Live τώρα    
19°C Αθήνα
ΑΘΗΝΑ
Ελαφρές νεφώσεις
19 °C
18.0°C20.1°C
1 BF 47%
ΘΕΣΣΑΛΟΝΙΚΗ
Ελαφρές νεφώσεις
15 °C
11.9°C17.0°C
2 BF 52%
ΠΑΤΡΑ
Αίθριος καιρός
15 °C
14.9°C17.6°C
1 BF 77%
ΗΡΑΚΛΕΙΟ
Ελαφρές νεφώσεις
19 °C
18.3°C19.8°C
0 BF 68%
ΛΑΡΙΣΑ
Σποραδικές νεφώσεις
15 °C
14.9°C18.0°C
0 BF 58%
Κάλπες στη σκιά της εξέγερσης
  • Μείωση μεγέθους γραμματοσειράς
  • Αύξηση μεγέθους γραμματοσειράς
Εκτύπωση

Κάλπες στη σκιά της εξέγερσης

Μία από τις πιο ταραγμένες προεκλογικές περιόδους στη σύγχρονη αμερικανική ιστορία άνοιξε χθες με μία κηδεία. Δύο εβδομάδες μετά τη δολοφονία που γέννησε το μεγαλύτερο κίνημα διαμαρτυρίας των τελευταίων δεκαετιών στις ΗΠΑ, χιλιάδες άτομα αποχαιρέτησαν τον Τζορτζ Φλόιντ στο Χιούστον δίνοντας την υπόσχεση ότι ο θάνατός του δεν θα ξεχαστεί. Ο Πρόεδρος των ΗΠΑ επέλεξε την ίδια στιγμή να σπάσει τη “σιγή ασυρμάτου” στο Twitter με ακόμη ένα εμπρηστικό μήνυμα.

Σχολιάζοντας το πιο πρόσφατο κρούσμα αστυνομικής βαναυσότητας που απαθανατίστηκε σε βίντεο στις ΗΠΑ ο Ντόναλντ Τραμπ υποστήριξε ότι ο 75χρονος διαδηλωτής, που σπρώχτηκε βίαια από αστυνομικούς στη Νέα Υόρκη το Σάββατο, με αποτέλεσμα να τραυματιστεί σοβαρά στο κεφάλι, ήταν “προβοκάτορας της Antifa”. Δηλαδή του δικτύου αντιφασιστών που ο Αμερικανός Πρόεδρος προσπαθεί να εμφανίσει ως υποκινητή των συνεχιζόμενων αντιρατσιστικών κινητοποιήσεων στις ΗΠΑ, το οποίο απειλεί να θέσει εκτός νόμου.

Όπως έγραψε ο Αμερικανός Πρόεδρος, ο 75χρονος Μάρτιν Γκαγκίνο σπρώχτηκε επειδή “φάνηκε να σκανάρει τις επικοινωνίες των αστυνομικών με στόχο να μπλοκάρει τον εξοπλισμό τους”.

Ο Τραμπ πιθανότατα "ψάρεψε" τον εξωφρενικό ισχυρισμό του από το ακροδεξιό τηλεοπτικό δίκτυο One America News, που λίγο νωρίτερα είχε μεταδώσει μια παρόμοια “είδηση”. Ο ίδιος σταθμός είχε αναπαραγάγει τις προηγούμενες μέρες την -ιδιαίτερα δημοφιλή στους κόλπους της Άκρας Δεξιάς- θεωρία ότι η πανδημία του κορωνοϊού αποτελεί διεθνή συνωμοσία που υποστηρίζεται από τον Τζορτζ Σόρος και αποσκοπεί στον “έλεγχο του παγκόσμιου πληθυσμού”.

Όλα αυτά προκάλεσαν ακόμη μια φορά αντιδράσεις ακόμη και ανάμεσα στους ίδιους τους Ρεπουμπλικανούς. “Ήταν ένας 75χρονος που σπρώχτηκε και έμεινε να αιμορραγεί από τραύμα στο κεφάλι. Η διακίνηση θεωριών συνωμοσίας δεν αρμόζει στο αξίωμά σας, κ. Πρόεδρε” σχολίασε στο Twitter ο γερουσιαστής Τζεφ Φλέικ.

Το κλίμα αποσυντονισμού στους κόλπους του κόμματος που έφερε τον Τραμπ στην αμερικανική Προεδρία αντανακλούσε την ίδια ώρα και η σφοδρή επίθεση του Αμερικανού Προέδρου εναντίον του πρώην υπουργού Άμυνας Τζέιμς Μάτις, που επέκρινε τον Τραμπ για την απειλή του να κατεβάσει τον στρατό εναντίον των διαδηλωτών.

“Ο Μάτις ήταν ο πιο υπερτιμημένος στρατηγός της χώρας μας” έγραψε ο Τραμπ στο Twitter. “Μιλούσε πολύ, αλλά ποτέ δεν έκανε τη δουλειά του. Ήταν φρικτός! Κάποια μέρα θα πω την πραγματική ιστορία γι' αυτόν και άλλους” απείλησε. Στο μήνυμά του της προηγούμενης εβδομάδας ο Μάτις κατηγόρησε τον Τραμπ ότι διχάζει τους Αμερικανούς και εξευτελίζει το αμερικανικό σύνταγμα.

Επιστροφή στην προεκλογική εκστρατεία

Με ακόμη ένα μήνυμά του ο Τραμπ προανήγγειλε την επανάληψη των προεκλογικών συγκεντρώσεων, αδημονώντας προφανώς να εμφανίσει πλήθη να τον επευφημούν αντί να τον αποδοκιμάζουν. “Υπάρχει μεγάλη ζήτηση! Αρχίζουμε ξανά σύντομα, ίσως και την επόμενη εβδομάδα” έγραψε ο Αμερικανός Πρόεδρος.

