Live τώρα    
18°C Αθήνα
ΑΘΗΝΑ
Αυξημένες νεφώσεις
18 °C
15.9°C19.3°C
3 BF 52%
ΘΕΣΣΑΛΟΝΙΚΗ
Αυξημένες νεφώσεις
16 °C
13.8°C18.0°C
0 BF 66%
ΠΑΤΡΑ
Αυξημένες νεφώσεις
14 °C
11.0°C14.4°C
2 BF 77%
ΗΡΑΚΛΕΙΟ
Σποραδικές νεφώσεις
16 °C
14.9°C16.6°C
2 BF 74%
ΛΑΡΙΣΑ
Ελαφρές νεφώσεις
11 °C
10.9°C12.4°C
0 BF 71%
Κώστας Αρβανίτης: Από τη δυστοπία του κορωνοϊού στη δυστοπία του προσφυγικού
  • Μείωση μεγέθους γραμματοσειράς
  • Αύξηση μεγέθους γραμματοσειράς
Εκτύπωση

Κώστας Αρβανίτης: Από τη δυστοπία του κορωνοϊού στη δυστοπία του προσφυγικού

Του Κώστα Αρβανίτη*

Μέσα στην ιδιότυπη ενημερωτική μονοχρωμία των κορωνο-ημερών που διάγουμε, μία σειρά «μικρότερα» θέματα κινδυνεύουν να εξοβελιστούν στο ιδιόμορφο no-man’s land όσων δεν «χώρεσαν στο δελτίο». Ανάμεσά τους και το προσφυγικό.

Φυσικά η εικόνα αυτή είναι απολύτως παραπλανητική. Η κυβέρνηση, έχοντας αποτύχει παταγωδώς στη διαχείριση και λόγω ανικανότητας αλλά και λόγω της εμμονής στις ακροδεξιές της ιδεοληψίες περί «αποτροπής», επιχειρεί εν μέσω της μεγάλης εθνικής και παγκόσμιας κρίσης πανδημίας να «τακτοποιήσει» στη ζούλα τις εκκρεμότητές της στο καυτό αυτό θέμα.

* Αφού με αχαρακτήριστη ανευθυνότητα συνέδεσε τη μαζική παρουσία προσφυγικών πληθυσμών στοιβαγμένων σε ακατάλληλες δομές φιλοξενίας με τη διάδοση σε ευρύτερους πληθυσμών ασθενειών όπως καλή ώρα.

* Αφού νωρίτερα είχε φροντίσει να σπείρει σε όλη τη χώρα ρατσιστικό δηλητήριο για τους «λαθραίους που θέλουν να φέρουν στην πόρτα μας» μπλοκάροντας στην πραγματικότητα την αποσυμφόρηση των νησιών.

* Αφού δέχτηκε να παίξει το βρόμικο παιχνίδι του Ερντογάν στο γήπεδο του Έβρου, να διαχειριστεί μια τεχνητή κρίση με όρους πολεμικής εισβολής και να επιτρέψει να εξαγοραστεί η χώρα με μερικές εκατοντάδες εκατομμύρια ευρώ για να γίνει μια απέραντη φυλακή προσφύγων.

Στο τέλος «πέτυχε» να βρεθεί μπροστά στη μεγαλύτερη κρίση που περνά η χώρα μας με το προσφυγικό εκτός ελέγχου. Λες και δεν έφτανε ο κορωνοϊός, η κυβέρνηση έχει να διαχειριστεί και μια βόμβα που η ίδια ανεύθυνα επέλεξε να μην εξουδετερώσει έγκαιρα.

Και τώρα; Τώρα τρέχουν μέσα στην τούρλα του κορωνοϊού να περάσουν ό,τι δεν κατάφεραν να περάσουν το προηγούμενο διάστημα.

Φέρνουν ΠΝΠ ξαφνικά στη Βουλή για κύρωση, φυτεύουν δομές δεξιά κι αριστερά, «κλειστές» τις λένε, ημίκλειστες τις περιγράφουν, αλλά το μόνο σίγουρο γι’ αυτές είναι πως έχουν στηθεί στο πόδι, όπως πολύ γλαφυρά εικονογραφούν οι καταγγελίες των αστυνομικών της περιοχής για τη δήθεν δομή -αν μπορεί να είναι κέντρο κράτησης, έστω, ένα συρματόπλεγμα και μερικές δεκάδες σκηνές στο βάθος μιας απόκρημνης ρεματιάς- στο Κλειδί Σιντικής, στις Σέρρες.

Την ίδια ώρα οι Σερραίοι προσπαθούν να καταλάβουν πόσες ακριβώς θα είναι οι νέες δομές, καθώς άλλα τους λένε οι τοπικοί τους άρχοντες, άλλα διαβάζουν στα ΦΕΚ και άλλα διαβεβαιώνει το υπουργείο Μεταναστευτικής Πολιτικής.

Κάπως έτσι, με αγοραία κουτοπονηριά, η Δεξιά προσπαθεί αυτήν την κρίσιμη για όλους μας ώρα να διαχειριστεί το θέμα που ή ίδια επέλεξε να αφήσει να γιγαντωθεί. Να δημιουργήσει τετελεσμένα σε όλη τη χώρα και να προλάβει να μοιράσει φυλακές προσφύγων δεξιά κι αριστερά πριν οι πολίτες βγούμε από την καραντίνα του κορωνοϊού.

Αυτό που είναι ακόμη χειρότερο όμως, αυτό που αποτελεί τη μεγαλύτερη ντροπή της Ευρώπης, είναι το ενδεχόμενο να βρεθούμε μπροστά στη νομιμοποίηση της κατάλυσης του δικαιώματος στο άσυλο για όσους φτάνουν στα ελληνικά, δηλαδή τα ευρωπαϊκά σύνορα.

Στην τελευταία ολομέλεια του Ευρωπαϊκού Κοινοβουλίου η αρμόδια επίτροπος Ίλβα Γιοχάνσον, παρά τις διπλωματικές της διατυπώσεις, δεν έκρυψε το πρόβλημα, δεν παρέλειψε να στείλει ηχηρό μήνυμα στην Αθήνα. Μήνυμα σεβασμού των ευρωπαϊκών αξιών και του Διεθνούς Δικαίου.

Η παγκόσμια πανδημία όμως δεν είναι ευκαιρία μόνο για την κυβέρνηση Μητσοτάκη: η νέα κατάσταση που δημιουργείται είναι μια πρώτης τάξεως πρόφαση για την Ευρώπη, που αρνείται εδώ και χρόνια να αναλάβει τις ευθύνες της απέναντι στους πρόσφυγες, απέναντι στη χώρα μας. Η ελληνική κυβέρνηση πρέπει να επιμείνει στο αίτημα για μετεγκατάσταση στις υπόλοιπες ευρωπαϊκές χώρες, αναλογικά.

Η νέα κρίση πρέπει να είναι το «όπλο» για να απαιτήσει η Ελλάδα να εκπληρώσει η Ευρώπη τις υποχρεώσεις της και όχι μία ακόμη δικαιολογία για να αφεθεί όλο το βάρος στη χώρα μας. Κι αυτό η ελληνική κυβέρνηση οφείλει να το διεκδικήσει μεθοδικά και αποτελεσματικά.

* Ο Κώστας Αρβανίτης είναι ευρωβουλευτής του ΣΥΡΙΖΑ - Προοδευτική Συμμαχία

ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ

ΓΝΩΜΕΣ

ΠΕΡΙΣΣΟΤΕΡΑ

EDITORIAL

ΑΝΑΛΥΣΗ

SOCIAL