωστόσο «η αβεβαιότητα παραμένει πολύ μεγάλη» επισημαίνει ο επικεφαλής οικονομολόγος του Οργανισμού Λόρενς Μπουν.

Δύο σενάρια

Ο ΟΟΣΑ δημοσίευσε δύο προβλέψεις για την παγκόσμια ανάπτυξη: η πρώτη βασίζεται στην υπόθεση ότι θα υπάρξει δεύτερο κύμα Covid-19, η δεύτερη στο αντίθετο, ότι δηλαδή το δεύτερο κύμα θα αποφευχθεί.

Στο πρώτο, «κακό» σενάριο, ο ΟΟΣΑ προβλέπει ότι η παγκόσμια οικονομία θα συρρικνωθεί κατά 7,6% το 2020 και ότι η ανάπτυξη θα «παραμείνει πολύ κάτω» των προ κρίσης επιπέδων ώς το τέλος του 2021. Στο δεύτερο, «καλό» σενάριο, εάν δηλαδή δεν υπάρξει δεύτερο κύμα μολύνσεων και κατ’ επέκταση δεν επιβληθούν εκ νέου περιοριστικά μέτρα, η παγκόσμια οικονομία θα εξακολουθήσει να συρρικνώνεται κατά 6% το 2020 αλλά θα ανακάμψει σχεδόν στα προ κρίσης επίπεδα ώς το τέλος του 2021.

Ωστόσο, «καλό» και «κακό» σενάριο προβληματίζουν εξίσου σοβαρά τους ειδικούς. «Και τα δύο είναι απογοητευτικά» επισημαίνεται στην έκθεση, καθώς «η οικονομική δραστηριότητα δεν θα επανέλθει, και δεν μπορεί να επανέλθει, σε φυσιολογικά επίπεδα υπό αυτές τις συνθήκες».

«Μέχρι το τέλος του 2021, η απώλεια εισοδημάτων θα υπερβαίνει εκείνη οποιασδήποτε προηγούμενης ύφεσης τα τελευταία 100 χρόνια σε καιρό ειρήνης, με τρομερές και μακροχρόνιες συνέπειες για τους ανθρώπους, τις επιχειρήσεις και τις κυβερνήσεις», υπογραμμίζεται στην έκθεση.

Η Γαλλία, το Ηνωμένο Βασίλειο, η Ισπανία και η Ιταλία αναμένεται να αντιμετωπίσουν τη πιο σοβαρή οικονομική συρρίκνωση εφέτος. Είναι άλλωστε οι χώρες που έχουν πληγεί χειρότερα από την υγειονομική κρίση μέχρι στιγμής. Στις Ηνωμένες Πολιτείες, με βάση το «καλό» σενάριο η ύφεση θα αγγίξει εφέτος το 7,3% - και το 8,5% εάν επιβεβαιωθεί το «κακό» σενάριο.

Οι αναδυόμενες οικονομίες αναμένεται επίσης να πληγούν σοβαρά. Χώρες όπως η Βραζιλία και η Αργεντινή, που βασίζονται στη ζήτηση πρώτων υλών από προηγμένες χώρες, θα υποστούν τις συνέπειες αυτής της πρωτοφανούς ύφεσης.

Αλίμονο στους νέους

Βέβαια, δεν είναι αποκλειστικά η «διολίσθηση» των γενικών οικονομικών μεγεθών που εντείνει την αγωνία και τον φόβο για το αύριο. Το πλήγμα που θα δεχθούν οι ζωές των ανθρώπων, ειδικά των νέων, είναι δύσκολο να εκτιμηθεί σε όλο το μέγεθός του αυτή τη στιγμή. Ο ΟΟΣΑ προειδοποιεί ειδικά για τον σοβαρό αντίκτυπο της πανδημίας στους νέους. Οι μεταξύ 15 και 24 ετών αντιπροσωπεύουν το μεγαλύτερο μερίδιο εργαζομένων σε τομείς που έχουν πληγεί περισσότερο από τα μέτρα ανάσχεσης της εξάπλωσης του ιού, όπως ο τουρισμός.

Σύμφωνα με την έκθεση, κατά μέσον όρο η ανεργία στις 37 χώρες-μέλη του ΟΟΣΑ αναμένεται να εκτοξευθεί εφέτος στο υψηλότερο επίπεδο της τελευταίας 25ετίας. Θα αρχίσει να μειώνεται αλλά με αργό ρυθμό από το 2021 κι έπειτα. «Οι τρομακτικές συνέπειες της απώλειας θέσεων εργασίας θα γίνουν αισθητές ιδιαίτερα στους νεότερους εργαζόμενους και σ' εκείνους με χαμηλή εξειδίκευση» επισημαίνει ο ΟΟΣΑ. Ως εκ τούτου υπάρχει πάντα ο συνακόλουθος κίνδυνος ένας μεγάλος αριθμός ανθρώπων να παγιδευτεί στην ανεργία για μεγάλο χρονικό διάστημα.

"Αναστολή δόσεων" από τη Λέσχη του Παρισιού

Αντιμετωπίζοντας πλέον οι ίδιοι τον εφιάλτη του οικονομικού αδιεξόδου και υποχρεωμένοι να υλοποιήσουν τις δεσμεύσεις των G20 ύστερα από τις επίμονες και συνεχείς εκκλήσεις του γενικού γραμματέα του ΟΗΕ Αντόνιο Γκουτέρες και διεθνών ακτιβιστών, οι πλούσιοι πιστωτές της Λέσχης του Παρισιού συμφώνησαν χθες να αναστείλουν ώς το τέλος του χρόνου τις πληρωμές εξυπηρέτησης χρέους για το Τσαντ, την Αιθιοπία, το Πακιστάν και το Κονγκό.

Οι κορυφαίες οικονομίες των G20 και η Λέσχη του Παρισιού, η άτυπη ομάδα κρατών-πιστωτών που τελεί υπό τον συντονισμό του γαλλικού υπουργείου Οικονομικών, συμφώνησαν τον Απρίλιο να παγώσουν τις πληρωμές χρέους των 77 φτωχότερων κρατών του κόσμου προκειμένου να βοηθήσουν τις κυβερνήσεις τους να αποδεσμεύσουν κεφάλαια για την αντιμετώπιση της πανδημίας του κορωνοϊού.

Η χθεσινή συμφωνία ανεβάζει σε 12 τον αριθμό των χωρών που επωφελούνται μέχρι στιγμής της ελάφρυνσης χρέους στο πλαίσιο της συμφωνίας, με το συνολικό αναβαλλόμενο χρέος να φθάνει το 1,1 δισ. δολάρια συνολικά. Σε κάθε περίπτωση, πρόκειται για υποτυπώδες ποσόν, αν σκεφτεί κανείς πόσες ιδιωτικές περιουσίες στο “κλαμπ” των G20 ξεπερνούν κατά πολύ το 1 δισ. δολάρια...

Στηρίξτε την έγκυρη και μαχητική ενημέρωση. Στηρίξτε την Αυγή. Μπείτε στο syndromes.avgi.gr και αποκτήστε ηλεκτρονική συνδρομή στο 50% της τιμής.

ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ

ΓΝΩΜΕΣ

ΠΕΡΙΣΣΟΤΕΡΑ

EDITORIAL

ΑΝΑΛΥΣΗ

SOCIAL