Live τώρα    
14°C Αθήνα
ΑΘΗΝΑ
Αυξημένες νεφώσεις
14 °C
11.7°C15.4°C
2 BF 86%
ΘΕΣΣΑΛΟΝΙΚΗ
Αραιές νεφώσεις
13 °C
11.0°C13.3°C
4 BF 81%
ΠΑΤΡΑ
Αυξημένες νεφώσεις
12 °C
11.0°C12.0°C
3 BF 82%
ΗΡΑΚΛΕΙΟ
Ασθενείς βροχοπτώσεις
18 °C
16.0°C18.8°C
5 BF 71%
ΛΑΡΙΣΑ
Αυξημένες νεφώσεις
10 °C
9.9°C10.7°C
3 BF 100%
Εξέγερση στις ΗΠΑ: / Εξέγερση στις ΗΠΑ: Με σφαίρες και πολιτοφύλακες απαντά ο Τραμπ
  • Μείωση μεγέθους γραμματοσειράς
  • Αύξηση μεγέθους γραμματοσειράς
Εκτύπωση

Εξέγερση στις ΗΠΑ: / Εξέγερση στις ΗΠΑ: Με σφαίρες και πολιτοφύλακες απαντά ο Τραμπ

Η Αμερική αλλάζει, με το αίμα των αθώων να χύνεται στους δρόμους και την οργή να ξεχειλίζει από τις φτωχές γειτονιές της Μινεάπολις και των ΗΠΑ στη μεγάλη γειτονιά του κόσμου.

Αυτό μας λένε οι δύο νεκροί στην Αϊόβα και ο ένας στο Κεντάκι από τις σφαίρες της Πολιτοφυλακής, η απαγόρευση της κυκλοφορίας σε 42 πόλεις, οι διαδηλώσεις σε 140 μεγάλες πόλεις, οι 4.100 συλλήψεις σε ένα Σαββατοκύριακο, μεταξύ των οποίων και η 25χρονη κόρη του δημάρχου της Νέας Υόρκης Κιάρα Ντι Μπλάσιο, οι περίπου πέντε χιλιάδες πολιτοφύλακες που έχουν ήδη αναπτυχθεί σε 15 Πολιτείες και οι άλλες δύο χιλιάδες που είναι έτοιμοι να επιβάλουν τον νόμο και την τάξη στους δρόμους της Ουάσιγκτον και ο αστυνομικός που τράβηξε το περίστροφό του στο Μανχάταν της Νέας Υόρκης για να σημαδέψει τους διαδηλωτές, χωρίς ευτυχώς να πυροβολήσει.

Αυτό μας λέει και ο πλανητάρχης, που κρύφτηκε στο καταφύγιο του Λευκού Οίκου, γιατί φοβάται τον ίδιο τον λαό του, όμηρος της ακροδεξιάς πολιτικής του και των φανερών και μυστικών συμβούλων και υπηρεσιών του.

Όταν οι αστυνομικοί βγάζουν το κράνος, αφήνουν το κλομπ και το περίστροφο και ενώνονται με τους διαδηλωτές, πότε κρατώντας οι ίδιοι τα πανό στις πορείες και πότε γονατίζοντας μπροστά στους ειρηνικούς διαδηλωτές, όπως στο Νιου Τζέρσεϊ, το Μισούρι, το Μίσιγκαν, τη Φλόριντα, την Καλιφόρνια, τη Νέα Υόρκη και την Ουάσιγκτον, είναι σαφές ότι υπάρχει ένα τεράστιο κενό εξουσίας στις ΗΠΑ, στη μαύρη τρύπα του οποίου βυθίζεται ο Πρόεδρος Ντόναλντ Τραμπ και ό,τι αυτός πρεσβεύει.

Ο απόφαση του Τραμπ, να μην αφήσει να μιλήσει ο αδελφός του δολοφονημένου Τζον Φλόιντ στη σύντομη τηλεφωνική τους επικοινωνία, και η εγκληματική ενέργεια του οδηγού του βυτίου, που προσπάθησε να παρασύρει διαδηλωτές στη Μινεάπολη, πριν τον σταματήσουν και τον συλλάβουν οι διαδηλωτές για τον παραδώσουν στην αστυνομία, αποτελούν τραγικές αποδείξεις ότι η ακροδεξιά Αμερική του Τραμπ δεν θα πέσει αμαχητί.

