Live τώρα    
23°C Αθήνα
ΑΘΗΝΑ
Αίθριος καιρός
23 °C
21.1°C24.7°C
2 BF 40%
ΘΕΣΣΑΛΟΝΙΚΗ
Αίθριος καιρός
22 °C
18.6°C23.8°C
3 BF 41%
ΠΑΤΡΑ
Αίθριος καιρός
18 °C
18.2°C23.2°C
2 BF 68%
ΗΡΑΚΛΕΙΟ
Ελαφρές νεφώσεις
21 °C
20.8°C21.6°C
2 BF 62%
ΛΑΡΙΣΑ
Ελαφρές νεφώσεις
20 °C
19.9°C22.4°C
2 BF 52%
«Παράπλευρες απώλειες»
  • Μείωση μεγέθους γραμματοσειράς
  • Αύξηση μεγέθους γραμματοσειράς
Εκτύπωση

«Παράπλευρες απώλειες»

Όχι, η κρίση του κορωνοϊού δεν θα ξαναμοιράσει απλώς την τράπουλα στις μεγάλες μπίζνες των εφοδιαστικών αλυσίδων, δεν θα καθιερώσει εξ ανάγκης τις τηλεδιασκέψεις για τους ηγέτες του κόσμου και δεν θα σημάνει μονάχα το τέλος των ισοσκελισμένων προϋπολογισμών της Γερμανίας. Είναι πολύ πιθανόν να γράψει και το τέλος της μισθολογικής εξίσωσης ανδρών - γυναικών, τουλάχιστον στη Γερμανία.

Καθώς οι γυναίκες μειώνουν αναγκαστικά τις ώρες εργασίας τους για να φροντίζουν τα παιδιά ενόσω τα σχολεία και τα νηπιαγωγεία είναι κλειστά, αναλόγως μειώνονται και οι απολαβές τους. Σύμφωνα με έρευνα μεταξύ 7.700 υπαλλήλων από το ίδρυμα Hans Boeckler Foundation της ομοσπονδίας γερμανικών συνδικάτων σε νοικοκυριά με τουλάχιστον ένα παιδί ηλικίας κάτω των 14 ετών, το 27% των γυναικών μείωσαν τις ώρες που εργάζονται για να διαθέσουν χρόνο στη φροντίδα των παιδιών. Το ποσοστό των ανδρών που το έκαναν αυτό ήταν μόλις 16%.

«Το υπάρχον μισθολογικό χάσμα ανδρών - γυναικών είναι πιθανό να μεγαλώσει περισσότερο λόγω της κρίσης του κορωνοϊού» παραδέχεται η Μπετίνα Κόλραους, διευθύντρια του τμήματος οικονομικής και κοινωνικής πολιτικής του ιδρύματος.

Τα σχολεία και τα νηπιαγωγεία έκλεισαν στη Γερμανία στις 17 Μαρτίου για να περιοριστεί η εξάπλωση του κορωνοϊού. Ξανανοίγουν σταδιακά, αλλά δεν αναμένεται να επιστρέψουν στην πλήρη λειτουργία τους παρά μόνον μετά τις καλοκαιρινές διακοπές.

Οι γυναίκες κερδίζουν περίπου 21% λιγότερα χρήματα από τους άνδρες στη Γερμανία κατά μέσον όρο, μια από τις μεγαλύτερες διαφορές στην Ευρωπαϊκή Ένωση, εν μέρει επειδή πολλές γυναίκες εργάζονται σε θέσεις μερικής απασχόλησης.

Η τάση να περικόπτουν οι γυναίκες τις ώρες εργασίας τους περισσότερο από τους άνδρες είναι πιο έντονη στα νοικοκυριά με χαμηλό έως μέσο εισόδημα παρά σε εκείνα με μεγαλύτερο. Αυτό εξηγείται από το γεγονός ότι οι συγκεκριμένες οικογένειες δεν μπορούν να τα βγάλουν πέρα δίχως τον, συνήθως μεγαλύτερο, μισθό του άνδρα.

ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ

ΓΝΩΜΕΣ

ΠΕΡΙΣΣΟΤΕΡΑ

EDITORIAL

ΑΝΑΛΥΣΗ

SOCIAL