Live τώρα    
24°C Αθήνα
ΑΘΗΝΑ
Ελαφρές νεφώσεις
24 °C
22.0°C24.8°C
3 BF 39%
ΘΕΣΣΑΛΟΝΙΚΗ
Αίθριος καιρός
22 °C
21.0°C24.2°C
2 BF 52%
ΠΑΤΡΑ
Αίθριος καιρός
19 °C
18.8°C20.5°C
4 BF 63%
ΗΡΑΚΛΕΙΟ
Σποραδικές νεφώσεις
20 °C
19.3°C19.8°C
5 BF 60%
ΛΑΡΙΣΑ
Αίθριος καιρός
23 °C
22.9°C24.0°C
3 BF 33%
Ισπανία - Αλληλεγγύη / Ισπανία: Αύξηση βοήθειας για σίτιση κατά 50% στις μεγάλες πόλεις
  • Μείωση μεγέθους γραμματοσειράς
  • Αύξηση μεγέθους γραμματοσειράς
Εκτύπωση

Ισπανία - Αλληλεγγύη / Ισπανία: Αύξηση βοήθειας για σίτιση κατά 50% στις μεγάλες πόλεις

Ο εφιάλτης της πείνας και της ένδειας άρχισε να εμφανίζεται για τα ασθενέστερα κοινωνικά στρώματα, που πλήττονται περισσότερο από κάθε άλλο από το πάγωμα της οικονομικής δραστηριότητας και των μετακινήσεων, και το φάντασμα της ανεργίας ξεπρόβαλε για όσους απασχολούνται σε ευκαιριακές και επισφαλείς εργασίες.

Στην Ισπανία οι αιτήσεις για επισιτιστική βοήθεια από τους δήμους αυξήθηκε κατά 16.000 νοικοκυριά τις τελευταίες ημέρες στις μεγάλες μόνο πόλεις, ενώ 8.000 άλλοι ζήτησαν να μεταφερθεί το δικαίωμα σίτισης στα παιδιά τους, για να εγγυηθούν τουλάχιστον γι’ αυτά μια πιο σωστή διατροφή.

Η διακοπή της οικονομικής δραστηριότητας έδωσε τη χαριστική βολή στην αδήλωτη εργασία στην Ισπανία με αποτέλεσμα εκατομμύρια άτομα να αντιμετωπίζουν προβλήματα επιβίωσης. Περισσότερα από 3 εκατ. άτομα απασχολούνται σε επισφαλείς εργασίες, στα οποία θα πρέπει να προστεθούν περίπου 300.000 υποτιθέμενοι ελεύθεροι επαγγελματίες, ενώ η παραοικονομία ξεπερνά το 30% του ΑΕΠ της χώρας.

«Μία στις τέσσερεις οικογένειες θα βρεθεί στα όρια της επιβίωσης και θα χρειαστεί βοήθεια. Μιλάμε για κόσμο που πεινάει, που δεν έχει ούτε καν να μοιράσει κάτι, μιλάμε για οικογένειες με παιδιά» προειδοποίησε ο Γκουστάβο Γκαρθία του Συλλόγου Διευθυντών Κοινωνικών Υπηρεσιών.

Στη Θαραγκόθα η δημοτική αρχή αύξησε κατά 50% τη βοήθεια σε τρόφιμα και στη Βαρκελώνη κατά 30%. Στη Θαραγκόθα όμως η δεξιά δημοτική αρχή κρατά ανοικτά μόνο 3 από τα 18 κέντρα κοινωνικών υπηρεσιών που είχε ανοίξει η προηγούμενη δημοτική αρχή του Podemos, με αποτέλεσμα πολλοί πολίτες να μην μπορούν να απευθυνθούν για βοήθεια.

Στη Μαδρίτη ο δήμος δέχεται περίπου 500 κλήσεις την ημέρα από άτομα ή οικογένειες που ζητούν απευθείας τρόφιμα ή οικονομική βοήθεια για να αγοράσουν είδη πρώτης ανάγκης, που πλησιάζουν συνολικά τις 6.000. Οι κοινωνικές υπηρεσίες που είχε ενισχύσει η προηγούμενη δημοτική αρχή των Podemos έχουν καταφέρει να διανέμουν κάθε ημέρα πάνω από 9.500 γεύματα, ενώ τις επόμενες ημέρες θα δοθούν 2.000 προπληρωμένες κάρτες σε οικογένειες για την αγορά πρώτων ειδών.

