Live τώρα    
20°C Αθήνα
ΑΘΗΝΑ
Αίθριος καιρός
20 °C
18.2°C22.0°C
1 BF 47%
ΘΕΣΣΑΛΟΝΙΚΗ
Αίθριος καιρός
18 °C
14.7°C21.2°C
2 BF 57%
ΠΑΤΡΑ
Αίθριος καιρός
17 °C
16.0°C19.4°C
2 BF 63%
ΗΡΑΚΛΕΙΟ
Ελαφρές νεφώσεις
20 °C
18.8°C21.5°C
1 BF 61%
ΛΑΡΙΣΑ
Ελαφρές νεφώσεις
15 °C
14.9°C18.4°C
2 BF 63%
Κοσμοδρόμιο / Ο κόσμος μ.Κ.
  • Μείωση μεγέθους γραμματοσειράς
  • Αύξηση μεγέθους γραμματοσειράς
Εκτύπωση

Κοσμοδρόμιο / Ο κόσμος μ.Κ.

Πολλά είναι τα σενάρια για τις αλλαγές που έχουν δρομολογηθεί παντού και στα πάντα με την «παρακίνηση» της οδυνηρής εμπειρίας της πανδημίας. Από τις ανακατατάξεις στη διεθνή σκηνή και τις μεταβολές στο ισοζύγιο ισχύος έως την «εγκαθίδρυση» της εικονικής πραγματικότητας στις ζωές μας, στην οικονομία, το εμπόριο, την εργασία, την εκπαίδευση, την ιατρική, σε ό,τι μέχρι πρότινος προϋπέθετε τη διά ζώσης ανθρώπινη αλληλόδραση.

Ο κόσμος «μετά κορωνοϊόν» θα είναι οπωσδήποτε αλλαγμένος, αν όχι εντελώς διαφορετικός. Πρόκειται λοιπόν για μια αναγκαστική, συγκυριακή προσαρμογή ή για μια νέα ιστορική φάση καπιταλιστικού μετασχηματισμού; Για πολλούς αναλυτές και διανοητές ισχύει ξεκάθαρα το δεύτερο.

«Μετά το 1918 οι γυναίκες σταμάτησαν να φορούν κορσέδες και οι άντρες εγκατέλειψαν τα ψηλά καπέλα. Και τα δύο είχαν γίνει άβολα και ακριβά, ωστόσο εγκαταλείφθηκαν χρόνια μετά την αποκάλυψη των αδυναμιών τους. Ποια είναι τα ισοδύναμα των κορσέδων και των ψηλών καπέλων στον κόσμο μετά τον κορωνοϊό;» αναρωτιέται ο Έντουαρντ Λούτβακ, πολιτικός επιστήμονας και ανώτερος συνεργάτης στο Κέντρο Στρατηγικών και Διεθνών Μελετών της Ουάσιγκτον, σε πρόσφατο άρθρο του στον “Economist”.

«Μερικά πράγματα μπορεί εύκολα να προβλεφθούν διότι ήδη συμβαίνουν», εξηγεί. «Οι διαδικτυακές αγορές θα επεκταθούν ακόμη περισσότερο, ενώ ολόκληρα εμπορικά κέντρα θα καταρρεύσουν. Η τηλεργασία θα γενικευθεί. Με την τεχνητή νοημοσύνη να παίρνει τη θέση των εργαζομένων η ζήτηση για κτήρια γραφείων μπορεί να μειωθεί ταχύτερα κι από εκείνη για εμπορικά κέντρα.

Ο ιός θα θέσει υπό αμφισβήτηση τόσο την ιατρική όπως ασκείται στην Αμερική, αφού δείχνει ότι πολλές εξετάσεις γίνονταν μόνο για να φουσκώνουν οι λογαριασμοί, όσο και τη λογική των διεθνών ταξιδιών, καθώς θα είναι λίγοι εκείνοι που θα διακινδυνεύσουν να τεθούν σε καραντίνα για δύο εβδομάδες» γράφει ο Αμερικανορουμάνος, εβραϊκής καταγωγής, αναλυτής.

«Όμως η μεγαλύτερη επίπτωση του ιού θα είναι στην πολιτική» συμπληρώνει. «Γνωρίζαμε ανέκαθεν ότι το καθεστώς του Σι Τζινπίνγκ κρύβει την αλήθεια. Αυτό που δεν μπορούσαμε να φανταστούμε είναι ότι μετά την εμπειρία του SARS οι κομματικοί άρχοντες στην Ουχάν θα απέκρυπταν την άφιξη ενός νέου ιού και θα φίμωναν τους γιατρούς που προσπάθησαν να μας προειδοποιήσουν». (...)

Για τον 78χρονο Λούτβακ, συγγραφέα του βιβλίου «Πραξικόπημα: ένας πρακτικός οδηγός» (του 1968, μεταφέρθηκε στον κινηματογράφο δέκα χρόνια αργότερα), η έλευση του ιού στον κόσμο αποκάλυψε ένα σύμπλεγμα αδυναμιών, εμμονών, λανθασμένων βεβαιοτήτων και κυρίως μια από τις βασικές αιτίες της σημερινής ανεπάρκειας της κυρίαρχης πολιτικής τάξης, την άρνηση.

