Live τώρα    
23°C Αθήνα
ΑΘΗΝΑ
Αίθριος καιρός
23 °C
21.2°C24.7°C
3 BF 40%
ΘΕΣΣΑΛΟΝΙΚΗ
Σποραδικές νεφώσεις
18 °C
14.8°C19.6°C
3 BF 59%
ΠΑΤΡΑ
Αραιές νεφώσεις
16 °C
15.4°C18.0°C
5 BF 73%
ΗΡΑΚΛΕΙΟ
Ελαφρές νεφώσεις
22 °C
19.9°C22.2°C
4 BF 61%
ΛΑΡΙΣΑ
Ελαφρές νεφώσεις
21 °C
19.5°C20.9°C
0 BF 43%
Η Μινεάπολη καίγεται
  • Μείωση μεγέθους γραμματοσειράς
  • Αύξηση μεγέθους γραμματοσειράς
Εκτύπωση

Η Μινεάπολη καίγεται

Οργή, θυμός, αγανάκτηση, σοκ. Ο κύκλος της ρατσιστικής βίας άνοιξε πάλι στην Αμερική του Τραμπ, την ίδια ώρα που ο ιός θερίζει τους μαύρους και τους φτωχούς. Σαν να μην έφτανε αυτό, οι βάναυσες δολοφονίες ανυπεράσπιστων Αφροαμερικανών στα χέρια των «ανθρώπων του νόμου» έρχονται να συμπληρώσουν τη ζοφερή εικόνα μιας χώρας κατακερματισμένης από την ταξική και τη φυλετική περιχαράκωση, τις κοινωνικές προκαταλήψεις, το ρατσιστικό μίσος.

Σε μια κοινωνία όπου ο φτωχός θεωρείται «αποτυχημένος» και ο μαύρος «εγκληματίας», ο ρατσισμός είναι το εύφλεκτο υγρό που μπορεί ανά πάσα στιγμή να «χυθεί» και να πυρπολήσει τα πάντα. Η Μινεάπολη θυμίζει ήδη το Λος Άντζελες του 1992, όταν ένα ποτάμι ασυγκράτητης οργής για την αθώωση των τεσσάρων αστυνομικών που σάπισαν στο ξύλο τον μαύρο οικοδόμο Ρόντνεϊ Κινγκ έπνιξε την πόλη αφήνοντας πίσω του 63 νεκρούς, χιλιάδες τραυματίες και μεγάλες υλικές ζημιές.

Η Μινεάπολη, η μεγαλύτερη πόλη της πολιτείας της Μινεσότα (η πρωτεύουσα είναι το ΣΕντ Πολ) έζησε προχθές την τρίτη της συνεχόμενη νύχτα ταραχών, σ’ ένα ξέσπασμα απελπισμένης οργής για τη βάρβαρη δολοφονία του 47χρονου Αφροαμερικανού Τζορτζ Φλόιντ από λευκό αστυνομικό το βράδυ της Δευτέρας, μπροστά στα μάτια των έκπληκτων και έντρομων περαστικών που κατέγραφαν με τα κινητά τους τηλέφωνα τη σκηνή.

Ο αστυνομικός είχε ακινητοποιήσει τον άτυχο άνδρα στο έδαφος πιέζοντάς τον με το γόνατό στον λαιμό επί πέντε λεπτά. Ο Φλόιντ εκλιπαρούσε να τον αφήσουν φωνάζοντας ότι δεν μπορεί να αναπνεύσει. Το ίδιο και το πλήθος που παρακολουθούσε τη σκηνή, μην τολμώντας φυσικά να επέμβει έχοντας μπροστά του τους «ανθρώπους του νόμου». Κάποια στιγμή ο Φλόιντ σταμάτησε να αντιδρά και δεν είχε πλέον σφυγμό. Μεταφέρθηκε με ασθενοφόρο στο νοσοκομείο, αλλά ήταν πια αργά γι’ αυτόν.

Το περιστατικό παραπέμπει στην περίπτωση του Έρικ Γκάρνερ, του Αφροαμερικανού που είχε πεθάνει από ασφυξία το 2014 στη Νέα Υόρκη στη διάρκεια της σύλληψής του από λευκούς αστυνομικούς. Είχε πει ακριβώς την ίδια φράση, «δεν μπορώ να αναπνεύσω», η οποία έκτοτε έγινε σύνθημα του κινήματος «Black Lives Matter».

