Live τώρα    
21°C Αθήνα
ΑΘΗΝΑ
Ελαφρές νεφώσεις
21 °C
19.3°C22.3°C
4 BF 62%
ΘΕΣΣΑΛΟΝΙΚΗ
Ασθενής ομίχλη
15 °C
13.6°C16.1°C
3 BF 88%
ΠΑΤΡΑ
Αυξημένες νεφώσεις
19 °C
18.8°C27.0°C
6 BF 76%
ΗΡΑΚΛΕΙΟ
Ελαφρές νεφώσεις
29 °C
27.1°C29.8°C
4 BF 33%
ΛΑΡΙΣΑ
Αυξημένες νεφώσεις
18 °C
17.9°C17.9°C
3 BF 84%
Πανδημία / Πανδημία: Άλμα προς το άγνωστο η χαλάρωση των περιοριστικών μέτρων
  • Μείωση μεγέθους γραμματοσειράς
  • Αύξηση μεγέθους γραμματοσειράς
Εκτύπωση

Πανδημία / Πανδημία: Άλμα προς το άγνωστο η χαλάρωση των περιοριστικών μέτρων

Μάχη με τον χρόνο δίνουν οι επιστήμονες σε όλο τον κόσμο με στόχο αποτελεσματικές θεραπείες για τον κορωνοϊό και ανοσοπροστασία που θα σώσουν εκατομμύρια ανθρώπους από τον αόρατο εχθρό, αλλά την ίδια ώρα η «σωτηρία» της οικονομίας βάζει σε πειρασμό τους κυβερνώντες να προχωρήσουν στην άρση των περιοριστικών μέτρων. Ωστόσο, οι ειδικοί προειδοποιούν πως οποιαδήποτε βεβιασμένη κίνηση προς αυτήν την κατεύθυνση μπορεί να αποβεί μοιραία, επίσης για εκατομμύρια ανθρώπους.

Τα τελευταία νέα από τον αγώνα δρόμου για το εμβόλιο είναι ευχάριστα. Η αμερικανική βιομηχανία σκευασμάτων βιοτεχνολογίας Novavax Inc ανακοίνωσε πως έχει αναπτύξει το δικό της εμβόλιο για τον κορωνοϊό και ότι θα ξεκινήσει τις δοκιμές του σε ανθρώπους στα μέσα του επόμενου μήνα. Η εταιρεία με έδρα το Μέριλαντ εξηγεί πως το εμβόλιο αυτό μπορεί να χορηγηθεί μαζί με το υποβοηθητικό ανοσοενισχυτικό σκεύασμα της Matrix-M ώστε να υπάρξει μεγαλύτερη αποτελεσματικότητα. Τα ανοσοενισχυτικά χρησιμοποιούνται κυρίως για να διευκολύνουν τα εμβόλια να προκαλέσουν μία ισχυρότερη και μεγαλύτερης χρονικής διάρκειαςαντίδραση του ανοσοποιητικού συστήματος απέναντι σε προσβολές από βακτήρια και ιούς. Η Novavax ανακοίνωσε πως τα πρώτα αποτελέσματα για την αποτελεσματικότητα και την ασφάλεια του εμβολίου της αναμένονται γύρω στον Ιούλιο.

Υπενθυμίζεται ότι εντός του μήνα αναμένονται και τα αποτελέσματα των δοκιμών του Remdesivir, ενός πολλά υποσχόμενου αντιϊκού σκευάσματος της εταιρείας Gilead Sciences Inc, όπως επίσης και ήδη αδειοδοτημένων προϊόντων των Roche Holding και Regeneron Pharmaceuticals Inc., τα οποία οι γιατροί ευελπιστούν να χρησιμοποιήσουν κατά του κορωνοϊού.

