Live τώρα    
22°C Αθήνα
ΑΘΗΝΑ
Ελαφρές νεφώσεις
22 °C
19.7°C23.0°C
2 BF 66%
ΘΕΣΣΑΛΟΝΙΚΗ
Αυξημένες νεφώσεις
16 °C
14.6°C17.8°C
3 BF 84%
ΠΑΤΡΑ
Αυξημένες νεφώσεις
20 °C
18.8°C21.5°C
5 BF 69%
ΗΡΑΚΛΕΙΟ
Ελαφρές νεφώσεις
29 °C
25.5°C28.8°C
4 BF 30%
ΛΑΡΙΣΑ
Αυξημένες νεφώσεις
16 °C
15.9°C19.1°C
5 BF 88%
Αναζήτηση γέφυρας με γαλλογερμανικό άξονα και τους "4" του Βορρά για τα... λίγα ή τα ελάχιστα
  • Μείωση μεγέθους γραμματοσειράς
  • Αύξηση μεγέθους γραμματοσειράς
Εκτύπωση

Αναζήτηση γέφυρας με γαλλογερμανικό άξονα και τους "4" του Βορρά για τα... λίγα ή τα ελάχιστα

Το σχέδιό της για το Ταμείο Ανάκαμψης από την κρίση που προκάλεσε η πανδημία του κορωνοϊού αναμένεται να παρουσιάσει αύριο η Ευρωπαϊκή Επιτροπή, ευελπιστώντας πως θα αποτελέσει τη βάση ενός συμβιβασμού μεταξύ των κρατών - μελών της Ε.Ε.

Μετά τη γαλλογερμανική πρόταση της περασμένης εβδομάδας που προβλέπει ότι η Ευρωπαϊκή Επιτροπή θα δανειστεί 500 δισεκατομμύρια ευρώ στην κεφαλαιαγορά για να τα διανείμει μέσω του προϋπολογισμού της Ε.Ε. ως επιδοτήσεις, το Σάββατο έδωσαν στη δημοσιότητα τη δική τους αντιπρόταση οι τέσσερις “σφιχτοχέρηδες” του Βορρά, Αυστρία, Σουηδία, Ολλανδία, Δανία. Οι “4” είχαν αντιδράσει σθεναρά στην πρόταση των Μακρόν και Μέρκελ, με τον Αυστριακό πρωθυπουργό Σεμπάστιαν Κουρτς να δηλώνει πως απορρίπτει πλήρως τη λογική των επιδοτήσεων. Ωστόσο, στην εν λόγω εναλλακτική πρόταση διαφαίνεται μια διάθεση συμβιβασμού, καθώς αφήνεται ανοιχτό το ενδεχόμενο κάποιων επιδοτήσεων μέσω του πολυετούς ευρωπαϊκού προϋπολογισμού, αν και η έμφαση παραμένει στο να διοχετευθεί το μεγαλύτερο μέρος των κεφαλαίων σε όσους έχουν ανάγκη μέσω δανείων.

Επιπλέον, όπως επισημαίνεται στο κείμενο των “4”, το πιο σημαντικό ζήτημα είναι να αποφευχθεί κάθε είδους “αμοιβαιοποίηση χρέους” και να υπάρχει χρονικός περιορισμός δύο ετών στο Ταμείο, ενώ η γλώσσα του παραπέμπει στο αφήγημα της λιτότητας, αφού επισημαίνεται η ανάγκη μιας “ισχυρής δέσμευσης σε μεταρρυθμίσεις και στο δημοσιονομικό πλαίσιο”.

Η Επιτροπή, λοιπόν, έχει αναλάβει επί της ουσίας το έργο να γεφυρώσει τις δύο προτάσεις, κάτι που όπως φαίνεται, δε θα είναι δύσκολο, αφού εξ αρχής η πρόεδρος της Επιτροπής, Ούρσουλα Φον Ντερ Λάιεν είχε τονίσει πως πρέπει να υπάρχει “ισορροπία” μεταξύ επιδοτήσεων και δανείων. “Δεν έχουμε συγκεκριμένο σχόλιο” δήλωσε χθες ο εκπρόσωπος της Επιτροπής, Ερίκ Μαμέρ, κληθείς να σχολιάσει την αντιπρόταση των “4”, ενώ πρόσθεσε πως η Επιτροπή λαμβάνει υπόψη της όλες τις διαφορετικές συνεισφορές και θα παρουσιάσει τη δική της πρόταση.

Ωστόσο, ο “διάβολος” βρίσκεται πάντα στις λεπτομέρειες και δεν θα πρέπει να περιμένει κανείς μια εύκολη λύση. Οι “κόκκινες γραμμές” των Βορείων, σε γενικές γραμμές μάλλον “βολεύουν” και τη Γερμανία, η οποία ξεκαθάρισε πως ο δανεισμός της Επιτροπής για τη δημιουργία του Ταμείου Ανάκαμψης δεν αποτελεί αμοιβαιοποίηση του χρέους, ενώ συμφωνεί και για τον χρονικό περιορισμό των δύο ετών.

Ωστόσο, οι “4” θα βρεθούν σίγουρα απέναντι σε Γαλλία και Ιταλία, που φοβούνται εκτίναξη του χρέους τους από ενδεχόμενα δάνεια και σίγουρα θέλουν να αποφύγουν οποιαδήποτε δέσμευση σε “σφιχτές” οικονομικές πολιτικές εν μέσω ύφεσης. Ως εκ τούτου, από αύριο ξεκινάει ένας μαραθώνιος διαπραγματεύσεων, καθώς η πρόταση της Επιτροπής για το Ταμείο Ανάκαμψης θα κατατεθεί στο πλαίσιο και της αναθεωρημένης πρότασής της για τον επόμενο πολυετή ευρωπαϊκό προϋπολογισμό.

Στην εξίσωση αυτή, σημαντικός παράγοντας θεωρείται και το Ευρωκοινοβούλιο, του οποίου η έγκριση είναι εξίσου απαραίτητη, την ώρα που πιέζει τους ηγέτες για ακόμα περισσότερες δαπάνες προκειμένου να μετριαστούν οι επιπτώσεις της κρίσης.

Αξίζει, τέλος, να σημειωθεί ότι το Ταμείο Ανάκαμψης όλα δείχνουν πως θα είναι αυτό που θα “μαζέψει” και πάλι τους ηγέτες της Ε.Ε. στις Βρυξέλλες για μια σύνοδο κορυφής διά ζώσης μέσα στις επόμενες εβδομάδες, καθώς θεωρείται αδύνατο να γίνουν αυτές οι διαπραγματεύσεις μέσω τηλεδιασκέψεων.

Στηρίξτε την έγκυρη και μαχητική ενημέρωση. Στηρίξτε την Αυγή. Μπείτε στο syndromes.avgi.gr και αποκτήστε ηλεκτρονική συνδρομή στο 50% της τιμής.

ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ

ΓΝΩΜΕΣ

ΠΕΡΙΣΣΟΤΕΡΑ

EDITORIAL

ΑΝΑΛΥΣΗ

SOCIAL