Live τώρα    
24°C Αθήνα
ΑΘΗΝΑ
Αίθριος καιρός
24 °C
21.7°C26.3°C
2 BF 38%
ΘΕΣΣΑΛΟΝΙΚΗ
Αίθριος καιρός
23 °C
20.6°C24.9°C
3 BF 38%
ΠΑΤΡΑ
Αίθριος καιρός
19 °C
19.4°C24.3°C
2 BF 55%
ΗΡΑΚΛΕΙΟ
Ελαφρές νεφώσεις
21 °C
20.4°C21.6°C
2 BF 64%
ΛΑΡΙΣΑ
Ελαφρές νεφώσεις
22 °C
21.9°C23.5°C
0 BF 37%
"Ανοχύρωτη υπερδύναμη"
  • Μείωση μεγέθους γραμματοσειράς
  • Αύξηση μεγέθους γραμματοσειράς
Εκτύπωση

"Ανοχύρωτη υπερδύναμη"

Ο Ντόναλντ Τραμπ άφησε για ακόμη μία φορά άφωνο το ακροατήριό του στις αρχές του μήνα όταν -για να δείξει το μέγεθος της καταστροφής- «γέμισε» ένα στάδιο του μπέιζμπολ με πτώματα. Το στάδιο των Γιάνκις στο Μπρονξ της Νέας Υόρκης έχει όμως μόλις 54.000 καθίσματα. Έτσι, ο Αμερικανός Πρόεδρος θα πρέπει τώρα να αναζητήσει ένα πολύ μεγαλύτερο για τις μακάβριες αναλογίες του.

Ξεπερνώντας ακόμα ένα σημείο καμπής, οι θάνατοι στις ΗΠΑ από την πανδημία του κορωνοϊού έφτασαν χθες τους 100.000. Με βάση τις μετρήσεις του Πανεπιστημίου Τζον Χόπκινς, οι νεκροί είναι πια 100.276.

Με μια αναλογία που μάλλον δύσκολα θα χρησιμοποιούσε Αμερικανός Πρόεδρος, αυτό σημαίνει ότι έχουν υποκύψει στον SARS-CoV-2 περισσότεροι απ’ όσους σκοτώθηκαν στους πολέμους σε Κορέα, Βιετνάμ, Ιράκ και Αφγανιστάν στο σύνολό τους.

Ο SARS-CoV-2 έπληξε την πλουσιότερη και ισχυρότερη χώρα του πλανήτη με μια δριμύτητα που δεν έχει μέτρο σύγκρισης στον λεγόμενο ανεπτυγμένο κόσμο. Κι αυτό δεν είναι κάτι που μπορεί να χρεωθεί αποκλειστικά στην επιπόλαια έως εγκληματική αδράνεια του Λευκού Οίκου κατά τις πρώτες μέρες εξάπλωσης της επιδημίας.

Ένα σύστημα Υγείας προσανατολισμένο στην ιδιωτική ασφάλιση αποδείχτηκε εντελώς απροετοίμαστο και ακατάλληλο να διαχειριστεί μια τέτοια κρίση, ενώ η μία μετά την άλλη οι στατιστικές αποδείκνυαν πόσο αβάσιμο είναι το κλισέ ότι ο ιός «δεν κάνει διακρίσεις», καθώς μεγάλη πλειονότητα των θυμάτων ήταν μαύροι και φτωχοί.

Απροστάτευτοι ήρωες

Εξίσου απροστάτευτοι αποδείχτηκαν και όλοι όσοι τόσο υποκριτικά αποθεώνονται σήμερα σαν «ήρωες». Έρευνα του Κέντρου για τον Έλεγχο και την Πρόληψη των Λοιμώξεων (CDC) δείχνει ότι 62.334 εργαζόμενοι στην Υγεία έχουν μολυνθεί από τον κορωνοϊό. Τουλάχιστον 291 από αυτούς έχασαν τη ζωή τους.

Οι συντάκτες της έρευνας αναγνωρίζουν ότι οι εκτιμήσεις είναι μάλλον υποτιμημένες, καθώς το επάγγελμα έχει καταγραφεί για το μόλις 21% των κρουσμάτων. Υπάρχουν όμως και άλλες έρευνες που αποκαλύπτουν τον τρόπο με τον οποίο το αμερικανικό σύστημα Υγείας αντιμετωπίζει την κρίση.

Εκείνη που πραγματοποιήθηκε για λογαριασμό του σωματείου National Nurses United αναφέρει ότι μόνο το 16% των νοσηλευτών στη χώρα έχουν ελεγχθεί για μόλυνση από τον SARS-CoV-2. Η ίδια έρευνα, που πραγματοποιήθηκε σε 23.000 νοσηλευτές, δείχνει ότι το 87% δηλώνει ότι αναγκάζεται να χρησιμοποιεί μάσκες μίας χρήσης ακόμη και για διάστημα μίας εβδομάδας.

Έξαρση και στη Λατινική Αμερική

ΗΠΑ και Βραζιλία μπορούν να συγκριθούν σε ελάχιστα πράγματα. Ένα κοινό σημείο είναι όμως αναμφίβολα ο τρόπος με τον οποίο η πανδημία υποτιμήθηκε αρχικά από τους Προέδρους τους. Δεν προκαλεί επομένως έκπληξη ότι οι δύο χώρες βρίσκονται σήμερα στην πρώτη τριάδα της παγκόσμιας κατάταξης με τα περισσότερα κρούσματα.