Ο Τραμπ έντεχνα προσπαθεί να παρουσιάσει το τεράστιο ειρηνικό κύμα αγανάκτησης και αμφισβήτησής του ως μια βίαιη και εξτρεμιστική εξέγερση του εσωτερικού εχθρού. Γεγονός που δείχνει ότι η αρχική αντιπαράθεση για τα φυλετικά και δημοκρατικά δικαιώματα θα μετατραπεί σε έναν κυνήγι μαγισσών έως τις επόμενες προεδρικές εκλογές.

Η χθεσινή παρέμβαση του μόνου μαύρου Αμερικανού που είχε γίνει Πρόεδρος των ΗΠΑ έδειξε ότι ο υποψήφιος των Δημοκρατικών Τζον Μπάιντεν είναι πολύ λίγος. Ο Μπάρακ Ομπάμα απευθύνθηκε στα εκατομμύρια των ειρηνικών διαδηλωτών, αλλά και σε αυτούς που είναι οργισμένοι, ελπίζοντας να μετατραπεί το κίνημα, αλλά και η οργή και η αγανάκτηση, σε δύναμη «πραγματικής αλλαγής».

«Πώς θα κάνουμε αυτό το κίνημα το σημείο καμπής για πραγματική αλλαγή;» διερωτήθηκε ο Ομπάμα, απευθυνόμενος στα «εκατομμύρια του κόσμου που βγαίνουν στους δρόμους όλης της χώρας και υψώνουν την φωνή τους ως απάντηση στη δολοφονία του Τζορτζ Φλόιντ». Διαχωρίζοντας τη «μικρή μειοψηφία» που χρησιμοποιεί τη βία, ο Ομπάμα δεν παρέλειψε να κάνει και την αυτοκριτική των Δημοκρατικών Προέδρων μιλώντας για «δεκαετίες» αποτυχημένων μεταρρυθμίσεων στις αστυνομικές πρακτικές, αλλά περιόρισε την αντιπαράθεση καθαρά στο πεδίο των φυλετικών δικαιωμάτων και τη διαχείριση της αστυνομίας και της Δικαιοσύνης, παραβλέποντας μια από τις μεγαλύτερες προκλήσεις της σημερινής εξέγερσης και του κινήματος διαμαρτυρίας.

Πίσω όμως από την επιλεκτική εφαρμογή της Δικαιοσύνης στις ΗΠΑ με βάση το χρώμα του δέρματος κρύβεται ο ταξικός χαρακτήρας της καταστολής και του αποκλεισμού των φτωχών και των αδύναμων. Μπροστά στη σημερινή πρόκληση, ο Μπάιντεν και του θα μπορούσε να... διορθωθεί με τη διορατικότητα του Μπέρνι Σάντερς. Εκτός και εάν η ηγεσία του Δημοκρατικού Κόμματος καλλιεργεί την ψευδαίσθηση ότι ο Τραμπ θα πέσει με τη λογική του «ώριμου φρούτου».

Αλ. Τσίπρας: Το ξυπνητήρι της Ιστορίας στις ΗΠΑ

«Οι εικόνες από τις ΗΠΑ είναι το ξυπνητήρι της Ιστορίας. Είναι η απότομη υπενθύμιση σε όσους πιστεύουν ότι το συλλογικό μέλλον βρίσκεται στη διαιώνιση των κοινωνικών ανισοτήτων, στο φυλετικό μίσος, στη μισαλλοδοξία και στον συντηρητισμό. Η μαύρη κοινότητα των ΗΠΑ γίνεται σήμερα ο παγκόσμιος εκπρόσωπος της ανάγκης για προοδευτικές και ριζοσπαστικές τομές. Για μια κοινωνία δίκαιη, χωρίς διαχωρισμούς, στην οποία οι πολίτες νιώθουν ασφάλεια για το μέλλον τους. Μια κοινωνία που προχωρά με βάση τον σεβασμό στη διαφορετικότητα. Δηλαδή μια κοινωνία βαθιά δημοκρατική. Που δεν διαχωρίζει τους πολίτες της με βάση το χρώμα, το φύλο, την καταγωγή, τα πιστεύω τους. Η συλλογική πρόοδος είναι πάντα υπόθεση των πολλών. Η συλλογική οπισθοδρόμηση είναι πάντα η επιλογή των λίγων».

Π. Σκουρλέτης: Αλληλέγγυοι στους διαδηλωτές, κατά της αστυνομικής βίας

«Με τη δολοφονία του Αφροαμερικανού Τζον Φλόιντ ακόμα νωπή στον νου, αυτές τις ώρες στεκόμαστε αλληλέγγυοι στους διαδηλωτές στις ΗΠΑ, αγωνιζόμαστε ενάντια σε ρατσισμό και αστυνομική βία, απορρίπτουμε τον εμπρηστικό λόγο Τραμπ για να μπορούμε “να αναπνέουμε”» υπογράμμισε ο γραμματέας της Κ.Ε. του ΣΥΡΙΖΑ Πάνος Σκουρλέτης.

