Live τώρα    
14°C Αθήνα
ΑΘΗΝΑ
Ελαφρές νεφώσεις
14 °C
10.3°C16.2°C
2 BF 64%
ΘΕΣΣΑΛΟΝΙΚΗ
Ελαφρές νεφώσεις
11 °C
8.1°C13.2°C
2 BF 63%
ΠΑΤΡΑ
Αραιές νεφώσεις
14 °C
10.0°C13.8°C
1 BF 74%
ΗΡΑΚΛΕΙΟ
Αραιές νεφώσεις
14 °C
13.3°C14.8°C
2 BF 84%
ΛΑΡΙΣΑ
Σποραδικές νεφώσεις
9 °C
8.9°C11.2°C
0 BF 87%
Ισπανία: Ιστορική άνοδος ανεργίας και πάνω από 10.000 οι νεκροί
  • Μείωση μεγέθους γραμματοσειράς
  • Αύξηση μεγέθους γραμματοσειράς
Εκτύπωση

Ισπανία: Ιστορική άνοδος ανεργίας και πάνω από 10.000 οι νεκροί

Ο κορωνοϊός έχει καταστρέψει 302.365 θέσεις εργασίας σε ένα μήνα και τις δύο τελευταίες εβδομάδες του Μαρτίου χάθηκαν 900.000 θέσεις εργασίας, σύμφωνα με την Κοινωνική Ασφάλιση, για να πλησιάσουν συνολικά τους 1,5 εκατομμύριο οι νέοι άνεργοι από την έναρξη της κρίσης.

Οι υπηρεσίες του υπουργείου Εργασίας έχουν καταγράψει μέχρι στιγμής το αίτημα 246.000 επιχειρήσεων να θέσουν σε αναστολή εργασίας 620.000 εργαζόμενους, χωρίς να συμπεριλαμβάνονται σε αυτά τα στοιχεία ορισμένες μεγάλες περιφέρειες, όπως η Ανδαλουσία. Η υπουργός Εργασίας υπογράμμισε ότι το υπουργείο ενισχύθηκε με επιπλέον 1.000 υπαλλήλους, αλλά το συνδικάτο των Εργατικών Επιτροπών CC.OO. τόνισε ότι χρειάζονται ακόμη άλλοι 1.500 υπάλληλοι για να προχωρήσουν οι φάκελοι σε εύλογο χρόνο.

Η κυβέρνηση των Σοσιαλιστών και της Αριστεράς βρίσκεται μπροστά σε ένα τεράστιο οικονομικό και κοινωνικό πρόβλημα, διότι τα δύο τρίτα των απολυμένων δεν θα καταμετρηθούν ποτέ από το γραφείο ανεργίας ΙΝΕΜ, τον αντίστοιχο ΟΑΕΔ, επειδή απλώς ανήκουν στις άπειρες αφανείς κατηγορίες του πρεκαριάτου, των επισφαλών και άτυπων εργαζομένων και της παραοικονομίας, που δεν περιλαμβάνονται στις επίσημες στατιστικές των υπηρεσιών κοινωνικής προστασίας.

Η Ντίαθ υπογράμμισε χθες ότι η αναστολή της εργασιακής σχέσης κατάφερε να διασώσει εκατοντάδες χιλιάδες θέσεις εργασίας, διότι οι εργαζόμενοι θα λάβουν τα επιδόματα και οι επιχειρήσεις υποχρεώνονται να επανεντάξουν τους ίδιους εργαζόμενους με τις ίδιες συμβάσεις και δικαιώματα στην επιχείρησή τους μετά το τέλος της έκτακτης κατάστασης ανάγκης.

Τα δύο μεγαλύτερα συνδικάτα, οι Εργατικές Επιτροπές CC.OO. και η UGT, κατήγγειλαν ότι πολλές επιχειρήσεις αρνούνται να εντάξουν πολλούς από τους 900.000 εργαζόμενους στην προσωρινή αναστολή εργασίας με αποτέλεσμα να απολύονται χωρίς καμία εγγύηση.

Για τον λόγο αυτόν η κυβέρνηση του Σάντσεθ και του Ιγκλέσιας ανακοίνωσε την προηγούμενη εβδομάδα την απαγόρευση των απολύσεων. Η κυβέρνηση πάντως προσέφερε 430 ευρώ για ένα μήνα σε όλους τους εργαζόμενους που έχασαν τη δουλειά τους και απασχολούνται σε άτυπες ή επισφαλείς εργασίες με συμβάσεις άνω των δύο μηνών.

Άνω των 10.000 τα θύματα από τον κορωνοϊό

Ο κορωνοϊός έχει αφήσει ήδη πίσω του πάνω από 1.000 θύματα στην Ισπανία, για να φθάσουν τους 10.003 νεκρούς, καταγράφοντας 950 θύματα την τελευταία ημέρα, ενώ τα κρούσματα έφθασαν τα 110.238, με αύξηση κατά 8.120 την τελευταία ημέρα.

