Live τώρα    
21°C Αθήνα
ΑΘΗΝΑ
Σποραδικές νεφώσεις
21 °C
18.6°C21.8°C
3 BF 75%
ΘΕΣΣΑΛΟΝΙΚΗ
Ασθενής ομίχλη
15 °C
13.8°C16.2°C
3 BF 90%
ΠΑΤΡΑ
Αίθριος καιρός
19 °C
17.1°C20.0°C
1 BF 75%
ΗΡΑΚΛΕΙΟ
Αραιές νεφώσεις
29 °C
24.4°C28.8°C
6 BF 24%
ΛΑΡΙΣΑ
Αυξημένες νεφώσεις
15 °C
14.9°C15.7°C
0 BF 94%
Οι ΗΠΑ ξεπερνούν την Κίνα σε κρούσματα
  • Μείωση μεγέθους γραμματοσειράς
  • Αύξηση μεγέθους γραμματοσειράς
Εκτύπωση

Οι ΗΠΑ ξεπερνούν την Κίνα σε κρούσματα

H πρόβλεψη του Παγκόσμιου Οργανισμού Υγείας ότι οι ΗΠΑ θα γίνονταν σύντομα το επίκεντρο της πανδημίας του Covid-19 επιβεβαιώθηκε πολύ νωρίτερα απ’ ό,τι περίμεναν όλοι. Ο αριθμός των κρουσμάτων εκτοξεύτηκε χθες αφήνοντας πίσω τον αντίστοιχο αριθμό εκείνων σε Ιταλία και Κίνα.

Μόλις το τελευταίο εικοσιτετράωρο εμφανίστηκαν 17.000 νέα επιβεβαιωμένα κρούσματα στις ΗΠΑ με αποτέλεσμα ο συνολικός αριθμός όσων έχουν προσβληθεί από τον κορωνοϊό στη χώρα να υπολογίζεται πλέον σε 85.594. Οι νεκροί φτάνουν τους 1.300.

Εκείνο όμως που προκαλεί τη μεγαλύτερη εντύπωση είναι ο ρυθμός με τον οποίο εξαπλώνεται η επιδημία στις Ηνωμένες Πολιτείες, με τον αριθμό των κρουσμάτων να έχει δεκαπλασιαστεί την τελευταία εβδομάδα.

Οι ΗΠΑ αποτελούν πλέον το παγκόσμιο επίκεντρο της πανδημίας και η Νέα Υόρκη αποτελεί το επίκεντρο μέσα στο επίκεντρο: Οι θάνατοι στην πολιτεία αυτήν πλησιάζουν πια τους 400, περισσότεροι από 5.000 άτομα έχουν μεταφερθεί στα νοσοκομεία με τα συμπτώματα του ιού και 1.300 άτομα νοσηλεύονται στην εντατική.

Ο δήμαρχος της Νέας Υόρκης Μπιλ Ντε Μπλάζιο προειδοποιεί πως ο αριθμός των κρουσμάτων διπλασιάζεται κάθε τρεις ημέρες και σχεδιάζει ήδη τη μετατροπή δημοτικών εγκαταστάσεων σε έκτακτες νοσοκομειακές μονάδες. Ο ερχομός του πλωτού νοσοκομείου του αμερικανικού στρατού USS Comfort στις αρχές της επόμενης εβδομάδας εκτιμάται ότι θα απορροφήσει τις εισαγωγές μόλις μίας ημέρας.

Σε αντίστοιχη κρίση βρίσκονται και άλλες αμερικανικές πολιτείες, όπως η Λουιζιάνα, που χθες ανακοίνωσε ότι σχεδιάζει να μετατρέψει συνεδριακό κέντρο σε νοσοκομείο καθώς ο Covid-19 διαδίδεται και εκεί με εξαιρετικά γρήγορο ρυθμό.

Δεκαπέντε πολιτείες έχουν τώρα περισσότερα από 1.000 κρούσματα η κάθε μία, με την Καλιφόρνια να σημειώνει το τελευταίο εικοσιτετράωρο αύξηση 30% (3.910 κρούσματα), την Ουάσιγκτον 24% (3.207 κρούσματα) και το Ιλινόι 36% (2.538 κρούσματα). Οι μητροπόλεις αυτών των πολιτειών, όπως το Σικάγο, θα μπορούσαν πολύ σύντομα να ακολουθήσουν το παράδειγμα της Νέας Υόρκης, σύμφωνα με τους ειδικούς.

H αντίδραση του Λευκού Οίκου σε όλα αυτά ήταν ομολογουμένως εντυπωσιακή. Η Ντέμπορα Μπιρκς, εκπρόσωπος της ειδικής υπηρεσίας που έχει συγκροτηθεί για την αντιμετώπιση της κρίσης, ανακοίνωσε χθες πανηγυρικά ότι 19 από τις 50 πολιτείες (συμπτωματικά οι μικρότερες και πιο αραιοκατοικημένες των ΗΠΑ) παρουσιάζουν λιγότερα από 200 κρούσματα η κάθε μία και υποστήριξε ότι στο 40% της χώρας τα κρούσματα “είναι πολύ λίγα”.

Τη στάση αυτή άρνησης της πραγματικότητας και των αληθινών διαστάσεων της κρίσης εξέφρασε βεβαίως ακόμη μια φορά ο Αμερικανός Πρόεδρος Ντόναλντ Τραμπ, που έδωσε κι αυτός συγχαρητήρια στην κυβέρνησή του για την έγκαιρη παρέμβασή της και τον... έλεγχο της διασποράς του ιού, κάτι που απέδωσε στον “μεγάλο αριθμό τεστ που πραγματοποιήθηκαν”.

Όταν κλήθηκε να σχολιάσει το γεγονός ότι οι ΗΠΑ ξεπερνούν πλέον σε κρούσματα την Κίνα, περιορίστηκε στο να αμφισβητήσει τους αριθμούς που έχει δώσει στη δημοσιότητα το Πεκίνο. “Δεν γνωρίζουμε ποια είναι τα πραγματικά νούμερα για την Κίνα” είπε. Λίγο αργότερα, πάντως, έγραψε στο Τwitter ότι είχε μια “πολύ καλή συζήτηση” με τον Πρόεδρο της Κίνας Σι Τζινπίνγκ.

“Η Κίνα πέρασε πολλά και έχει φτάσει σε σημείο μεγάλης κατανόησης του ιού. Δουλεύουμε στενά μαζί. Της οφείλουμε σεβασμό” έγραψε.

Υπενθυμίζεται πως ο Τραμπ ανακοίνωσε στις αρχές της εβδομάδας ότι προτίθεται να δώσει εντολή για χαλάρωση των περιοριστικών μέτρων προκειμένου ένα μεγάλο μέρος της αμερικανικής οικονομίας που δοκιμάζεται σκληρά από την κρίση, με τους ανέργους να ξεπερνούν ήδη τα 3,3 εκατομμύρια άτομα, να τεθεί και πάλι σε λειτουργία μέσα στις επόμενες μέρες. Η προθεσμία που έθεσε για την απόφαση αυτή είναι το καθολικό Πάσχα, που φέτος γιορτάζεται στις 12 Απριλίου.

ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ

ΓΝΩΜΕΣ

ΠΕΡΙΣΣΟΤΕΡΑ

EDITORIAL

ΑΝΑΛΥΣΗ

SOCIAL