Live τώρα    
17°C Αθήνα
ΑΘΗΝΑ
Αίθριος καιρός
17 °C
14.5°C17.4°C
3 BF 56%
ΘΕΣΣΑΛΟΝΙΚΗ
Ελαφρές νεφώσεις
14 °C
11.3°C15.6°C
3 BF 68%
ΠΑΤΡΑ
Σποραδικές νεφώσεις
14 °C
12.0°C14.4°C
3 BF 69%
ΗΡΑΚΛΕΙΟ
Σποραδικές νεφώσεις
16 °C
14.4°C16.8°C
3 BF 65%
ΛΑΡΙΣΑ
Αίθριος καιρός
11 °C
11.0°C11.0°C
1 BF 72%
Το ευρωομόλογο τους φέρνει πιο κοντά
  • Μείωση μεγέθους γραμματοσειράς
  • Αύξηση μεγέθους γραμματοσειράς
Εκτύπωση

Το ευρωομόλογο τους φέρνει πιο κοντά

Στον δύσβατο δρόμο για την αντιμετώπιση των -σύμφωνα με όλες τις εκτιμήσεις τρομακτικών- οικονομικών επιπτώσεων της κορωνοκρίσης, το πιο μεγάλο εμπόδιο στην Ευρωπαϊκή Ένωση είναι η κυβέρνηση της Γερμανίας.

Η καγκελάριος Μέρκελ, ενισχυμένη στο εσωτερικό της χώρας της τώρα που ενσαρκώνει και πάλι τον ρόλο της μάνατζερ της κρίσης, αρνείται κατηγορηματικά κάθε αμοιβαιοποίηση των νέων τεράστιων δημόσιων χρεών που θα υποχρεωθούν να κάνουν οι ευρωπαϊκές κυβερνήσεις εξαιτίας του shut down που προκαλεί η πανδημία. Μόνο που αυτή τη φορά δεν παίζει ουσιαστικά μόνη της, όπως τα χρόνια της ελληνικής κρίσης. Απέναντί της ορθώνουν το ανάστημά τους -λιγότερο ή περισσότερο- οι ηγέτες της δεύτερης, τρίτης και τέταρτης οικονομίας της Ευρωζώνης, ο Γάλλος Μακρόν, ο Ιταλός Κόντε και ο Ισπανός Σάντσεθ.

Ωστόσο, πέραν των έξωθεν πιέσεων, η Μέρκελ έχει επιτέλους ισχυρή αντιπολίτευση στο θέμα των ευρωομολόγων και στο εσωτερικό, με το κόμμα των Πράσινων να δηλώνει ευθαρσώς ότι η επιβίωση των χωρών της Ευρωζώνης με τη βοήθεια των ευρωομολόγων είναι απαραίτητη για όλες τις άλλες χώρες - και πρωτίστως για τη Γερμανία, που χρωστάει την ευημερία της στο “ευρωπαϊκό σπίτι”.

Με τη συμπρόεδρο των Πρασίνων σ' αυτή την κρίσιμη συγκυρία μίλησε χθες -μέσω Skype, εννοείται- ο πρόεδρος του ΣΥΡΙΖΑ Αλέξης Τσίπρας, ο οποίος εδώ και έναν χρόνο φροντίζει να έχει ανοιχτές τις γραμμές επικοινωνίας με τους Πράσινους. Αναλένα Μπέρμποκ και Αλέξης Τσίπρας συμφώνησαν ότι, παρότι ανήκουν σε διαφορετικές πολιτικές οικογένειες, είναι σημαντική η αναβάθμιση του διαλόγου των δύο κομμάτων με σκοπό τη στήριξη προοδευτικών λύσεων στις κρίσεις που αντιμετωπίζει η Ευρώπη.

Προφανώς ο Τσίπρας καλωσόρισε την ξεκάθαρη θέση που πήραν οι Πράσινοι υπέρ της έκδοσης ευρωομολόγου, αλλά η συζήτηση με την Μπέρμποκ δεν περιορίστηκε εκεί. Μίλησαν για την αναγκαιότητα να προωθηθεί επιτέλους κοινή ευρωπαϊκή πολιτική Υγείας. Συζήτησαν για τα άμεσα μέτρα που πρέπει να ληφθούν κατά του κορωνοϊού, αλλά και για την ανάγκη να υπάρξει συγκροτημένη ευρωπαϊκή στρατηγική που να βασίζεται στο ευρωομόλογο και άλλα ευρωπαϊκά οικονομικά εργαλεία, την αξιοποίηση του ευρωπαϊκού προϋπολογισμού, καθώς και τη στήριξη του δημόσιου συστήματος Υγείας.

Παράλληλα, συζήτησαν για την αντιμετώπιση της κλιματικής κρίσης και τη δίκαιη μετάβαση στην πράσινη ανάπτυξη, για τις πρόσφατες εξελίξεις σε σχέση με το προσφυγικό και τη στήριξη της Ελλάδας, για τις περιφερειακές εξελίξεις, καθώς και για τη σημασία που έχει να υπάρξει απάντηση στις πολιτικές Όρμπαν αναστολής των δημοκρατικών δικαιωμάτων με αφορμή την πανδημία.

Τέλος, η Μπέρμποκ τόνισε ότι το κόμμα της θα υποστηρίξει ενεργά προγράμματα μετεγκατάστασης προσφύγων από την Ελλάδα στη Γερμανία σε συνεργασία με δημοτικές αρχές σε γερμανικές πόλεις όπου οι Πράσινοι έχουν επιρροή. Οι Πράσινοι επέμεναν από καιρό να υπάρξει κεντρική λύση από το Βερολίνο, καθώς όμως το αίτημά τους καταψηφίστηκε στην ομοσπονδιακή Βουλή, τώρα αναζητούν αποκεντρωμένες λύσεις.

Κ. Μπ.

ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ

ΓΝΩΜΕΣ

ΠΕΡΙΣΣΟΤΕΡΑ

EDITORIAL

ΑΝΑΛΥΣΗ

SOCIAL