Live τώρα    
20°C Αθήνα
ΑΘΗΝΑ
Αυξημένες νεφώσεις
20 °C
17.6°C21.2°C
1 BF 46%
ΘΕΣΣΑΛΟΝΙΚΗ
Σποραδικές νεφώσεις
17 °C
15.3°C18.5°C
1 BF 57%
ΠΑΤΡΑ
Αραιές νεφώσεις
14 °C
13.0°C14.9°C
2 BF 85%
ΗΡΑΚΛΕΙΟ
Σποραδικές νεφώσεις
19 °C
18.2°C19.8°C
1 BF 56%
ΛΑΡΙΣΑ
Αραιές νεφώσεις
13 °C
12.9°C15.7°C
0 BF 76%
Επιβράδυνση αύξησης θυμάτων και κρουσμάτων σε Ιταλία και Ισπανία
  • Μείωση μεγέθους γραμματοσειράς
  • Αύξηση μεγέθους γραμματοσειράς
Εκτύπωση

Επιβράδυνση αύξησης θυμάτων και κρουσμάτων σε Ιταλία και Ισπανία

Η Ιταλία και η Ισπανία, οι δύο χώρες που αποτέλεσαν τις μεγαλύτερες εστίες του κορωνοϊού στη Ευρώπη, καταγράφουν μείωση του αριθμού των θυμάτων και των κρουσμάτων ενισχύοντας την αισιοδοξία ότι περνούν την καμπύλη της ανοδικής πορείας, ενώ το ενδιαφέρον τους εστιάζεται στην επιπλέον επιβράδυνση της διασποράς του ιού και την άμεση αναγνώριση των κρουσμάτων.

Την ίδια στιγμή οι δύο κυβερνήσεις συνεχίζουν να πιέζουν τις ευρωπαϊκές αρχές και το Βερολίνο για μεγαλύτερη αλληλεγγύη στην Ευρώπη επιμένοντας στην υιοθέτηση ενός μεγάλο σχεδίου για την ανάκαμψη της οικονομίας και τη διάσωση εκατομμυρίων θέσεων εργασίας.

Ιταλία: Εκατομμύρια αιτήματα για επίδομα ανεργίας

Ο βασικός ιταλικός ασφαλιστικός φορέας INPS ανακοίνωσε χθες ότι οι αιτήσεις για επιδόματα ανεργίας εξαιτίας του κορωνοϊού έφτασαν τα 3,5 εκατομμύρια και αφορούν 6,8 εκατομμύρια άτομα, εκ των οποίων πάνω από 3 εκατομμύρια άτομα είναι ελεύθεροι επαγγελματίες και δικαιούνται τα 600 ευρώ που υποσχέθηκε η κυβέρνηση, ενώ 3,5 εκατομμύρια άτομα ζήτησαν το κανονικό επίδομα εργασίας.

Πηγές του υπουργείου Οικονομικών της Ιταλίας υπογράμμισαν ότι η κυβέρνηση θα καταφέρει να κινητοποιήσει περισσότερα από 750 δισ. για τη στήριξη των επιχειρήσεων, κατά 400 δισ. περισσότερα από τα 350 δισ. που συμπεριλαμβάνει το προηγούμενο διάταγμα, εκ των οποίων 200 δισ. θα στηρίξουν τη ρευστότητα των επιχειρήσεων και 200 δισ. τις εξαγωγές.

Η κυβέρνηση θα προσφέρει εγγυήσεις κατά 90% στις εταιρείες με έως 5.000 εργαζόμενους και με κύκλο εργασιών έως 1,5 δισ., πιστώσεις έως 25.000 θα καλύπτονται κατά 100% χωρίς αξιολογήσεις. Ο Κόντε ανακοίνωσε ότι 200 δισ. δημοσίων εγγυήσεων θα εξυπηρετήσουν τη ρευστότητα των μεγάλων επιχειρήσεων, ενώ 100 δισ. θα διασφαλίσουν τη ρευστότητα των μικρών και μεσαίων επιχειρήσεων από το ταμείο εγγυήσεων στις μικρές και μεσαίες επιχειρήσεις.

Πηγές του υπουργείου Οικονομικών υπογράμμισαν ότι η κυβέρνηση διευκολύνει τη ρευστότητα των επιχειρήσεων, διότι δεν συμπεριέλαβε την προϋπόθεση η χρηματοδότηση να φθάνει στο 25% του προηγούμενου κύκλου εργασιών της εταιρείας και το διπλάσιο του κόστους της για το ίδιο διάστημα.