Στη Μαδρίτη και την Καταλωνία, αλλά και σε άλλες περιοχές της χώρας, τα νοσοκομεία έχουν φθάσει στα όριά τους καθώς οι ασθενείς με κορωνοϊό καταλαμβάνουν το 85% των μονάδων εντατικής στα νοσοκομεία της Μαδρίτης, ενώ το υπουργείο Υγείας ανέθεσε την κατασκευή 400 αναπνευστήρων εντατικής την εβδομάδα, ώστε να έχει στη διάθεσή του 5.000 στα μέσα Απριλίου.

O υπουργός Υγείας Σαλβαδόρ Ιγιά εξέφρασε σχετικά αισιόδοξες εκτιμήσεις για «τη σταθεροποίηση της καμπύλης» σημειώνοντας ότι «φτάσαμε στη φάση της επιβράδυνσης» της αύξησης των κρουσμάτων και των θυμάτων, ενώ οι αποτεφρώσεις σορών στα κρεματόρια της Μαδρίτης έχουν υπερτριπλασιστεί σε σχέση με το προηγούμενο διάστημα.

Χιλιάδες απολύσεις στα ισπανικά ΜΜΕ

Ο μεγαλύτερος ισπανόφωνος όμιλος στον κόσμο Prisa, που ελέγχει την “El Pais” και άλλες δεκάδες εφημερίδες, εκατοντάδες περιοδικά, τηλεοπτικούς και ραδιοφωνικούς σταθμούς στην Ισπανία, φαίνεται ότι σέρνει ξανά πρώτος τον χορό των απολύσεων στον τομέα των μέσων ενημέρωσης εξαιτίας της κατάρρευσης των διαφημιστικών εσόδων και των πωλήσεων την εποχή της πανδημίας.

Οι πέντε μεγαλύτεροι εκδοτικοί όμιλοι της χώρας, Prisa, Unidad Editorial, Vocento, Godo και Prensa Iberica, έχουν καταθέσει ήδη τις μακρές λίστες των προσωρινών (;) απολύσεων.

* H Prisa, που ελέγχει την “El Pais”, θα απολύσει 9.000 άτομα.

* Η Unidad Editorial, που ελέγχει την “El Mundo” και την αθλητική “Marca”, θα απολύσει το 50% του προσωπικού της ή 750 από τους 1.500 υπαλλήλους της.

* Η Vocento, που εκδίδει μεταξύ άλλων το δεξιό «ABC», θα απολύσει 300 από τους 2.700 υπαλλήλους τους και θα μειώσει τα ωράρια εργασίας και τις αποδοχές των υπολοίπων κατά 40%.

* Η Godo, που ελέγχει μεταξύ άλλων τη «La Avanguardia» της Βαρκελώνης, θα απολύσει 140 άτομα και θα μειώσει τα ωράρια και τις αποδοχές των εργαζομένων κατά 25%.

* Η Prensa Iberica, που ελέγχει μεταξύ άλλων την «El Periodico» της Βαρκελώνης και αποτελεί κολοσσό του περιφερειακού και τοπικού τύπου, θα απολύσει το 40% του προσωπικού της, ενώ για τους υπολοίπους προβλέπονται μειώσεις ωραρίων και μειώσεις μισθών έως και κατά 63%.

* Η ηλεκτρονική σελίδα ενημέρωσης El Diario ανακοίνωσε μειώσεις μισθών από 10% έως 30% στα διευθυντικά στελέχη της εταιρείας, χωρίς να αποκλείει περικοπές προσωπικού στο αμέσως επόμενο διάστημα.

Ο διευθύνων σύμβουλος της Prisa Μανουέλ Μιράτ έστειλε επιστολή σε όλους τους εργαζόμενους του ομίλου ζητώντας μια «θυσία» μπροστά στην «οικονομική ζημία... για να εξασφαλιστεί η επιβίωση και το μέλλον της εταιρείας και ως εκ τούτου όλων των υπαλλήλων του ομίλου».

Ο Μιράτ υπέγραψε τη μείωση των αποδοχών κατά 20% των μη εκτελεστικών μελών του διοικητικού συμβουλίου της εταιρείας και κατά 35% μείωση των αποδοχών του διευθύνοντος συμβούλου και των μελών της ανώτατης διοίκησης, όπως σημείωσε στις δηλώσεις του.

Προειδοποίησε επίσης ότι ο όμιλος εξετάζει όλα τα συμβόλαια με τους προμηθευτές υλικών και υπηρεσιών με στόχο τη μείωση κάθε περιττής δαπάνης, γεγονός που σημαίνει ότι η κρίση στην Prisa θα δημιουργήσει παράπλευρες απώλειες στην αγορά εργασίας.

Ο όμιλος παρουσίασε δύο αιτήματα για προσωρινή αναστολή των θέσεων εργασίας για ένα τρίμηνο, για τα άτομα που δεν έχουν καμία δραστηριότητα αυτή τη στιγμή, αυτών που θα τους μειωθούν τα ωράρια εργασίας έως το Δεκέμβριο του 2020, που θα οδηγήσει σε μείωση των αποδοχών τους από 10% με 15%.

ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ

ΓΝΩΜΕΣ

ΠΕΡΙΣΣΟΤΕΡΑ

EDITORIAL

ΑΝΑΛΥΣΗ

SOCIAL