Live τώρα    
13°C Αθήνα
ΑΘΗΝΑ
Αραιές νεφώσεις
13 °C
11.4°C14.1°C
4 BF 83%
ΘΕΣΣΑΛΟΝΙΚΗ
Σποραδικές νεφώσεις
13 °C
11.4°C14.9°C
2 BF 63%
ΠΑΤΡΑ
Αραιές νεφώσεις
14 °C
14.0°C14.8°C
1 BF 66%
ΗΡΑΚΛΕΙΟ
Σποραδικές νεφώσεις
17 °C
16.5°C17.7°C
2 BF 61%
ΛΑΡΙΣΑ
Αραιές νεφώσεις
12 °C
11.8°C12.4°C
2 BF 87%
ΗΠΑ / ΗΠΑ: Την αναστολή της χρηματοδότησης του ΠΟΥ αποφασίζει ο Τραμπ
  • Μείωση μεγέθους γραμματοσειράς
  • Αύξηση μεγέθους γραμματοσειράς
Εκτύπωση

ΗΠΑ / ΗΠΑ: Την αναστολή της χρηματοδότησης του ΠΟΥ αποφασίζει ο Τραμπ

Παγκόσμια κατακραυγή προκαλεί η απόφαση του Ντόναλντ Τραμπ να αναστείλει την αμερικανική χρηματοδότηση προς τον Παγκόσμιο Οργανισμό Υγείας τη στιγμή ακριβώς που αναδεικνύεται από όλες τις πλευρές η ανάγκη διεθνούς συντονισμού για την αντιμετώπιση της πανδημίας του SARS-CoV-2.

“Ζητώ την αναστολή της χρηματοδότησης του Παγκόσμιου Οργανισμού Υγείας για όσο θα γίνεται μελέτη προκειμένου να εξεταστεί ο ρόλος του στην κακή διαχείριση και τη συγκάλυψη της εξάπλωσης του κορωνοϊού” τόνισε, το βράδυ της Τρίτης, ο Αμερικανός Πρόεδρος κατά τη διάρκεια της καθημερινής συνέντευξης Τύπου που παραχωρεί στον Λευκό Οίκο μαζί με το κλιμάκιο που έχει συστήσει για την αντιμετώπιση της κρίσης της πανδημίας.

Δικαιολογώντας την απόφασή του, ο Τραμπ κατηγόρησε τον ΠΟΥ για “παραπληροφόρηση” όσον αφορά την εξέλιξη της επιδημίας στην Κίνα. "Ο κόσμος έλαβε πολλές ψευδείς πληροφορίες για τη μετάδοση και τη θνητότητα” υποστήριξε.

Εδώ και αρκετές μέρες ο Αμερικανός Πρόεδρος είχε στρέψει τα πυρά του κατά του διεθνούς οργανισμού που θεωρείται κατεξοχήν υπεύθυνος για τη διαμόρφωση μιας συντονισμένης απάντησης στην πανδημία. Τον κατηγορούσε για μεροληψία υπέρ της Κίνας και σε βάρος των ΗΠΑ υπενθυμίζοντας με κάθε ευκαιρία ότι η Ουάσιγκτον παραμένει ο βασικός χρηματοδότης της υπηρεσίας του ΟΗΕ.

Το μήνυμα ενίσχυσε στις αρχές της εβδομάδας και ο υπουργός Εξωτερικών των ΗΠΑ Μάικ Πομπέο, σημειώνοντας ότι οι ΗΠΑ θα πιέσουν για “ριζοσπαστικές αλλαγές” στη λειτουργία του διεθνούς οργανισμού. Οι ΗΠΑ είναι μέχρι σήμερα ο μεγαλύτερος χορηγός του ΠΟΥ. Την περσινή χρονιά συνεισέφεραν περισσότερα από 400 εκατομμύρια δολάρια, περίπου το 15% του προϋπολογισμού του οργανισμού.

Ο ίδιος ο ΠΟΥ απέφυγε χθες να απαντήσει στις επικρίσεις του Λευκού Οίκου. Όμως ο γενικός γραμματέας του ΟΗΕ Αντόνιο Γκουτέρες τόνισε πως δεν είναι η ώρα να συρρικνώνονται οι πόροι που έχει στη διάθεσή του ο Παγκόσμιος Οργανισμός Υγείας. “Είναι ώρα για ενότητα”, είναι ώρα “η διεθνής κοινότητα να εργαστεί μαζί, με αλληλεγγύη, για να σταματήσει αυτόν τον ιό και τις καταστροφικές συνέπειές του” πρόσθεσε.

Ο επικεφαλής της ευρωπαϊκής διπλωματίας Ζοζέπ Μπορέλ εξέφρασε τη βαθιά του λύπη για την απόφαση των ΗΠΑ. “Δεν υπάρχει καμία δικαιολογία” για την απόφαση αυτή τη στιγμή που οι προσπάθειες του ΠΟΥ “είναι πιο απαραίτητες από ποτέ για να βοηθήσουν στον περιορισμό και στη μείωση (της εξάπλωσης) της πανδημίας του κορωνοϊού» τόνισε ο Μπορέλ σε μήνυμά του στο Twitter.

Την ανάγκη περαιτέρω ενίσχυσης αντί οικονομικού στραγγαλισμού τού ΠΟΥ υπογράμμισε ο Γερμανός υπουργός Εξωτερικών Χάικο Μάας, ενώ η Κίνα κάλεσε τις ΗΠΑ να τηρήσουν τις δεσμεύσεις τους προς τον διεθνή οργανισμό. “Η απόφαση αυτή θα αποδυναμώσει τον ΠΟΥ και θα υπονομεύσει τη διεθνή συνεργασία κατά της επιδημίας” τόνισε ο εκπρόσωπος του κινεζικού υπουργείου Εξωτερικών.

Από την πλευρά της, η Ρωσία καταδίκασε την απόφαση Τραμπ επισημαίνοντας ότι είναι εγωιστική και πλήττει τον ΠΟΥ, στον οποίο πολλές χώρες βασίζονται εν μέσω της πανδημίας του SARS-CoV-2. “Είναι ένα παράδειγμα μιας πολύ εγωιστικής προσέγγισης από τις αμερικανικές αρχές σ’ αυτό που συμβαίνει παγκοσμίως με την πανδημία» δήλωσε ο αναπληρωτής υπουργός Εξωτερικών της Ρωσίας Σεργκέι Ριάμπκοφ.

Αντιδράσεις όμως σημειώθηκαν και στο εσωτερικό των ΗΠΑ. H αμερικανική οργάνωση Protect Our Care ανακοίνωσε ότι η απόφαση του Τραμπ είναι “μια προφανής προσπάθεια (...) να αποσπάσει την προσοχή από τα πεπραγμένα του όσον αφορά την υποτίμηση της σοβαρότητας της κρίσης του κορωνοϊού και την αποτυχία της κυβέρνησής του να προετοιμάσει τη χώρα”.

Στηρίξτε την έγκυρη και μαχητική ενημέρωση. Στηρίξτε την Αυγή. Μπείτε στο syndromes.avgi.gr και αποκτήστε ηλεκτρονική συνδρομή στο 50% της τιμής.

ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ

ΓΝΩΜΕΣ

ΠΕΡΙΣΣΟΤΕΡΑ

EDITORIAL

ΑΝΑΛΥΣΗ

SOCIAL