Η ιταλική κυβέρνηση, στα πρότυπα της ισπανικής, θα μπορεί να μπλοκάρει την εξαγορά ιταλικών όχι μόνο των στρατηγικών επιχειρήσεων από εξαγορές από ξένες εταιρείες, αλλά και εταιρείες του τομέα παραγωγής και επεξεργασίας τροφίμων, του τομέα κατασκευής ιατροφαρμακευτικού και νοσηλευτικού εξοπλισμού και του χρηματοοικονομικού τομέα.

Το διάταγμα προσφέρει επίσης φορολογικές διευκολύνσεις 10 δισ., με το πάγωμα της πληρωμής φόρων και συνεισφορών για επιχειρήσεις, επαγγελματίες για τον Απρίλιο και τον Μάιο.

Από την πλευρά του ο Σαλβίνι απειλεί ότι θα καταθέσει μομφή στην κυβέρνηση εάν ζητήσει από την Ευρώπη τη στήριξη του Ευρωπαϊκού Μηχανισμού Στήριξης, γιατί αυτό θα σημαίνει το «ξεπούλημα της χώρας», αφού θα συνοδεύεται από ένα Μνημόνιο.

Η κυβέρνηση Κόντε ανακοίνωσε χθες την πρόσληψη 4.500 εκπαιδευτικών και τις διαδικασίες που θα τηρηθούν στα σχολεία για να μην χάσουν οι μαθητές τη σχολική χρονιά και τις διαδικασίες για την εισαγωγή στα πανεπιστήμια το επόμενο ακαδημαϊκό έτος, με τη διαδικτυακή αποφοίτηση από τα αντίστοιχα λύκεια. Ανοικτή παραμένει η υπόθεση για τη παράταση της ηλεκτρονικής διδασκαλίας μέχρι το Σεπτέμβριο.

Ισπανία: Φως στο τούνελ του θανάτου

Στην Ισπανία ο αριθμός των θυμάτων και των κρουσμάτων υποχώρησε χθες για τέταρτη διαδοχική ημέρα, με την καταγραφή 637 θυμάτων, για να φθάσουν στα 13.055 θύματα, ενώ τα νέα κρούσματα ήταν 4.722 για να φθάσουν συνολικά στα 135.032. Ακόμη πιο ενθαρρυντικά είναι τα στοιχεία ότι το κάθε κρούσμα μεταδίδει τον ιό σε ένα μόνο άτομο και δεν υπάρχει η αρχική διασπορά με ιλιγγιώδεις ρυθμούς.

Ο αριθμός όμως των θυμάτων θα διευρυνθεί σήμερα, όταν θα καταμετρηθούν και τα 24 θύματα σε οίκο ευγηρίας της Ανδαλουσίας και 79 κρούσματα που δεν είχαν συμπεριληφθεί στη χθεσινή επίσημη ανακοίνωση. Στις πρώτες βοήθειες της Περιφέρειας της Μαδρίτης παρουσιάστηκαν χθες μόλις 390 κρούσματα σε σχέση με τα 1.955 κρούσματα της προηγούμενης Δευτέρας.

Την ίδια στιγμή η κυβέρνηση του Σάντσεθ θα εξετάσει στο σημερινό υπουργικό συμβούλιο νέα μέτρα στήριξης της οικονομίας, των εργαζομένων και των επιχειρήσεων, με τους Σοσιαλιστές και την Αριστερά να έχουν συμφωνήσει στην ανάγκη θεσμοθέτησης ενός ελάχιστου εισοδήματος για όλους, ξεκινώντας πρωτίστως από τις οικογένειες χωρίς εισοδήματα και με ελάχιστα εισοδήματα, για να διευρυνθεί σταδιακά και να καλύψει τις περισσότερο ευπαθείς ομάδες.

Ο Ισπανός πρωθυπουργός στήριξε τις προτάσεις του Ιγκλέσιας και των υπουργών του Unidas Podemos για τη δημιουργία της αποκαλούμενης «Κοινωνικής Ασπίδας» και τη δημιουργία ενός κοινωνικού δικτύου στήριξης των ασθενέστερων στρωμάτων και απομακρύνθηκε από τις πλέον «ορθόδοξες» πολιτικές που προτείνει η αντιπρόεδρος της κυβέρνησης για Οικονομικά Θέματα και πρώην υψηλόβαθμος αξιωματούχος της Ε.Ε. Νάντια Καλβίνιο.

H υπουργός Εργασίας Γιολάντα Ντίαθ είχε ήδη συμφωνήσει με τα συνδικάτα την υιοθέτηση του ελάχιστου εισοδήματος για όλους μόλις η χώρα βγει από την κατάσταση έκτακτης ανάγκης, αλλά η ένταση της κρίσης φαίνεται ότι θα επιταχύνει τους χρόνους.

ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ

ΓΝΩΜΕΣ

ΠΕΡΙΣΣΟΤΕΡΑ

EDITORIAL

ΑΝΑΛΥΣΗ

SOCIAL