Live τώρα    
17°C Αθήνα
ΑΘΗΝΑ
Σποραδικές νεφώσεις
17 °C
14.7°C18.4°C
4 BF 63%
ΘΕΣΣΑΛΟΝΙΚΗ
Ελαφρές νεφώσεις
18 °C
16.3°C19.7°C
3 BF 46%
ΠΑΤΡΑ
Αίθριος καιρός
17 °C
17.1°C18.3°C
2 BF 61%
ΗΡΑΚΛΕΙΟ
Σποραδικές νεφώσεις
19 °C
18.2°C19.8°C
6 BF 53%
ΛΑΡΙΣΑ
Σποραδικές νεφώσεις
17 °C
16.8°C18.5°C
0 BF 48%
Πανδημία και οικονομική κρίση / Πανδημία και οικονομική κρίση: Χαρά και αγαλλίαση στα χρηματιστήρια, αγωνία και φόβος στην πραγματική οικονομία
  • Μείωση μεγέθους γραμματοσειράς
  • Αύξηση μεγέθους γραμματοσειράς
Εκτύπωση

Πανδημία και οικονομική κρίση / Πανδημία και οικονομική κρίση: Χαρά και αγαλλίαση στα χρηματιστήρια, αγωνία και φόβος στην πραγματική οικονομία

Επέστρεψαν τα χαμόγελα στα διεθνή χρηματιστήρια χθες και οι προσδοκίες για «καλύτερες ημέρες» αντικατέστησαν την κατήφεια των προηγούμενων εβδομάδων. Μετοχές και εμπορεύματα επανακάμπτουν με σταθερό βηματισμό σε ανοδική τροχιά και οι επενδυτές κοιτάζουν τώρα μπροστά ελπίζοντας στα νέα κέρδη που θα φέρει η επανεκκίνηση των οικονομιών.

Ο FTSE στο Λονδίνο και ο Nikkei στο Τόκιο ενισχύθηκαν κατά 2,2%, ενώ ο S&P 500 στη Νέα Υόρκη ξεπέρασε το επίπεδο των 3.000 μονάδων για πρώτη φορά από τις αρχές Μαρτίου, όταν άρχισε να γίνεται ξεκάθαρος ο οικονομικός αντίκτυπος της πανδημίας. Στην Ευρώπη, ο δείκτης STOXX 600 άγγιξε το υψηλότερο επίπεδο των τελευταίων 11 εβδομάδων, με τις μετοχές του τουριστικού τομέα να καταγράφουν άλμα σχεδόν 6% καθώς αναμένεται το άνοιγμα των συνόρων και η σταδιακή επανεκκίνηση της τουριστικής βιομηχανίας.

Ανάλογη ήταν η εικόνα στην Ασία, με τον γενικό δείκτη MSCI Ασίας - Ειρηνικού (εκτός Ιαπωνίας) να καταγράφει άνοδο 1,7%. Στη Νότια Κορέα ο δείκτης KOSPI έκλεισε με άνοδο 1,75% και τα κινεζικά blue chips με κέρδη 1,1% καθώς η κινεζική κεντρική τράπεζα προϊδέασε για χαμηλότερα επιτόκια χορηγήσεων προσεχώς. Στην αγορά συναλλάγματος το δολάριο ενισχύθηκε έναντι του γεν στο επίπεδο των 107,80 γεν/δολ., ενώ, με τη σειρά του, το ευρώ ενισχύθηκε έναντι του δολαρίου αγγίζοντας το 1,1 δολ./ευρώ. Στις αγορές εμπορευμάτων, ο χρυσός συνέχισε την ανοδική πορεία του με αύξηση 0,2% φτάνοντας στα 1.733 δολάρια η ουγγιά, ενώ τα συμβόλαια μελλοντικής εκπλήρωσης για το πετρέλαιο Brent σημείωσαν άνοδο 71 σεντς, στα 36,24 δολάρια το βαρέλι. Αναλόγως, τα συμβόλαια για το αμερικανικό αργό ενισχύθηκαν κατά 1,14 δολάρια, στα 34,39 δολάρια.

Όλα αυτά, βεβαίως, συμβαίνουν στον «τέλειο» κόσμο των αγορών, όπου σε κάθε περίπτωση η κινητήρια δύναμη είναι το κυνήγι του κέρδους, διότι στον πραγματικό κόσμο της πραγματικής οικονομίας και των πραγματικών αναγκών εργαζομένων και επιχειρήσεων κάθε άλλο παρά ευφορία και αισιοδοξία δικαιολογεί η γενικότερη κατάσταση.