Νεολαία ΣΥΡΙΖΑ: Δεν υπάρχει ειρήνη χωρίς δικαιοσύνη

«Δεν υπάρχει ειρήνη χωρίς δικαιοσύνη. Η βία της εξουσίας, ο ρατσισμός, ο κοινωνικός αποκλεισμός, η ταξική εκμετάλλευση, η αστυνομική βία και αυθαιρεσία, ο νεοφασισμός του τραμπισμού είναι οι αιτίες που γεννούν την οργή και το μίσος χιλιάδων ανθρώπων που κατακλύζουν τους δρόμους της Μινεάπολη και άλλων πόλεων των ΗΠΑ» υπογράμμισε σε ανακοίνωσή της η Νεολαία ΣΥΡΙΖΑ.

Δ. Τζανακόπουλος: Γροθιά στο στομάχι της ανθρωπότητας το «Δεν μπορώ να αναπνεύσω»

«Η φράση ‘please, I can't breathe’” (συγγνώμη, δεν μπορώ να αναπνεύσω), ενώ ένας άνθρωπος πεθαίνει, δολοφονείται από θεσμικό εκπρόσωπο του κράτους, από αστυνομικό, είναι μια γροθιά στο στομάχι της ανθρωπότητας. Στις ΗΠΑ ο θεσμικός ρατσισμός είναι βαθιά εμπεδωμένος στο εσωτερικό του κράτους, ενώ, παρά τα μικρά βήματα που έγιναν επί Ομπάμα, σήμερα έχουμε ένα τεράστιο πισωγύρισμα, καθώς ο Τραμπ στηρίζεται και ενισχύει όλους τους διαχωρισμούς. Το τεράστιο και μαζικό κοινωνικό ξέσπασμα των τελευταίων ημερών ακριβώς αυτό καταδεικνύει. Οι άνθρωποι δεν εξεγείρονται για το τίποτα» τόνισε μεταξύ άλλων σε συνέντευξή του στο CNN Greece ο Δημήτρης Τζανακόπουλος.

Τομέας Διεθνών και Ευρωπαϊκών Υποθέσεων ΣΥΡΙΖΑ: Με το αντιφασιστικό και αντιρατσιστικό κίνημα των ΗΠΑ

«Η δολοφονία του Τζορτζ Φλόιντ από αστυνομικούς στη Μινεάπολη των ΗΠΑ δεν είναι ένα μεμονωμένο περιστατικό, αλλά το τελευταίο επεισόδιο μιας σειράς βιαιοπραγιών εναντίον μελών της μαύρης κοινότητας στις ΗΠΑ. Μόλις 66 χρόνια μετά την κατάργηση του φυλετικού διαχωρισμού στα σχολεία των ΗΠΑ, οι θεσμικές αλλαγές δεν συνοδεύτηκαν από το ξερίζωμα μισαλλόδοξων ιδεών στο πεδίο της κοινωνίας. Ακόμα και σήμερα, ο συστημικός ρατσισμός, η αλληλοσύνδεση φυλετικών και ταξικών ανισοτήτων αποτελούν σκοτεινές πτυχές της καθημερινής πραγματικότητας τόσο στις ΗΠΑ όσο και σε πολλές ακόμα χώρες σε όλο τον κόσμο. Αυτές τις στιγμές ενώνουμε τη φωνή μας με όλους και όλες που διαδηλώνουν και αγωνίζονται εναντίον της αστυνομικής βίας και των φυλετικών ανισοτήτων. Στεκόμαστε απέναντι σε όσους ρίχνουν λάδι στη φωτιά, στοχοποιώντας το αντιφασιστικό και αντιρατσιστικό κίνημα» τόνισε σε ανακοίνωσή του ο Τομέας Διεθνών και Ευρωπαϊκών Υποθέσεων του ΣΥΡΙΖΑ.

Στηρίξτε την έγκυρη και μαχητική ενημέρωση. Στηρίξτε την Αυγή. Μπείτε στο syndromes.avgi.gr και αποκτήστε ηλεκτρονική συνδρομή στο 50% της τιμής.

ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ

ΓΝΩΜΕΣ

ΠΕΡΙΣΣΟΤΕΡΑ

EDITORIAL

ΑΝΑΛΥΣΗ

SOCIAL