Βέβαια, την ίδια ώρα, σε κάποια άλλα γραφεία το θέμα των συζητήσεων δεν είναι το εμβόλιο και οι θεραπείες αλλά το πώς θα επιστρέψει η ζωή, και κυρίως η οικονομία, στους κανονικούς ρυθμούς της, όσο «κανονικοί» μπορεί να είναι αυτοί από τη στιγμή που η απειλή θα συνεχίζει να υφίσταται για ένα αρκετά μεγάλο χρονικό διάστημα. Κι αν η εφαρμογή περιοριστικών μέτρων για τα εκατομμύρια των Ευρωπαίων αποτελεί μία άνευ προηγουμένου πρόκληση, ο τρόπος επιστροφής στην ομαλή οικονομική και κοινωνική δραστηριότητα αποτελεί στο ίδιο μέτρο μία πολύπλοκη διαδικασία.

«Δεν υπάρχει διεθνές πρωτόκολλο επ’ αυτού» δήλωσε χαρακτηριστικά ο Αυστριακός καγκελάριος Σεμπάστιαν Κουρτς ανακοινώνοντας χτες χρονοδιάγραμμα για την σταδιακή άρση των περιορισμών στην χώρα του. Σύμφωνα με την κεντρική τράπεζα της Βιέννης, η πανδημία έχει κοστίσει μέχρι στιγμής στην αυστριακή οικονομία 11 δισεκατομμύρια ευρώ. Η Δανία και η Νορβηγία, που βρίσκονται σε καθεστώς σχετικά χαλαρών περιοριστικών μέτρων, ανακοίνωσαν επίσης χρονοδιαγράμματα επαναφοράς της οικονομικής δραστηριότητας τους σε κανονικούς ρυθμούς.

Στην Αυστρία, όπου περισσότερα από 12.500 άτομα διαγνώστηκαν θετικά στον κορωνοϊό, η κυβέρνηση θεωρεί ότι υπάρχει σαφής μείωση του ρυθμού ημερήσιας αύξησης των κρουσμάτων που κυμαίνεται πλέον στο 2% από 40% στα μέσα του Μαρτίου. Η Νορβηγία θεωρεί επίσης ότι η επιδημία, με 5.863 καταγεγραμμένα κρούσματα συνολικά στην επικράτειά της, βρίσκεται υπό έλεγχο. Σύμφωνα με τα τελευταία στατιστικά στοιχεία, ένας φορέας της νόσου στην Νορβηγία δεν την μεταδίδει παρά σε 0,7 άτομα (reproduction rate), έναντι 2,5 πριν από την επιβολή των περιοριστικών μέτρων.

Σε όλες τις περιπτώσεις η άρση των περιοριστικών μέτρων θα γίνει σταδιακά με την διατήρηση πάντα των προληπτικών μέτρων. Η κυκλοφορία του ιού πέραν των συνόρων, η οποία θα απαιτούσε συντονισμένες στρατηγικές, αποτελεί έναν επιπλέον παράγοντα αβεβαιότητας. Υπενθυμίζεται ότι μόλις προχτές ο Παγκόσμιος Οργανισμός Υγείας εξέφρασε την αντίθεσή του στην χαλάρωση των περιοριστικών μέτρων κρίνοντας ότι είναι πολύ νωρίς για να θεωρηθεί ότι ο κίνδυνος έχει περάσει και πως ο ιός δεν θα επιστρέψει μ’ ένα δεύτερο κύμα μολύνσεων. Το ίδιο μήνυμα έστειλε και ο Λόταρ Βίλερ, επικεφαλής του γερμανικού Ινστιτούτου δημόσιας Υγείας «Ρόμπερτ Κοχ», υπογραμμίζοντας με έμφαση πως δεν έχει έρθει ακόμη η ώρα για χαλάρωση των μέτρων.

ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ

ΓΝΩΜΕΣ

ΠΕΡΙΣΣΟΤΕΡΑ

EDITORIAL

ΑΝΑΛΥΣΗ

SOCIAL