Live τώρα    
25°C Αθήνα
ΑΘΗΝΑ
Αίθριος καιρός
25 °C
22.8°C26.3°C
3 BF 32%
ΘΕΣΣΑΛΟΝΙΚΗ
Αίθριος καιρός
24 °C
22.6°C26.2°C
3 BF 34%
ΠΑΤΡΑ
Αίθριος καιρός
21 °C
19.0°C24.8°C
2 BF 50%
ΗΡΑΚΛΕΙΟ
Ελαφρές νεφώσεις
21 °C
20.8°C21.8°C
2 BF 65%
ΛΑΡΙΣΑ
Ελαφρές νεφώσεις
24 °C
23.9°C24.5°C
2 BF 33%
Βρετανία / Βρετανία: Το... Brexit από την καραντίνα φέρνει παραιτήσεις
  • Μείωση μεγέθους γραμματοσειράς
  • Αύξηση μεγέθους γραμματοσειράς
Εκτύπωση

Βρετανία / Βρετανία: Το... Brexit από την καραντίνα φέρνει παραιτήσεις

Τριγμούς στην κυβέρνηση των Τόρις συνεχίζει να προκαλεί η αποκάλυψη ότι ένας από τους στενότερους συνεργάτες του πρωθυπουργού Μπόρις Τζόνσον, αρχιτέκτονας της καμπάνιας του Brexit, έσπασε για προσωπικούς λόγους την καραντίνα τις μέρες της επιβολής των αυστηρότερων μέτρων. Το σκάνδαλο έχει λάβει πια τέτοια έκταση στη Βρετανία, ώστε μέλος του υπουργικού συμβουλίου να υποβάλει χθες την παραίτησή του σε ένδειξη διαμαρτυρίας.

“Υπάρχουν σημεία στις εξηγήσεις που έδωσε με τα οποία έχω προβλήματα” ήταν η εξήγηση που έδωσε μέσω Twitter ο υφυπουργός αρμόδιος για θέματα Σκωτίας Ντάγκλας Ρος υποβάλλοντας την παραίτησή του. Στην επιστολή παραίτησής του, ο Ρος αναφέρθηκε περισσότερο αναλυτικά στους λόγους που τον οδήγησαν σ’ αυτή.

"Κάτοικοι της περιφέρειάς μου δεν μπόρεσαν να αποχαιρετήσουν οικείους τους, οικογένειες δεν μπόρεσαν να πενθήσουν μαζί, άνθρωποι δεν μπόρεσαν να επισκεφθούν ασθενείς συγγενείς τους επειδή ακολούθησαν τις συστάσεις της κυβέρνησης” τόνισε. “Δεν μπορώ να τους πω πως είχαν όλοι άδικο και πως ένας σύμβουλος της κυβέρνησης είχε δίκιο” συνέχισε.

Έπειτα από τρεις ημέρες έντονων αποδοκιμασιών, ο Κάμινγκς, εγκέφαλος της εκστρατείας για το δημοψήφισμα του 2016 που κατέληξε στο Brexit, υποχρεώθηκε να δώσει εξηγήσεις στην κοινή γνώμη για το γεγονός ότι παραβίασε τα περιοριστικά μέτρα ταξιδεύοντας σε απόσταση 400 χιλιομέτρων από την οικία του.

Στη συνέντευξη Τύπου που παραχώρησε σημείωσε ότι έδρασε με τρόπο “νόμιμο και λογικό”. Ανέφερε ότι, φοβούμενος πως έχει μολυνθεί από την Covid-19, πήγε με τη γυναίκα του και τον τετράχρονο γιο τους στους γονείς του στο Ντέραμ, στη βορειοανατολική Αγγλία, επειδή αναζητούσε μια λύση για τη φύλαξη του παιδιού του. Δεν δήλωσε πως μετανιώνει ούτε ζήτησε συγγνώμη.

Η αγανάκτηση της βρετανικής κοινής γνώμης δεν έδειξε να καταλαγιάζει, με αποτέλεσμα ο Μπόρις Τζόνσον να αναγκαστεί να ζητήσει ουσιαστικά συγγνώμη για λογαριασμό τού συνεργάτη του εκφράζοντας την κατανόησή του για τη “σύγχυση, τον θυμό και τον πόνο” που ένιωσαν οι πολίτες.

Σε ό,τι αφορά τις πιέσεις που δέχεται για την παραίτηση του Κάμινγκς, ο Μπόρις Τζόνσον είπε ότι κατανοεί γιατί οι πολίτες μπορεί να θέλουν να βλέπουν παραιτήσεις. “Νομίζω ότι οι πολίτες θα αποφασίσουν μόνοι τους για όσα είχε να πει ο κ. Κάμινγκς” τόνισε. Σε ερώτηση εάν δίνει την “άνευ όρων στήριξή του” στον Κάμινγκς, απάντησε αρνητικά, υποστηρίζοντας παρ’ όλα αυτά ότι η πράξη του δεν υπονόμευσε την κυβερνητική πολιτική.

ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ

ΓΝΩΜΕΣ

ΠΕΡΙΣΣΟΤΕΡΑ

EDITORIAL

ΑΝΑΛΥΣΗ

SOCIAL