Ένα αστυνομικό τμήμα παραδόθηκε στις φλόγες, ενώ καταστήματα πυρπολήθηκαν και λεηλατήθηκαν το βράδυ της Πέμπτης στην Μινεάπολη, με τον Τραμπ να ρίχνει λάδι στη φωτιά μέσα από τον λογαριασμό του στο Twitter γράφοντας προκλητικά πως όταν «αρχίζουν οι λεηλασίες, αρχίζουν και οι πυροβολισμοί».

Τα νέα σοβαρά επεισόδια ξέσπασαν παρότι ο κυβερνήτης της Μινεσότα Τιμ Γουόλζ κήρυξε τη Μινεάπολη σε κατάσταση έκτακτης ανάγκης και κάλεσε την Εθνοφρουρά να επέμβει για να αντιμετωπίσει τους διαδηλωτές. Το πλήθος συγκεντρώθηκε έξω από τον 3ο Αστυνομικό Τμήμα, που βρίσκεται κοντά στο σημείο όπου βρήκε μαρτυρικό θάνατο ο Φλόιντ.

Πάνοπλοι αστυνομικοί πυροβόλησαν με λαστιχένιες σφαίρες και έριξαν δακρυγόνα σε μια προσπάθεια να διαλύσουν τους διαδηλωτές. Ωστόσο, και παρά τον κλοιό γύρω από το τμήμα, δεν κατάφεραν να τους απωθήσουν. Με τον φόβο να τους κυριεύει μπροστά στο μένος του πλήθους, οι αστυνομικοί εγκατέλειψαν το τμήμα, που παραδόθηκε στις φλόγες όπως και άλλα δύο κοντινά κτήρια.

«Ο κόσμος ζητάει να αποδοθεί δικαιοσύνη γνωρίζοντας ότι κάτι τέτοιο είναι δύσκολο. Η δίκη των αστυνομικών που ξυλοκόπησαν άγρια τον Ρόντνεϊ Κινγκ το 1992 στο Λος Άντζελες ήταν μια φάρσα. Μεταξύ των ενόρκων δεν υπήρχαν μαύροι. Αυτός είναι ο λόγος που ο κόσμος ζητάει δικαιοσύνη με τόση οργή. Επειδή ξέρει ότι δεν θα τη βρει» έγραψε χαρακτηριστικά στην ιταλική «La Repubblica» ο Αμερικανός συγγραφέας Πέρσιβαλ Έβερετ.

Ο πρώην αστέρας του αμερικάνικου ποδοσφαίρου Κόλιν Κάπερνικ, που είχε προκαλέσει την οργή του Προέδρου Τραμπ για τη διαμαρτυρία του -είχε γονατίσει κατά τη διάρκεια της ανάκρουσης του αμερικανικού εθνικού ύμνου πριν από την έναρξη ενός αγώνα, με αποτέλεσμα να μπει στη μαύρη λίστα του NFL-, τάχθηκε υπέρ των διαδηλωτών στη Μινεάπολη. «Όταν η πολιτισμένη συμπεριφορά οδηγεί στον θάνατο, η μοναδική λογική αντίδραση είναι η εξέγερση» έγραψε ο 32χρονος Κάπερνικ στον λογαριασμό του στο Twitter.

Η Επιτροπή Δικαιοσύνης στη Βουλή των Αντιπροσώπων, που τελεί υπό τον έλεγχο των Δημοκρατικών, ζήτησε επίσης από το υπουργείο Δικαιοσύνης να διερευνήσει τη συστηματικά ανάρμοστη συμπεριφορά της αστυνομίας με θύματα Αφροαμερικανούς.

Η ύπατη αρμοστής του ΟΗΕ για τα Ανθρώπινα Δικαιώματα Μισέλ Μπατσελέτ καταδίκασε με τη σειρά της τη δολοφονία του Τζορτζ Φλόιντ απευθύνοντας έκκληση στις αμερικανικές αρχές να λάβουν «σοβαρά μέτρα» για να μπει τέλος στις δολοφονίες Αφροαμερικανών. «Είναι η τελευταία μιας μακράς σειράς δολοφονιών άοπλων Αφροαμερικανών που διέπραξαν Αμερικανοί αστυνομικοί και αυτόκλητοι δικαστές» επισημαίνει χαρακτηριστικά η Μπατσελέτ στην ανακοίνωσή της.

Στηρίξτε την έγκυρη και μαχητική ενημέρωση. Στηρίξτε την Αυγή. Μπείτε στο syndromes.avgi.gr και αποκτήστε ηλεκτρονική συνδρομή στο 50% της τιμής.

ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ

ΓΝΩΜΕΣ

ΠΕΡΙΣΣΟΤΕΡΑ

EDITORIAL

ΑΝΑΛΥΣΗ

SOCIAL