Live τώρα    
25°C Αθήνα
ΑΘΗΝΑ
Ελαφρές νεφώσεις
25 °C
23.9°C26.6°C
3 BF 35%
ΘΕΣΣΑΛΟΝΙΚΗ
Ελαφρές νεφώσεις
23 °C
20.7°C25.3°C
3 BF 38%
ΠΑΤΡΑ
Αίθριος καιρός
20 °C
19.4°C22.7°C
3 BF 56%
ΗΡΑΚΛΕΙΟ
Ελαφρές νεφώσεις
22 °C
20.8°C24.4°C
5 BF 51%
ΛΑΡΙΣΑ
Ελαφρές νεφώσεις
25 °C
23.4°C24.9°C
3 BF 31%
ΗΠΑ: Τρία εκατομμύρια άνεργοι κάθε βδομάδα
  • Μείωση μεγέθους γραμματοσειράς
  • Αύξηση μεγέθους γραμματοσειράς
Εκτύπωση

ΗΠΑ: Τρία εκατομμύρια άνεργοι κάθε βδομάδα

Ανεξέλεγκτες διαστάσεις παίρνει το φαινόμενο της ανεργίας στις ΗΠΑ, την ώρα που η χώρα πλήττεται όλο και περισσότερο από την πανδημία του κορωνοϊού. Ακόμη 3,3 εκατομμύρια Αμερικανοί προστέθηκαν την τελευταία εβδομάδα στις λίστες των ανέργων ανεβάζοντας τον συνολικό αριθμό τους σε 6,6 εκατομμύρια.

Την ώρα που οι νεκροί από τον Covid-19 στη χώρα ξεπερνούσαν χθες τις 5.000 (περισσότερα από 216.000 επιβεβαιωμένα κρούσματα) και ο αντιπρόεδρος Μάικ Πενς εξέφραζε την εκτίμηση ότι η εξάπλωση της επιδημίας στις ΗΠΑ ακολουθεί το πρότυπο της Ιταλίας, η έκρηξη του αριθμού των ανέργων προμήνυε μια ιδιαίτερα βαθιά και εκτεταμένη οικονομική κρίση.

Σύμφωνα με τα στοιχεία που έδωσε χθες στη δημοσιότητα το αμερικανικό υπουργείο Εργασίας, οι νέες αιτήσεις για επίδομα ανεργίας αυξήθηκαν σε 6,65 εκατομμύρια την περασμένη εβδομάδα από 3,3 εκατομμύρια μια εβδομάδα νωρίτερα. Τα στοιχεία ξεπέρασαν κατά πολύ τις προβλέψεις των οικονομολόγων σε έρευνα του Reuters, που ανέμεναν ότι ο αριθμός των ανέργων επρόκειτο να “σταθεροποιηθεί” στο επίπεδο των 3,5 εκατομμυρίων.

Οι ΗΠΑ δείχνουν να βρίσκονται αντιμέτωπες με τη μεγαλύτερη αύξηση ανεργίας που έχει σημειωθεί στην ιστορία τους, μια εξέλιξη που σημειώνεται την ώρα που η παγκόσμια οικονομία βυθίζεται στην ύφεση, κάτι που αναμένεται να επιδεινώσει την κατάσταση ακόμα περισσότερο μέσα στους επόμενους μήνες.

Ο ιδιωτικός τομέας έπαψε τον Μάρτιο να δημιουργεί νέες θέσεις απασχόλησης. Τον Απρίλιο ο αριθμός των εργαζομένων αναμένεται να μειωθεί “κατά 10 εκατομμύρια επιπλέον”, προεξοφλεί ο Ίαν Σέπαρντσον της εταιρείας Pantheon Macroeconomics. Άλλοι οικονομολόγοι εκτιμούν ότι θα μπορούσαν να χαθούν ακόμη και 20 εκατομμύρια θέσεις εργασίας, με αποτέλεσμα το ποσοστό ανεργίας στις ΗΠΑ να εκτοξευτεί σε αδιανόητα μέχρι σήμερα επίπεδα.

Τον περασμένο μήνα, στοιχεία που συγκέντρωσαν τα ταμεία ανεργίας αποκάλυψαν πως μόνο οι μικρές επιχειρήσεις, οι πρώτες που επλήγησαν από τον αντίκτυπο της πανδημίας, είχαν αρχίσει να καταργούν θέσεις εργασίας. Ειδικά αυτές με λιγότερους από 20 μισθωτούς, στις οποίες καταργήθηκαν σχεδόν τα δύο τρίτα των θέσεων εργασίας που χάθηκαν.

Οι εταιρείες με πάνω από 50 θέσεις εργασίας, αντίθετα, συνέχιζαν να δημιουργούν θέσεις. Αλλά «η απότομη διακοπή της οικονομικής δραστηριότητας εξαιτίας της κρίσης του κορωνοϊού οδήγησε σε κύμα απολύσεων χωρίς προηγούμενο από τους Αμερικανούς εργοδότες», τονίζουν αναλυτές της Oxford Economics.

Τα περιοριστικά μέτρα για την αντιμετώπιση της πανδημίας υποχρέωσαν πάρα πολλές επιχειρήσεις να κατεβάσουν ρολά ή να μειώσουν πολύ τη δραστηριότητά τους. Ο τομέας του εμπορίου και των μεταφορών υπέστη τη μεγαλύτερη καταστροφή θέσεων εργασίας. Ακόμη ένας τομέας που χτυπήθηκε βαριά ήταν αυτός της ψυχαγωγίας και του τουρισμού, ενώ και ο κατασκευαστικός τομέας υπέστη μαζικές απώλειες.

Τα δεδομένα αυτά ενδέχεται να αποτελούν απλώς την πρόγευση γι' αυτό που περιμένει τις ΗΠΑ από τον Απρίλιο, όπως τονίζουν οικονομολόγοι κρούοντας τον κώδωνα του κινδύνου. Ουσιαστικά, τα περισσότερα διαθέσιμα στοιχεία αφορούν την περίοδο προτού αρχίσει η ραγδαία εξάπλωση της πανδημίας του κορωνοϊού στις ΗΠΑ, εξηγούν.

Ο Αμερικανός Πρόεδρος Ντόναλντ Τραμπ τις τελευταίες ημέρες προειδοποιεί ότι η χώρα του θα βιώσει «πολύ οδυνηρές» εβδομάδες αυτόν τον μήνα. Ο κυβερνήτης της πολιτείας της Νέας Υόρκης Άντριου Κουόμο έχει εξάλλου επισημάνει πως η κορύφωση της πανδημίας εκεί ενδέχεται να καταγραφεί στα τέλη Απριλίου.

ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ

ΓΝΩΜΕΣ

ΠΕΡΙΣΣΟΤΕΡΑ

EDITORIAL

ΑΝΑΛΥΣΗ

SOCIAL