Τα τελευταία στοιχεία για την πορεία των οικονομικών μεγεθών στις 37 χώρες-μέλη του ΟΟΣΑ που αντιπροσωπεύουν αθροιστικά το 50% του παγκόσμιου ΑΕΠ είναι αποκαρδιωτικά. Λόγω των μέτρων για τον περιορισμό της εξάπλωσης του κορωνοϊού, το πραγματικό ΑΕΠ των μελών του Οργανισμού μειώθηκε κατά 1,8% στο πρώτο τρίμηνο του 2020. Πρόκειται για τη μεγαλύτερη μείωση που καταγράφεται από το 2009, στο απόγειο της χρηματοπιστωτικής κρίσης, όταν η κάμψη ήταν της τάξης του 2,3%, σύμφωνα με προσωρινές εκτιμήσεις του Οργανισμού

Από τις χώρες της G7, το ΑΕΠ μειώθηκε σημαντικά στη Γαλλία και την Ιταλία -όπου τα περιοριστικά μέτρα ήταν πιο αυστηρά και εφαρμόστηκαν νωρίτερα-, κατά 5,8% και 4,7%, αντίστοιχα. Μεγάλη πτώση καταγράφηκε επίσης σε Καναδά, Γερμανία και Βρετανία (κατά 2,6%, 2,2% και 2,0%, αντίστοιχα, έναντι αύξησης 0,1%, πτώσης 0,1% και μηδενικής μεταβολής στο προηγούμενο τρίμηνο).

Στις ΗΠΑ, όπου οι περισσότερες πολιτείες επέβαλαν μέτρα παραμονής στο σπίτι στο τέλος Μαρτίου, η μείωση του ΑΕΠ ήταν σαφώς μικρότερη (1,2% έναντι αύξησης 0,5% στο προηγούμενο τρίμηνο). Στην Ιαπωνία, όπου τα περιοριστικά μέτρα ήταν σχετικά λιγότερο αυστηρά, το ΑΕΠ συρρικνώθηκε κατά 0,9% στο πρώτο τρίμηνο έναντι πτώσης 1,9% στο προηγούμενο. Στην Ευρωζώνη και την Ε.Ε., το ΑΕΠ συρρικνώθηκε κατά 3,8% και 3,3%, αντίστοιχα, έναντι αύξησης 01% και 0,2% στο προηγούμενο τρίμηνο.

Σε ετήσια βάση, το ΑΕΠ στην περιοχή του ΟΟΣΑ μειώθηκε κατά 0,8% στο πρώτο τρίμηνο του 2020 έναντι αύξησης 1,6% στο προηγούμενο τρίμηνο. Από τις χώρες της G7, τον υψηλότερο ετήσιο ρυθμό ανάπτυξης κατέγραψαν οι ΗΠΑ (0,3%), ενώ η Γαλλία σημείωσε τη μεγαλύτερη ετήσια συρρίκνωση (5,4%).

Σαν να μην έφταναν όλα αυτά, με μια χθεσινή σιβυλλική ανακοίνωσή της η ΕΚΤ ήρθε να προειδοποιήσει για νέα ευρω-κρίση προσεχώς λόγω της πανδημίας και έκρουσε τον κώδωνα του κινδύνου για το ενδεχόμενο εξόδου χωρών από την Ευρωζώνη!

«Ο αντίκτυπος της πανδημίας Covid-19 στην οικονομία της Ευρωζώνης ήταν σημαντικός αυξάνοντας τις υποκείμενες χρηματοοικονομικές ευπάθειες της ζώνης του ευρώ». Η τελευταία έκθεση της Τράπεζας για την χρηματοπιστωτική σταθερότητα (Financial Stability Review) «υποδηλώνει ότι η τεράστια δημοσιονομική αντίδραση των κυβερνήσεων στην πανδημία θα μπορούσε να εγείρει ερωτήματα όσον αφορά στην ικανότητά τους να εξοφλήσουν τα χρέη τους και να αναζωπυρώσει την απειλή της εγκατάλειψης του ενιαίου νομίσματος», αναφέρεται χαρακτηριστικά στην ανακοίνωση.

«Εάν τα μέτρα που λαμβάνονται σε εθνικό ή ευρωπαϊκό επίπεδο θεωρηθούν ανεπαρκή για τη διατήρηση της βιωσιμότητας του χρέους, η εκτίμηση των αγορών περί του κινδύνου επανέκφρασης (redenomination risk) ενδέχεται να αυξηθεί περαιτέρω» προστίθεται στην ανακοίνωση. Όπου ο «κινδύνος επανέκφρασης» αναφέρεται ουσιαστικά στην εσωτερική υποτίμηση του ευρώ, που ενδεχομένως θα αναγκάσει κάποιες χώρες σε έξοδο από το κοινό νόμισμα. Σύμφωνα με τις εκτιμήσεις της ΕΚΤ, το δημόσιο χρέος της Ευρωζώνης θα αυξηθεί εφέτος έως και 22% λόγω των μέτρων στήριξης των οικονομιών ωθώντας τον συνολικό λόγο χρέους προς ΑΕΠ από το 86% σε σχεδόν 103%.

ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ

ΓΝΩΜΕΣ

ΠΕΡΙΣΣΟΤΕΡΑ

EDITORIAL

ΑΝΑΛΥΣΗ

SOCIAL