Δεν υπάρχει αμφιβολία ότι τα δύο ζητήματα που θα καθορίσουν σε μεγάλο βαθμό την έκβαση των εκλογών του Νοεμβρίου θα είναι η διαχείριση της κρίσης του κορωνοϊού με τα περισσότερα από 40 εκατομμύρια ανέργους και το ζήτημα του ρατσισμού και της κοινωνικής δικαιοσύνης που τόσο δραματικά έφερε στο προσκήνιο η δολοφονία του Φλόιντ. Γνωρίζοντάς το αυτό, ο αντίπαλος του Τραμπ στις επικείμενες εκλογές Τζο Μπάιντεν έδωσε χθες το "παρών" στην κηδεία του 46χρονου μαύρου φροντίζοντας να συναντηθεί με την οικογένειά του.

“Είναι μια υπέροχη οικογένεια. Ήταν εκεί και η μικρή του κόρη, εκείνη που είπε ότι ‘ο μπαμπάς μου θα αλλάξει τον κόσμο’. Και νομίζω ότι ο πατέρας της θα αλλάξει πράγματι τον κόσμο” τόνισε ο υποψήφιος των Δημοκρατικών χαρακτηρίζοντας το κίνημα διαμαρτυρίας που γέννησε η δολοφονία του 46χρονου Φλόιντ “ορόσημο για την αμερικανική ιστορία σε ό,τι αφορά τα δικαιώματα, τις ελευθερίες και την αντιμετώπιση των ανθρώπων με σεβασμό”.

Αντιπαράθεση για τη χρηματοδότηση της αστυνομίας

Στην Ουάσιγκτον οι Δημοκρατικοί παρουσίαζαν την ίδια ώρα νομοσχέδιο που θα καθιστά την αστυνομική βία ομοσπονδιακό αδίκημα και θα επιτρέπει στα θύματά της, αλλά και στις οικογένειές τους, να προσφεύγουν στη Δικαιοσύνη εναντίον αστυνομικών τερματίζοντας ένα νομικό δόγμα που στην ουσία παρέχει ασυλία στην αστυνομία.

Επίσης το νομοσχέδιο προβλέπει την απαγόρευση του κεφαλοκλειδώματος και απαιτεί τη χρήση καμερών από τους αστυνομικούς, ορίζει νέους κανόνες για τη χρήση θανατηφόρου βίας και διευκολύνει την ανεξάρτητη έρευνα αστυνομικών τμημάτων όπου παρατηρούνται πολλά περιστατικά παραβιάσεων.

Το νομοσχέδιο δεν προβλέπει πάντως τη μείωση ή ακόμη και την αναστολή της χρηματοδότησης των αστυνομικών τμημάτων προτού πραγματοποιηθούν σαρωτικές μεταρρυθμίσεις στη στελέχωση και την εκπαίδευσή τους, όπως ζητούν πολλοί από τους διαδηλωτές που πλημμυρίζουν τους δρόμους των αμερικανικών πόλεων.

Ο Τραμπ δεσμεύτηκε, αντιθέτως, να συνεχίσει τη χρηματοδότηση της αστυνομίας, λέγοντας ότι το 99% των αστυνομικών είναι “καταπληκτικοί, καταπληκτικοί άνθρωποι”. “Δεν θα ανασταλεί η χρηματοδότηση, δεν θα διαλυθεί η αστυνομία μας” τόνισε στη διάρκεια σύσκεψης στον Λευκό Οίκο.

Την αντίθεσή του “στη μείωση της χρηματοδότησης της αστυνομίας” εξέφρασε όμως και ο Μπάιντεν. Τόσο ο Τραμπ όσο και άλλοι Ρεπουμπλικανοί έχουν επικεντρώσει την προσοχή τους στο σύνθημα για την “υποχρηματοδότηση της αστυνομίας” αφήνοντας να εννοηθεί ότι οι Δημοκρατικοί έχουν “υποκύψει στους εξτρεμιστές” θέτοντας σε κίνδυνο τη δημόσια ασφάλεια.

Κου Κλουξ Κλαν εναντίον διαδηλωτών

Είναι το μόνο είδος εξτρεμισμού που φαίνεται να απασχολεί τον Τραμπ. Διότι κατά τα άλλα ένας άνδρας, που αυτοχαρακτηρίστηκε “τοπικός επικεφαλής” της Κου Κλουξ Κλαν, εμφανίστηκε χθες ενώπιον αμερικανικού δικαστηρίου επειδή έριξε το αυτοκίνητό του σε πλήθος που διαδήλωνε ειρηνικά στη Βιρτζίνια.

Το τοπικό τηλεοπτικό δίκτυο WTVR μετέδωσε βίντεο που δείχνουν τον 36χρονο Χάρι Ρότζερς να φορά τη λευκή ρόμπα, χαρακτηριστική των μελών της Κου Κλουξ Κλαν, και να κρατά μια σημαία της Συνομοσπονδίας του Νότου στον αμερικανικό εμφύλιο.

Στηρίξτε την έγκυρη και μαχητική ενημέρωση. Στηρίξτε την Αυγή. Μπείτε στο syndromes.avgi.gr και αποκτήστε ηλεκτρονική συνδρομή στο 50% της τιμής.

ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ

ΓΝΩΜΕΣ

ΠΕΡΙΣΣΟΤΕΡΑ

EDITORIAL

ΑΝΑΛΥΣΗ

SOCIAL