Live τώρα    
24°C Αθήνα
ΑΘΗΝΑ
Αίθριος καιρός
24 °C
22.4°C26.9°C
3 BF 58%
ΘΕΣΣΑΛΟΝΙΚΗ
Αίθριος καιρός
26 °C
21.3°C28.2°C
2 BF 44%
ΠΑΤΡΑ
Αυξημένες νεφώσεις
22 °C
21.6°C24.0°C
3 BF 67%
ΗΡΑΚΛΕΙΟ
Αίθριος καιρός
26 °C
22.1°C26.9°C
5 BF 30%
ΛΑΡΙΣΑ
Σποραδικές νεφώσεις
28 °C
27.9°C27.9°C
0 BF 26%
Ρέκβιεμ Covid-19 για τη γερμανική -και όχι μόνον- οικονομία
  • Μείωση μεγέθους γραμματοσειράς
  • Αύξηση μεγέθους γραμματοσειράς
Εκτύπωση

Ρέκβιεμ Covid-19 για τη γερμανική -και όχι μόνον- οικονομία

Δεν υπάρχουν μαγικές συνταγές ούτε για το γερμανικό οικονομικό «θαύμα», που σείεται κι αυτό συθέμελα από τα συνοδά υφεσιακά κύματα της πανδημίας του νέου κορωνοϊού. Η ύφεση φέτος μπορεί να εξανεμίσει έως και το 5,5% του γερμανικού ΑΕΠ εκτιμούν οι «σοφοί» του Βερολίνου και στο χειρότερο σενάριο η ανάπτυξη για τον επόμενο χρόνο μόλις που θα φτάσει το 1%.

Με τις προβλέψεις αυτές να τινάζουν στον αέρα τις μέχρι πρότινος βεβαιότητες της ισχυρότερης οικονομίας της Ευρώπης, η προχθεσινή αυτοκτονία του υπουργού Οικονομικών της Έσσης Τόμας Σάφερ, μέλους του κόμματος της Μέρκελ, της CDU, έρχεται να προϊδεάσει για τις συνέπειες του σοκ στη γερμανική οικονομία και κοινωνία.

Υπουργός Οικονομικών τα τελευταία δέκα χρόνια στην Έσση, η μεγαλύτερη πόλη της οποίας είναι η Φραγκφούρτη, οικονομική πρωτεύουσα της Γερμανίας και έδρα της Ευρωπαϊκής Κεντρικής Τράπεζας, ο Σάφερ φέρεται να είχε πιεστεί πολύ τις τελευταίες ημέρες λόγω του φόρτου εργασίας για τα έκτακτα μέτρα που έπρεπε να ληφθούν για τη στήριξη της τοπικής οικονομίας.

Όπως είπαν στενοί συνεργάτες του, «εργαζόταν μέρα και νύχτα» για να βοηθήσει επιχειρήσεις και εργαζόμενους να αντιμετωπίσουν τις οικονομικές συνέπειες της πανδημίας. Ο επικεφαλής της κυβέρνησης της Έσσης Βόλκερ Μπουφιέ δήλωσε χαρακτηριστικά ότι ο Σάφερ δεχόταν μεγάλη πίεση εν μέσω της πλημμυρίδας των αιτήσεων για έκτακτη οικονομική βοήθεια από πολλούς κλάδους της οικονομίας.

Το πτώμα του βρέθηκε από περαστικούς σχεδόν πολτοποιημένο πάνω στις γραμμές του τρένου υψηλής ταχύτητας που συνδέει τη Φραγκφούρτη με το Μάιντς, την πρωτεύουσα της Ρηνανίας - Παλατινάτου. Άφησε πίσω του σύζυγο και δύο παιδιά.

Ο πολιτικός κόσμος της Γερμανίας είναι εμβρόντητος από την απονενοημένη πράξη του Τόμας Σάφερ, αλλά και από τις χθεσινές προβλέψεις των «πέντε σοφών» του Βερολίνου για την πορεία της γερμανικής οικονομίας προσεχώς. Η «βαθιά ύφεση» φέτος είναι «αναπόφευκτη» προειδοποίησε στην τελευταία έκτακτη γνωμοδότησή της προς την κυβέρνηση η επιτροπή «σοφών».

