Live τώρα    
15°C Αθήνα
ΑΘΗΝΑ
Αίθριος καιρός
15 °C
12.0°C16.5°C
1 BF 69%
ΘΕΣΣΑΛΟΝΙΚΗ
Αίθριος καιρός
14 °C
11.5°C16.0°C
0 BF 65%
ΠΑΤΡΑ
Αραιές νεφώσεις
14 °C
7.0°C15.5°C
2 BF 63%
ΗΡΑΚΛΕΙΟ
Ελαφρές νεφώσεις
14 °C
12.8°C15.8°C
2 BF 80%
ΛΑΡΙΣΑ
Ελαφρές νεφώσεις
5 °C
4.9°C12.9°C
0 BF 100%
Της εβδομάδας / "Σχεδιασμός", "εθνικοποιήσεις", "επιτάξεις": Η επιστροφή ξεχασμένων λέξεων
  • Μείωση μεγέθους γραμματοσειράς
  • Αύξηση μεγέθους γραμματοσειράς
Εκτύπωση

Της εβδομάδας / "Σχεδιασμός", "εθνικοποιήσεις", "επιτάξεις": Η επιστροφή ξεχασμένων λέξεων

Μία από τις συνέπειες της πανδημίας που κορωνοϊού στη Γαλλία είναι, όπως σημειώνουν οι αναλυτές, η επιστροφή του κεντρικού ρόλου που παίζει το κράτος στην οικονομική και την κοινωνική ζωή. Πλέον ακόμη και ο Πρόεδρος Μακρόν, που πριν από την κρίση επαναλάμβανε ότι “δεν πρέπει να τα περιμένουμε όλα από το κράτος”, τώρα σχεδόν... ορκίζεται στο κράτος. Την ίδια στιγμή, μοιάζει σαν να παίρνει τη ρεβάνς εκείνη η Αριστερά που είχε βρεθεί στο περιθώριο για δύο δεκαετίες, όταν ο Λιονέλ Ζοσπέν, πρωθυπουργός το 1999, δήλωνε ότι “δεν πρέπει να τα περιμένουμε όλα από το κράτος”. Πλέον, αριστερά κόμματα και συνδικάτα πιστεύουν ότι βρισκόμαστε μπροστά στην αλλαγή υποδείγματος.

“Η Ιστορία μάς έδειξε ότι οι οικονομικές ή κοινωνικές κρίσεις μπορούν να μετατρέψουν τον ρόλο του κράτους και τη σύλληψή του” λέει χαρακτηριστικά ο γνωστός οικονομολόγος και συγγραφέας Τομά Πικετί. Και τα γεγονότα φαίνεται ότι κινούνται (προς το παρόν τουλάχιστον) προς αυτήν την κατεύθυνση: στήριξη της απασχόλησης, βοήθεια στις πιο ευάλωτες ομάδες, ενισχύσεις των επιχειρήσεων, παράταση των δικαιωμάτων στα επιδόματα ανεργίας κ.ο.κ. Αποφάσεις που λαμβάνει κεντρικά η γαλλική κυβέρνηση για την οικονομική επιβίωση της χώρας. Τέλος οι περιορισμοί του ελλείμματος στο 3% και ο φόβος των δαπανών, ενώ πολλαπλασιάζονται σχεδόν από παντού οι επικρίσεις κατά της λιτότητας που άφησε αποδυναμωμένο το δημόσιο σύστημα Υγείας. Πλέον ακούγονται όλο και συχνότερα λέξεις ξεχασμένες, όπως “σχεδιασμός”, “εθνικοποιήσεις”, “επιτάξεις”, με το κράτος κεντρικό παράγοντα και διαμορφωτή των πολιτικών.

Σε πρόσφατο άρθρο του στο περιοδικό “Διεθνής Πολιτική”, ο πρώην διευθυντής του ΔΝΤ Ντομινίκ Στρος Καν, κορυφαίος εκπρόσωπος του σοσιαλφιλελευθερισμού κάποτε, αναφέρθηκε στην ανάγκη “κάθε πολιτικός υπεύθυνος, μόλις περάσει το σοκ απέναντι στον ιό, να αναλάβει την ευθύνη να ανοίξει τις στρόφιγγες για να ανταποκριθεί στην επείγουσα υγειονομική, οικονομική και κοινωνική ανάγκη και να βοηθήσει όλο τον κόσμο”. “Έχει έρθει η στιγμή να γυρίσουμε ριζικά τη σελίδα ενός νεοφιλελευθερισμού και να πάρουμε τα ηνία της εξουσίας απέναντι στο χρηματοπιστωτικό σύστημα, να προστατέψουμε και να διευρύνουμε τις δημόσιες υπηρεσίες, να πάρουμε τον έλεγχο τομέων - κλειδιά της οικονομίας” παρατηρεί από την πλευρά του ο εθνικός γραμματέας του ΚΚΓ Φαμπιέν Ρουσέλ.

Στο θέμα της εξεύρεσης των πόρων για τη χρηματοδότηση αυτών των πολιτικών χωρίς να επιβαρυνθεί υπέρμετρα το δημόσιο χρέος απαντά ο Τομά Πικετί: “Αν θέλουμε να επανεπενδύσουμε, αυτό θα πρέπει να γίνει μέσω της φορολογίας: αυτό το νέο κοινωνικό κράτος θα χρειαστεί μια δίκαιη φορολογία και χρηματοπιστωτική παρέμβαση τόσο σε εθνικό όσο και διεθνές επίπεδο για να γίνει δυνατή η συμβολή των πιο πλούσιων και των μεγάλων επιχειρήσεων”.

Οι πολίτες πάντως είναι σαφείς. Σύμφωνα με έρευνα της “Liberation”, η “συλλογική κυριαρχία”, εθνική και ευρωπαϊκή, η “υπέρβαση της κοινωνίας της αγοράς” και η “προστασία των κοινών αγαθών” έχουν απήχηση της τάξης από 70% έως 85% - πρωτοφανή ποσοστά. Μένει να διαπιστωθεί κατά πόσο οι πολιτικές και κοινωνικές δυνάμεις της χώρας που υπερασπίζονται αυτές τις αρχές θα καταφέρουν να αρθρώσουν έναν σαφή πολιτικό λόγο απέναντι σε μια εξουσία που σήμερα δείχνει, όψιμα, να τις αποδέχεται... Γιατί το momentum είναι μεν υπαρκτό, αλλά όχι αιώνιο...

Στηρίξτε την έγκυρη και μαχητική ενημέρωση. Στηρίξτε την Αυγή. Μπείτε στο syndromes.avgi.gr και αποκτήστε ηλεκτρονική συνδρομή στο 50% της τιμής.

ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ

ΓΝΩΜΕΣ

ΠΕΡΙΣΣΟΤΕΡΑ

EDITORIAL

ΑΝΑΛΥΣΗ

SOCIAL