Live τώρα    
13°C Αθήνα
ΑΘΗΝΑ
Αραιές νεφώσεις
13 °C
11.4°C14.1°C
4 BF 83%
ΘΕΣΣΑΛΟΝΙΚΗ
Σποραδικές νεφώσεις
13 °C
11.4°C14.9°C
2 BF 63%
ΠΑΤΡΑ
Αραιές νεφώσεις
14 °C
14.0°C14.8°C
1 BF 66%
ΗΡΑΚΛΕΙΟ
Σποραδικές νεφώσεις
17 °C
16.5°C17.7°C
2 BF 61%
ΛΑΡΙΣΑ
Αραιές νεφώσεις
12 °C
11.8°C12.4°C
2 BF 87%
Ο στρατός του Τραμπ και τα πακέτα διάσωσης «βούτυρο» για τους κερδοσκόπους
  • Μείωση μεγέθους γραμματοσειράς
  • Αύξηση μεγέθους γραμματοσειράς
Εκτύπωση

Ο στρατός του Τραμπ και τα πακέτα διάσωσης «βούτυρο» για τους κερδοσκόπους

Οι ΗΠΑ καίγονται από την οργή και την αγανάκτηση εναντίον τής φυλετικής αστυνομικής βίας και του κοινωνικού αποκλεισμού, ο Ντόναλντ Τραμπ απειλεί με φωτιά και τσεκούρι όποιον σηκώνει κεφάλι, η Κεντρική και η Λατινική Αμερική ωθούνται στα πρόθυρα του λιμού, στην Ευρώπη αυξάνονται καθημερινά οι ουρές για τρόφιμα από τους φτωχοποιημένους πολίτες την εποχή της πανδημίας, ενώ την ίδια στιγμή τα «παπαγαλάκια» των αγορών και των χρηματιστηρίων συνεχίζουν τη μεγάλη φιέστα περιμένοντας τα πλουσιοπάροχα πακέτα στήριξης από τα θύματά τους, το γνωστό υποζύγιο των φορολογούμενων, και το τέλος του lockdown στον ανεπτυγμένο κόσμο.

Ο S&P 500 στις ΗΠΑ διασκεδάζει με το αίμα των αθώων στοιχηματίζοντας ότι ο στρατός, η πολιτοφυλακή, η αστυνομία και ο από μηχανής θεός Τραμπ θα σταματήσουν το κύμα βίας, αδιαφορώντας παράλληλα για την αναμενόμενη εκτίναξη της ανεργίας στις ΗΠΑ στο 19,6% για τον Μάιο, στα υψηλότερα επίπεδα από τη Μεγάλη Κρίση του 1929, τους περισσότερους από 100.000 νεκρούς και τα σχεδόν 2 εκατομμύρια κρούσματα του κορωνοϊού και τα παιδιαρίσματα της Κίνας για διακοπή της αγοράς σόγιας από τις ΗΠΑ.

Στην Ευρώπη ο Stoxx 600 εκτινάχθηκε με άνοδο 1,5% στα υψηλότερα επίπεδα των τελευταίων τριών μηνών, περιμένοντας ότι τα πακέτα διάσωσης των εθνικών κυβερνήσεων και αργότερα της Ε.Ε. θα σβήσουν την καλοκαιρινή δίψα των επενδυτών για φρέσκο χρήμα. Τα 9 δισ. της Άνγκελα Μέρκελ στη Lufthansa κατάφεραν να απογειώσουν τη μετοχή της γερμανικής εταιρείας, παρ’ όλο που σχεδόν όλα τα αεροπλάνα της παραμένουν καθηλωμένα. Ακόμη και οι μετοχές της Volkswagen και της BNW έφτασαν να τρέχουν 7% μετά την ανακοίνωση πακέτου στήριξης των πωλήσεών τους ύψους 5 δισ. Ακόμη και οι δείκτες των αγορών της Ασίας και το Ειρηνικού και των αναδυόμενων αγορών και η τιμή του πετρελαίου, με άνοδο 2,2% για το αμερικανικό αργό και 2,3% για το Brent, συμμετέχουν στο τρελό πάρτι αναμένοντας το... δημόσιο χρήμα. Από τα τέλη Μαρτίου τα διεθνή χρηματιστήρια σημειώνουν άνοδο 36% από το ξέφρενο πανηγύρι των πολέμιων του lockdown, παρά το γεγονός ότι ο ιός έχει κοστίσει τη ζωή σε πάνω από 375.000 ανθρώπους παγκοσμίως και τα κρούσματα πλησιάζουν τα 6,5 εκατομμύρια άτομα αντιστοίχως.

Μπροστά στην κερδοσκοπία ποιον μπορούν να συγκινήσουν οι προειδοποιήσεις του Γάλλου υπουργού Οικονομικών Λεμέρ για ύφεση 11% φέτος ή οι ανακοινώσεις για εκτίναξη της ανεργίας και κατάρρευσης των εισοδημάτων δεκάδων, εάν όχι εκατοντάδων εκατομμυρίων ανθρώπων;

Μέσα σ’ αυτόν τον ανάποδο κόσμο, υπάρχουν και τα... φάλτσα, όπως αυτό του υπουργού Κατανάλωσης και ηγέτη της ισπανικής Ενωμένης Αριστεράς Αλμπέρτο Γκαρθόν, που ξεκίνησε τις διαδικασίες μήνυσης 17 αεροπορικών εταιρειών, μεταξύ των οποίων των Air Europa, Air France, EasyJet, Eurowings, Iberia, KLM, Lufthansa, Ryanair, Scandinavian Airlines (SAS), Transavia, Thomson Airways (TUI), United Airlines, Volotea και Wizzair, γιατί δεν επιστρέφουν στoυς καταναλωτές το αντίτιμο των εισιτηρίων για τις πτήσεις που ακυρώθηκαν εξαιτίας του κορωνοϊού. Οι αεροπορικές εταιρείες κάποια στιγμή θα πληρώσουν, όσους πληρώσουν, αλλά με τα χρήματα τα δικά μας, αυτά των πακέτων διάσωσης, και δεν θα φταίνε αυτές.

Στηρίξτε την έγκυρη και μαχητική ενημέρωση. Στηρίξτε την Αυγή. Μπείτε στο syndromes.avgi.gr και αποκτήστε ηλεκτρονική συνδρομή στο 50% της τιμής.

ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ

ΓΝΩΜΕΣ

ΠΕΡΙΣΣΟΤΕΡΑ

EDITORIAL

ΑΝΑΛΥΣΗ

SOCIAL