Οι κακές προβλέψεις ισχύουν βέβαια για το σύνολο της Ευρώπης. Το ΔΝΤ θεωρεί με τη σειρά του «δεδομένη» τη «βαθιά ύφεση» στην Ευρώπη φέτος. «Κάθε μήνα που βασικοί τομείς της οικονομίας δεν λειτουργούν πέφτει κατά 3% το ετήσιο ΑΕΠ» αναφέρει ο διευθυντής του ευρωπαϊκού τμήματος του ΔΝΤ Πολ Τόμσεν.

Τα σενάρια

Σύμφωνα με το καλύτερο σενάριο, εάν το «λουκέτο» στη γερμανική οικονομία διαρκέσει πέντε εβδομάδες, θα μπορούσε να υπάρξει ανάκαμψη εντός τριών εβδομάδων. Σε αυτή την περίπτωση το ΑΕΠ θα συρρικνωθεί κατά 2,8% και το επόμενο έτος θα αυξηθεί κατά 3,7%.

Εάν ισχύσει το ενδιάμεσο σενάριο, με την αγορά κλειστή επί επτά εβδομάδες, η ανάκαμψη θα χρειαστεί αντίστοιχα πέντε εβδομάδες και η μείωση του ΑΕΠ θα φτάσει στο 5,4%, ενώ ο ρυθμός ανάπτυξης του χρόνου θα είναι 4,9%. Σύμφωνα με την πλέον απαισιόδοξη πρόβλεψη, το γερμανικό ΑΕΠ θα μειωθεί φέτος κατά 4,5% και το 2021 θα υπάρξει πολύ αργή ανάκαμψη με ρυθμό μόλις 1%.

Όμως δεν είναι μόνο αυτά τα άσχημα νέα. Για τους εργαζόμενους η κρίση θα σημάνει άλλη μια φορά επιστροφή στην εργασιακή ανασφάλεια. Το Ινστιτούτο Οικονομικών Ερευνών (Ιfo) του Μονάχου προβλέπει δραματική αύξηση της υποαπασχόλησης στη Γερμανία το αμέσως προσεχές διάστημα, με το 25,6% των επιχειρήσεων να υιοθετούν τη μια ή την άλλη μορφή ελαστικής εργασίας.

Αν επαληθευθεί η πρόβλεψη αυτή, θα πρόκειται για το υψηλότερο ποσοστό από το 2010. Ιδιαίτερα θα πληγούν η αυτοκινητοβιομηχανία, η μηχανολογικός κλάδος και η ηλεκτροβιομηχανία. Κανείς πάντως μέχρι στιγμής δεν μπορεί να προβλέψει σε ποιο βαθμό θα εξαπλωθεί η ελαστική εργασία στη Γερμανία.

Πάντως, αν και συμφωνούν για τις επιπτώσεις της πανδημίας στη γερμανική οικονομία, η ασυμφωνία στους κόλπους της επιτροπής των Γερμανών σοφών όσον αφορά τα κορωνομόλογα παραμένει, ένδειξη ότι δεν ενστερνίζονται όλοι τη μονόπλευρη οπτική του Βερολίνου.

Ο επικεφαλής της επιτροπής Λαρς Φελντ δήλωσε ότι αντιμετωπίζει τα κορωνομόλογα με σκεπτικισμό «κυρίως λόγω των κινδύνων που θα μπορούσαν να προκύψουν για τους δημόσιους προϋπολογισμούς χωρών όπως η Γερμανία ή η Ολλανδία. Αντίθετα, ο Άχιμ Τρούγκερ, καθηγητής του Πανεπιστημίου Ντούιμπουργκ - Έσεν και μέλος τη ίδιας επιτροπής, θεωρεί τη λύση αυτή απαραίτητη προκειμένου να υπάρξει κοινή αντιμετώπιση της τρέχουσας κρίσης στην Ευρωζώνη.

ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ

ΓΝΩΜΕΣ

ΠΕΡΙΣΣΟΤΕΡΑ

EDITORIAL

ΑΝΑΛΥΣΗ

SOCIAL