Live τώρα    
21°C Αθήνα
ΑΘΗΝΑ
Ελαφρές νεφώσεις
21 °C
19.2°C22.4°C
2 BF 71%
ΘΕΣΣΑΛΟΝΙΚΗ
Αυξημένες νεφώσεις
16 °C
14.1°C17.0°C
3 BF 88%
ΠΑΤΡΑ
Αυξημένες νεφώσεις
21 °C
19.4°C25.9°C
4 BF 66%
ΗΡΑΚΛΕΙΟ
Αραιές νεφώσεις
29 °C
26.1°C28.8°C
5 BF 30%
ΛΑΡΙΣΑ
Αυξημένες νεφώσεις
17 °C
16.9°C19.1°C
4 BF 88%
Πάγωμα της συμμετοχής της Βουδαπέστης στην Ε.Ε. ζήτησε ο Ν. Φίλης
  • Μείωση μεγέθους γραμματοσειράς
  • Αύξηση μεγέθους γραμματοσειράς
Εκτύπωση

Πάγωμα της συμμετοχής της Βουδαπέστης στην Ε.Ε. ζήτησε ο Ν. Φίλης

Ο ακροδεξιός πρωθυπουργός της Ουγγαρίας Βίκτορ Όρμπαν έφθασε στο σημείο να καταργήσει το Κοινοβούλιο επειδή υπάρχει «η ανάγκη να λαμβάνονται έκτακτα μέτρα με ταχύτητα», παρ’ όλο που ελέγχει τα δύο τρίτα των εδρών, με 133 από τις 199 έδρες.

Ο Β. Όρμπαν πέτυχε την αυτοκατάργηση του Κοινοβουλίου για να αναλάβει ο ίδιος στην πράξη «όσο καιρό διαρκεί η κρίση» τη νομοθετική και εκτελεστική εξουσία και να κρίνει επίσης ο ίδιος εάν οι δημοσιογράφοι γράφουν «ανακρίβειες», ακυρώνοντας τρεις αιώνες από την ευρωπαϊκή πολιτική Ιστορία.

«Πρόσχημα; Όλες οι ευρωπαϊκές χώρες λαμβάνουν μέτρα για την πανδημία, λίγο - πολύ πανομοιότυπα. Καμία κυβέρνηση δεν σκέφτηκε να καταφύγει στο έσχατο αντιδημοκρατικό μέτρο, την κατάργηση της εθνικής αντιπροσωπείας. Ούτε σε καιρό πολέμου δεν κλείνουν τα Κοινοβούλια στις δημοκρατίες!» σημείωσε ο βουλευτής του ΣΥΡΙΖΑ Νίκος Φίλης.

«Το έκανε ο Χίτλερ, βέβαια, στις 23 Μαρτίου του 1933, με την ‘Enabling Act’, με την οποία πήρε την 'άδεια' του Κοινοβουλίου να διοικεί με προσωπικές διαταγές. Το έκανε και στην Ελλάδα ο Μεταξάς στις 30 Απριλίου 1936. Γνωρίζουμε όλοι πού κατέληξαν αυτές οι φασιστικές πρωτοβουλίες» συμπλήρωσε ο Ν. Φίλης προειδοποιώντας ότι «ο Όρμπαν αποτελεί ξένο σώμα σε μια δημοκρατική Ευρώπη. Οι πρώτοι που το πληρώνουν αυτό βέβαια είναι οι Ούγγροι πολίτες, το μήνυμα όμως στους ακροδεξιούς στις υπόλοιπες χώρες της Ένωσης έχει επίσης σημασία».

«Η Ευρωπαϊκή Επιτροπή και το Ευρωκοινοβούλιο, καθώς και όλες οι κυβερνήσεις οφείλουν σήμερα να κάνουν γνωστό ότι παρόμοιες πρακτικές είναι απολύτως απαράδεκτες. Σε περίπτωση που ο Όρμπαν πράγματι προχωρήσει με την εξαγγελία του, αμέσως πρέπει να αποφασιστεί το πάγωμα της συμμετοχής της Ουγγαρίας στην Ένωση. Όσο για το Ευρωπαϊκό Λαϊκό Κόμμα και τη Ν.Δ., η συγγένεια πρέπει σήμερα να πάψει. Θα εξακολουθήσει το κόμμα του Όρμπαν να παραμένει στις αγκάλες τους σε ιδιότυπη καλλωπιστική ‘αναστολή’ ή θα διαγραφεί οριστικά;» κατέληξε ο Ν. Φίλης.

Ο ΣΥΡΙΖΑ

Ο Τομέας Διεθνών και Ευρωπαϊκών Υποθέσεων του ΣΥΡΙΖΑ προειδοποίησε ότι «η πανδημία του κορωνοΐού δεν μπορεί και δεν πρέπει να αποτελεί αφορμή ή δικαιολογία για την περιστολή της δημοκρατίας και του κράτους δικαίου πουθενά στον κόσμο» και «πόσο μάλλον στην καρδιά της Ευρώπης».

Για τον ΣΥΡΙΖΑ «η απάντηση στην πανδημία θα πρέπει να είναι η ενίσχυση της αλληλεγγύης και της δημοκρατίας. Αντίθετα, τα όσα γίνονται στην Ουγγαρία αποτελούν παραβίαση ιδρυτικών κανόνων και αξιών της Ε.Ε. Η Κομισιόν θα πρέπει να σταματήσει να κάνει τα στραβά μάτια και να στείλει ισχυρό μήνυμα ότι δεν είναι ανεκτή αυτή η ωμή παραβίαση των στοιχειωδών κανόνων της δημοκρατίας».

Ο ΣΥΡΙΖΑ προειδοποίησε το Ευρωπαϊκό Λαϊκό Κόμμα «να πάψει να 'χαϊδεύει' το Fidesz, το οποίο και παραμένει στους κόλπους του και δεν έχει αποπεμφθεί, όπως έλεγαν», ζητώντας παράλληλα και από τη Ν.Δ. «να πάρει άμεσα θέση και να καταδικάσει τη συνταγματική εκτροπή του ομογάλακτού τους».

ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ

ΓΝΩΜΕΣ

ΠΕΡΙΣΣΟΤΕΡΑ

EDITORIAL

ΑΝΑΛΥΣΗ

SOCIAL