Live τώρα    
15°C Αθήνα
ΑΘΗΝΑ
Αίθριος καιρός
15 °C
12.0°C16.5°C
1 BF 69%
ΘΕΣΣΑΛΟΝΙΚΗ
Αίθριος καιρός
14 °C
11.5°C16.0°C
0 BF 65%
ΠΑΤΡΑ
Αραιές νεφώσεις
14 °C
7.0°C15.5°C
2 BF 63%
ΗΡΑΚΛΕΙΟ
Ελαφρές νεφώσεις
14 °C
12.8°C15.8°C
2 BF 80%
ΛΑΡΙΣΑ
Ελαφρές νεφώσεις
5 °C
4.9°C12.9°C
0 BF 100%
Μήπως έρχεται Βατερλό για τα αμερικανικά ΜΜΕ;
  • Μείωση μεγέθους γραμματοσειράς
  • Αύξηση μεγέθους γραμματοσειράς
Εκτύπωση

Μήπως έρχεται Βατερλό για τα αμερικανικά ΜΜΕ;

Επιμέλεια: Γιάννης Κυπαρισσιάδης

Του Serge Halimi*

Μέσα σε δεκαέξι ώρες, δεκαέξι άρθρα εχθρικά προς τον Μπέρνι Σάντερς! Η «Washington Post» θα δυσκολευτεί να ξεπεράσει την επίδοση που είχε σημειώσει πριν από τέσσερα χρόνια1. Όμως, έκτοτε, ο υποψήφιος της αμερικανικής Αριστεράς δεν έκανε τίποτα προκειμένου να καλοπιάσει τον Τύπο, ο οποίος τον μισεί - κι εκείνος το γνωρίζει. Πολλές φορές μάλιστα παίζει με αυτό. Τώρα τελευταία, σαν να ακολουθεί κάποιο τελετουργικό, ρωτά τους οπαδούς του: «Ξέρετε πόσο φόρο πλήρωσε ο Τζεφ Μπέζος πέρσι;» Εκείνοι απαντούν «Μηδέν!», σε έναν τέλεια σκηνοθετημένο διάλογο. Και ο γερουσιαστής από το Βερμόντ συνεχίζει: «Μιλώ συνεχώς γι’ αυτό, και κατόπιν αναρωτιέμαι γιατί η 'Washington Post', που ανήκει στον Τζεφ Μπέζος, ο οποίος είναι και ιδιοκτήτης της Amazon, δεν γράφει πολύ καλά άρθρα για μένα. Πραγματικά δεν ξέρω γιατί»2.

Εντούτοις, και σε άλλες εφημερίδες, τα άρθρα που τον αφορούν δεν είναι καλά. Ίσως για τους ίδιους λόγους: ένας μεγιστάνας των μίντια, που κερδίζει τεράστια ποσά, αντιλαμβάνεται ότι το φορολογικό πρόγραμμα του Σάντερς δεν θα του χαριζόταν. Κι έπειτα, δηλώσεις υποστήριξης του σοσιαλισμού, ακόμα και του «δημοκρατικού», δεν προωθούν με τον καλύτερο τρόπο μια σταδιοδρομία στην τηλεόραση. Ο Σαμ Ντόναλντσον ήταν, επί δεκαετίες, ο δημοσιογραφικός αστέρας του δικτύου ABC. Δήλωσε ότι τάσσεται υπέρ του Μάικλ Μπλούμπεργκ. Εκτιμά πως, έναντι του Σάντερς, η υποστήριξη προς έναν δισεκατομμυριούχο που ήταν επί μακρόν Ρεπουμπλικανός είναι το μόνο μέσο ώστε στη συνέχεια να ηττηθεί ο Ντόναλντ Τραμπ και να διασφαλιστεί ότι η Αμερική θα παραμείνει «η λαμπερή πόλη επάνω στον λόφο, για την οποία μας μιλούσε ο Ρόναλντ Ρήγκαν και έκανε να χλομιάζει από τη ζήλεια του ολόκληρος ο κόσμος»3.