Στη Βραζιλία ξεπεράστηκε την Πέμπτη το όριο των 25.000 νεκρών εξαιτίας της πανδημίας, ενώ τις τελευταίες 24 ώρες καταγράφηκαν άλλοι 1.086 θάνατοι. Μακράν η χώρα που υφίσταται το πιο βαρύ πλήγμα στη Λατινική Αμερική, η Βραζιλία φαίνεται παραδομένη σε μια ανεξέλεγκτη διάδοση του ιού. Η επιδημιολογική καμπύλη είναι ακόμα ανοδική, με 25.598 θανάτους και 411.821 επιβεβαιωμένα κρούσματα μέχρι στιγμής.

Είναι η έκτη φορά που η χώρα ξεπερνά τους 1.000 θανάτους μέσα σε ένα εικοσιτετράωρο αφότου η πανδημία επιταχύνθηκε, την περασμένη εβδομάδα. Ο πιο βαρύς ημερήσιος απολογισμός -1.188 θάνατοι- καταγράφηκε την 21η Μαΐου.

Λίγο πιο βόρεια, στο Μεξικό, οι υγειονομικές αρχές ανακοίνωσαν 463 νέους θανάτους και 3.463 νέα επιβεβαιωμένα κρούσματα. Στελέχη του υπουργείου Υγείας της χώρας έχουν τονίσει επανειλημμένα ότι θεωρούν πως ο πραγματικός αριθμός των κρουσμάτων μόλυνσης είναι πολύ υψηλότερος από τον επιβεβαιωμένο.

Τα περιοριστικά μέτρα επιστρέφουν στη Νότια Κορέα

Στην Ασία, οι αρχές της Νότιας Κορέας υποχρεώθηκαν να αναγνωρίσουν ότι πανηγύρισαν μάλλον πρόωρα το τέλος της επιδημίας στη χώρα, καθώς μια νέα έξαρση των κρουσμάτων είχε ως αποτέλεσμα την επιστροφή πολλών περιοριστικών μέτρων που είχαν αποσυρθεί τις προηγούμενες εβδομάδες. Έτσι, μουσεία, πάρκα και πινακοθήκες θα κλείσουν ξανά από την Παρασκευή για τουλάχιστον δύο εβδομάδες, ενώ η κυβέρνηση κάλεσε επίσης τις επιχειρήσεις να διευκολύνουν με κάθε τρόπο την τηλεργασία.

Υπήρξαν επίσης συστάσεις προς τους κατοίκους της πρωτεύουσας Σεούλ να αποφεύγουν τις δημόσιες συναθροίσεις. «Οι επόμενες δύο εβδομάδες θα είναι κρίσιμες για την πρόληψη της διάδοσης στις πόλεις» τόνισε ο υπουργός Υγείας Παρκ Νενγκ Χου προειδοποιώντας ότι, σε περίπτωση που οι πολίτες δεν ανταποκριθούν στις συστάσεις, θα επανέλθουν τα μέτρα κοινωνικής αποστασιοποίησης.

«Ορφανοί» θάνατοι στην Ευρώπη

Είναι γνωστό ότι κάθε χώρα εφαρμόζει διαφορετικά κριτήρια στην καταμέτρηση των θυμάτων της επιδημίας. Το θέμα επανέφερε χθες στο προσκήνιο ο Παγκόσμιος Οργανισμός Υγείας σημειώνοντας ότι από τις αρχές Μαρτίου καταγράφηκαν στην Ευρώπη περισσότεροι από 159.000 «επιπλέον θάνατοι» απ’ όσους καταγράφουν κάθε χρόνο οι στατιστικές. Υπογραμμίζεται ότι, με βάση τα επίσημα στοιχεία, οι νεκροί από τον SARS-CoV-2 στη Γηραιά Ήπειρο δεν ξεπερνούν τις 175.000.

«Προκαλεί ανησυχία ότι από τις αρχές Μαρτίου περισσότεροι από 159.000 επιπλέον θάνατοι, που συμπίπτουν με την πανδημία, έχουν αναφερθεί από 24 ευρωπαϊκές χώρες» τόνισε χθες ο Χανς Κλούγκε, διευθυντής του ευρωπαϊκού παραρτήματος του ΠΟΥ, προσθέτοντας ότι πρόκειται για θανάτους έξω από το φάσμα εκείνων που καταγράφονται υπό κανονικές συνθήκες κάθε χρόνο αυτή την περίοδο.

Παρά το γεγονός ότι ο ΠΟΥ χαρακτηρίζει την περιοχή της Λατινικής Αμερικής ως επίκεντρο της πανδημίας σήμερα, το 36% των καταγεγραμμένων κρουσμάτων σε όλο τον κόσμο εντοπίζεται ακόμα στην Ευρώπη, όπως και οι μισοί θάνατοι περίπου.

Στηρίξτε την έγκυρη και μαχητική ενημέρωση. Στηρίξτε την Αυγή. Μπείτε στο syndromes.avgi.gr και αποκτήστε ηλεκτρονική συνδρομή στο 50% της τιμής.

ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ

ΓΝΩΜΕΣ

ΠΕΡΙΣΣΟΤΕΡΑ

EDITORIAL

ΑΝΑΛΥΣΗ

SOCIAL