Live τώρα    
19°C Αθήνα
ΑΘΗΝΑ
Σκόνη
19 °C
17.1°C20.4°C
2 BF 82%
ΘΕΣΣΑΛΟΝΙΚΗ
Ομίχλη
14 °C
12.1°C16.6°C
1 BF 92%
ΠΑΤΡΑ
Αραιές νεφώσεις
16 °C
16.0°C17.7°C
3 BF 76%
ΗΡΑΚΛΕΙΟ
Σκόνη
19 °C
18.3°C19.3°C
2 BF 87%
ΛΑΡΙΣΑ
Ομίχλη
13 °C
12.9°C14.1°C
0 BF 100%
O Κέινς στο Κάιρο
  • Μείωση μεγέθους γραμματοσειράς
  • Αύξηση μεγέθους γραμματοσειράς
Εκτύπωση

O Κέινς στο Κάιρο

του ΜΙΧΑΛΗ ΤΡΙΚΚΑ

Μπορεί η κυβέρνηση Ομπάμα να μας έχει συνηθίσει το τελευταίο διάστημα σε θεαματικές στροφές στην εξωτερική πολιτική, ωστόσο η συγκεκριμένη θα ξεπερνούσε κάθε προηγούμενο. Και όμως, το αμερικανικό δίκτυο CNN μετέδωσε χθες το πρωί, επικαλούμενο καλά πληροφορημένες κυβερνητικές πηγές, ότι ο Λευκός Οίκος θα ανακοίνωνε μέσα στην εβδομάδα τη "διακοπή" της στρατιωτικής βοήθειας προς την Αίγυπτο, κάτι που θα ισοδυναμούσε με πλήρη αναθεώρηση της αμερικανικής στρατηγικής στη Μέση Ανατολή μετά τη συμφωνία του Καμπ Ντέιβιντ το 1979.

Αφού η είδηση μεταδόθηκε από όλα τα αμερικανικά ΜΜΕ και άρχισε να κάνει τον γύρο του κόσμου, ο Λευκός Οίκος παρενέβη διαψεύδοντας τα περί "πλήρους" διακοπής. Η εκπρόσωπος του Συμβουλίου Εθνικής Ασφαλείας, Κέιτλιν Χέιντεν, τόνισε ότι η κυβέρνηση θα εκδώσει ανακοίνωση μέσα στις επόμενες ημέρες σχετικά με "το μέλλον της βοήθειας προς την Αίγυπτο".

Η διακοπή της βοήθειας προς το στρατιωτικό καθεστώς του Καΐρου θα προκαλούσε κατάπληξη και για έναν ακόμη λόγο. Η κυβέρνηση Ομπάμα έχει συμπεριφερθεί μέχρι στιγμής "με το γάντι" στους Αιγύπτιους στρατηγούς αποφεύγοντας ακόμη και να χαρακτηρίσει την ανατροπή του προέδρου Μόρσι ως πραξικόπημα. Και φυσικά η χούντα έχει κάθε λόγο να ανησυχεί για τις αποφάσεις της Ουάσιγκτον αφού η αμερικανική υποστήριξη δεν έχει μόνο πολιτική σημασία: Μεταφράζεται και σε 1,3 δισεκατομμύρια δολάρια στρατιωτικής βοήθειας κάθε χρόνο.

Μετά τις μαζικές σφαγές διαδηλωτών από τις δυνάμεις ασφαλείας τον Αύγουστο, η αμερικανική κυβέρνηση άρχισε να καθυστερεί την καταβολή των δόσεων αφήνοντας να διαρρεύσει ότι "δεν έχουν ληφθεί τελικές αποφάσεις για το ζήτημα". Την Τρίτη, ύστερα από ένα ακόμη λουτρό αίματος στους δρόμους του Καΐρου, ο Λευκός Οίκος εξέφρασε τη βαθιά του ανησυχία για τις εξελίξεις. Το αν η ανησυχία αυτή πάρει κάποια στιγμή τη μορφή άμεσων πιέσεων απομένει να φανεί.

Είναι μάλλον απίθανο πάντως οι σχέσεις των δύο πλευρών να καταλήξουν σε ρήξη με δεδομένο ότι δεν διακυβεύεται μόνο ένας από τους βασικούς πυλώνες της πολιτικής της Ουάσιγκτον για τη Μέση Ανατολή, αλλά και τα συμφέροντα της αμερικανικής πολεμικής βιομηχανίας. Όπως εύστοχα επισημαίνει το γερμανικό δίκτυο Deutsche Welle, τα χρήματα που προορίζονται για την Αίγυπτο "δεν αφήνουν ποτέ το αμερικανικό έδαφος".

Μετά την έγκριση κάθε πακέτου βοήθειας από το Κογκρέσο, τα περισσότερα από αυτά μεταβιβάζονται από την αμερικανική Κεντρική Τράπεζα σε τοπικές βιομηχανίες όπλων που στη συνέχεια πληρώνουν σε είδος τον αιγυπτιακό στρατό. Αρκεί οι επιχειρήσεις αυτές να έχουν την έδρα τους στις ΗΠΑ και να απασχολούν Αμερικανούς εργαζομένους. Θέσεις εργασίας, δηλαδή, που σήμερα επιδοτούνται με το αίμα διαδηλωτών στους δρόμους του Καΐρου.

ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ

ΓΝΩΜΕΣ

ΠΕΡΙΣΣΟΤΕΡΑ

EDITORIAL

ΑΝΑΛΥΣΗ

SOCIAL