Ο διάδοχος του Ντόναλντσον στο ABC είναι ο Τζορτζ Στεφανόπουλος, ο πρώην εκπρόσωπος Τύπου του Προέδρου Μπιλ Κλίντον στον Λευκό Οίκο. Ήταν τόσο βέβαιος ότι η θέσπιση του φόρου επί της περιουσίας που προωθεί ο Σάντερς ήταν αντιδημοφιλής, ώστε διαφώνησε με έναν από τους προσκεκλημένους του που απεδείκνυε το αντίθετο. Και στη συνέχεια, παραδεχόμενος τελικά το σφάλμα του, κατέληξε: «Αυτό καθιστά μάλλον σαφές ότι ζω στο Μανχάταν. Εδώ, ο φόρος αυτός δεν είναι δημοφιλής» (20 Οκτωβρίου 2019). Ο Στεφανόπουλος κερδίζει 15 εκατομμύρια δολάρια τον χρόνο στο ABC News.

Μια άλλη βεντέτα της τηλεόρασης, ο Κρίστοφερ Μάθιους, επίσης υποστηρικτής του Δημοκρατικού Κόμματος, πρωτοστατεί στο τηλεοπτικό δίκτυο MSNBC. Εκείνος δεν ανησυχεί για τα χρήματα, αλλά για τη ζωή του. Ο λόγος; Μια αγωνία που τον ακολουθεί από νεαρή ηλικία: «Θυμάμαι τον Ψυχρό Πόλεμο. Πιστεύω πως εάν τον είχαν κερδίσει ο [Φιντέλ] Κάστρο και οι 'κόκκινοι', θα είχαμε εκτελέσεις στο Σέντραλ Παρκ και θα ήμουν ανάμεσα στους καταδίκους, ενόσω κάποιοι άλλοι θα χειροκροτούσαν». Ποιοι, για παράδειγμα; «Δεν ξέρω ποιους υποστήριζε ο Μπέρνι εκείνη την εποχή ούτε τι θεωρεί 'σοσιαλισμό'»4.

Αφότου ο Σάντερς άρχισε να σημειώνει τη μία νίκη μετά την άλλη στις προκριματικές εκλογές, ο Ντόναλντ Τραμπ αρέσκεται να υπενθυμίζει το ταξίδι του υποψηφίου στη Μόσχα με την ευκαιρία του μήνα του μέλιτός του. Όμως, στον διαγωνισμό πατριδοκαπηλίας, ο πρώην πρόεδρος και διευθύνων σύμβουλος της Goldman Sachs Λόιντ Μπλάνκφεϊν, Δημοκρατικός και υποστηρικτής των Κλίντον, αποδεικνύεται πιο σκληρός. Στις 12 Φεβρουαρίου έγραψε σε ένα tweet: «Ο Σάντερς είναι το ίδιο πολωτικός με τον Τραμπ και θα καταστρέψει την οικονομία μας. Χλευάζει τον στρατό μας. Εάν ήμουν Ρώσος, σε αυτές τις εκλογές θα επέλεγα τον Σάντερς».

Σε περίπτωση μονομαχίας μεταξύ του Προέδρου-μεγαλοεργολάβου από τη Νέα Υόρκη και του γερουσιαστή από το Βερμόντ τον ερχόμενο Νοέμβριο, η προτίμηση της Μόσχας δεν είναι επιβεβαιωμένη. Ωστόσο, ήδη γνωρίζουμε ότι για τα αμερικανικά μέσα ενημέρωσης, που απεχθάνονται εξίσου και τους δύο, μια τέτοια αντιπαράθεση θα ήταν κανονικός Γολγοθάς.

1 Βλ. Thomas Frank, «Πυρ ομαδόν από τα μέσα ενημέρωσης κατά του Μπέρνι Σάντερς», «Le Monde diplomatique - ελληνική έκδοση», 15 Ιανουαρίου 2017 (https://monde-diplomatique.gr/?p=1826), και Pierre Rimbert, «'Le bras de la classe dirigeante'», «Le Monde diplomatique», Μάιος 2016.

2 Συγκέντρωση στο Νιου Χάμσαϊρ, 13 Αυγούστου 2019.

3 Συνέντευξη στο CNN, 14 Φεβρουαρίου 2020.

4 MSNBC, 7 Φεβρουαρίου 2020.

* Ο Serge Halimi είναι ο διευθυντής της «Le Monde diplomatique»

ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ

ΓΝΩΜΕΣ

ΠΕΡΙΣΣΟΤΕΡΑ

EDITORIAL

ΑΝΑΛΥΣΗ

SOCIAL