Ο δήμος της Βαρκελώνης προσφέρει καθημερινά τρόφιμα ή γεύματα σε 4.800 άτομα. Από την έναρξη της πανδημίας ο αριθμός αυξήθηκε κατά τουλάχιστον 1.000 άτομα και αυξάνεται διαρκώς. Ο δήμος της Βαρκελώνης έδωσε 5.100 προπληρωμένες κάρτες για την αγορά τροφίμων στα παιδιά που είχαν δωρεάν σχολικά γεύματα.

Ο δήμος της Βαλένθια μοιράζει καθημερινά περισσότερα από 600 γεύματα σε άστεγους και κόσμο που ζει σε παράγκες. Από την έναρξη της κατάστασης έκτακτης ανάγκης περισσότερα από 10.000 άτομα ζήτησαν στήριξη σε τρόφιμα, ενώ ο δήμος θα προσφέρει 200 ευρώ τον μήνα για την αγορά τροφίμων για τα 1.600 παιδιά ευάλωτων οικογενειών που είχαν δωρεάν γεύματα στα σχολικά εστιατόρια.

Στη Σεβίλλη περισσότερες από 3.000 οικογένειες και άτομα ζήτησαν βοήθεια σε τρόφιμα από την έναρξη της κατάστασης έκτακτης ανάγκης, ενώ ο δήμος διανέμει ήδη τρόφιμα σε 1.500 νοικοκυριά και καλύπτει τις επισιτιστικές ανάγκες άλλων 1.200 παιδιών. Ο δήμος άνοιξε αυτές τις ημέρες τρία αθλητικά κέντρα, ξενώνες και άλλες εγκαταστάσεις για να φιλοξενήσει περίπου 700 άστεγους και άτομα που έχουν ανάγκη. Στις πλέον λαϊκές συνοικίες διανέμονται σε ημερήσια βάση περίπου 1.500 γεύματα.

Στο Μπενί, δίπλα στη Λα Πας της Βολιβίας, χιλιάδες πολίτες και μια φάλαγγα από αυτοκίνητα κατάργησαν στην πράξη τα περιοριστικά μέτρα στις μετακινήσεις και την καραντίνα για να πραγματοποιήσουν πορεία στο κέντρο της πόλης απαιτώντας τρόφιμα. Η οργή του κόσμου ήταν τέτοια ώστε κατάφερε να σπάσει σε διάφορα σημεία τις αλυσίδες της αστυνομίας και του στρατού.

Ιταλία: Τραπεζικοί στο σπίτι για εννέα εβδομάδες και με έως 1.400 ευρώ από τους... τραπεζίτες

Οι διαμαρτυρίες των τραπεζικών στην Ιταλία και οι απειλές για γενική απεργία στον κλάδο απέδωσαν σε τέτοιο βαθμό, που ακόμη και ο σκληροπυρηνικός σύλλογος τραπεζών ΑΒΙ αποδέχθηκε να αποζημιωθούν όσοι εργαζόμενοι δεν εργαστούν εξαιτίας της πανδημίας έως με 1.400 ευρώ και έως για εννέα εβδομάδες για «να αποφευχθεί το κόστος στους εργαζόμενους". Οι τράπεζες θα καταβάλουν αρχικά την αποζημίωση στους εργαζόμενους και σε δεύτερη φάση το αντίστοιχο ταμείο ανεργίας INPS.

Μετά από πολύωρες διαπραγματεύσεις με την κυβέρνηση και τα συνδικάτα οι τραπεζίτες λύγισαν και θα επιτρέψουν στις τράπεζες που θέλουν και στους εργαζόμενους που το επιθυμούν να διακόψουν την εργασία τους και να ζητήσουν για τους εργαζόμενους την εφαρμογή των μέτρων προστασίας για την προσωρινή ανεργία, που, σύμφωνα με το διάταγμα της κυβέρνησης Κόντε, μπορεί να φθάσει στις εννέα εβδομάδες.

ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ

ΓΝΩΜΕΣ

ΠΕΡΙΣΣΟΤΕΡΑ

EDITORIAL

ΑΝΑΛΥΣΗ

SOCIAL