Άρνηση

«Όταν ο ιός έφτασε στο Ιράν, αποκάλυψε τον τυφλό φανατισμό της θεοκρατίας του. Οι ηγέτες της χώρας αρνήθηκαν να σταματήσουν τα καθημερινά προσκυνήματα ανθρώπων απ’ όλη τη χώρα. Για τον ιό το θρησκευτικό προσκύνημα είναι ο ιδανικός μηχανισμός διάδοσης. Ακόμη κι όταν κυβερνητικοί αξιωματούχοι αρρώσταιναν και πέθαιναν, χρειάστηκε χρόνος για να εξουδετερωθούν όσοι έλεγαν ότι οι ναοί θεραπεύουν τους ασθενείς, δεν αρρωσταίνουν τους υγιείς. Όμως τότε ήταν αργά».

«Στην Ιταλία ο ιός ήταν ιδιαιτέρως φονικός λόγω ενός συνδυασμού ιδιαίτερα υγιών ιδιωτικών ζωών και ιδιαίτερα ανθυγιεινών δημόσιων ζωών. Οι Ιταλοί υπερηφανεύονται ότι έχουν υψηλό προσδόκιμο ζωής επειδή ακολουθούν υγιεινή διατροφή, έχουν ισχυρά οικογενειακά δίκτυα και περνούν πολύ καιρό στην ύπαιθρο. Με τον ιό να είναι πολύ επικίνδυνος για τους ηλικιωμένους, ο απολογισμός θα ήταν ούτως ή άλλως βαρύς, έγινε όμως ακόμη βαρύτερος λόγω της χαώδους οργάνωσης της ιατρικής περίθαλψης, ιδιαίτερα στους οίκους ευγηρίας».

«Τι αλήθειες αποκάλυψε ο ιός για την Αμερική, όπου οι νεκροί πλησιάζουν τους 85.000; Η πρώτη είναι πως οι ΗΠΑ δεν είναι ενιαίο κράτος, είναι μια ομοσπονδία. Οι πολιτειακές κυβερνήσεις είναι υπεύθυνες για την Υγεία κι έτσι υπάρχουν μεγάλες διαφορές από πολιτεία σε πολιτεία. Η δεύτερη αλήθεια είναι ότι πολλοί από τους αντιπάλους του Ντόναλντ Τραμπ δεν αρκούνται στο να του επιτίθενται για τα πολλά του λάθη, του επιτίθενται και για τις λίγες αρετές του, και κυρίως για το ότι διέκρινε τους κινδύνους που ενέχει η εξάρτηση της Αμερικής από τις κινεζικές εφοδιαστικές αλυσίδες».

«Οι πολιτικές συνέπειες της πανδημίας είναι αισθητές. Η Ευρωπαϊκή Ένωση έχει αποδυναμωθεί και ίσως να μην ανακάμψει ποτέ» γράφει ο σχολιαστής του “Economist”. «Στην Ιταλία, όπου η υποστήριξη από την Ε.Ε. δεν ήρθε ποτέ, εκθειάστηκε η στάση της Κίνας και της Ρωσίας. Αλλά η επιτυχία της Κίνας στην αντιμετώπιση του ιού είναι οφθαλμαπάτη. Η Ταϊβάν, το Χονγκ Κονγκ, η Σιγκαπούρη, η Νότια Κορέα τα πήγαν καλύτερα».

Για τον Λούτβακ η επόμενη ημέρα θα κριθεί όχι από το τρόπο με τον οποίο αντιμετωπίστηκε η πανδημία, αλλά από την ταχύτητα με την οποία θα ξεπεραστούν οι ζημιές στην οικονομία, κάτι όχι πολύ διαφορετικό σε σχέση με την προηγούμενη κρίση, πλην μιας ‘εξαίρεσης’ που διακρίνει ίδιος.

Όπως εξηγεί, «ούτε η Ε.Ε. ούτε η Αμερική ή η Βρετανία θα κριθούν από τα λάθη τους στην αντίδραση απέναντι στον ιό. Αντιθέτως θα αξιολογηθούν από το πόσο γρήγορα θα ανακάμψουν οι οικονομίες τους. Το ίδιο συνέβη και μετά τη χρηματοπιστωτική κρίση. Αντίθετα με τότε, όμως, καμιά χώρα δεν θα βγει αλώβητη, διότι όλες έχουν τα ισοδύναμα των κορσέδων και των υψηλών καπέλων. Οι πολιτικοί που θα τα υπερασπιστούν θα αποτύχουν. Η Κίνα ανακάμπτει ταχύτερα, αλλά η μαζική διαρροή κινεζικών κεφαλαίων στην Αμερική διηγείται μια άλλη ιστορία»...

ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ

ΓΝΩΜΕΣ

ΠΕΡΙΣΣΟΤΕΡΑ

EDITORIAL

ΑΝΑΛΥΣΗ

SOCIAL