Live τώρα    
23°C Αθήνα
ΑΘΗΝΑ
Ελαφρές νεφώσεις
23 °C
21.1°C25.3°C
3 BF 46%
ΘΕΣΣΑΛΟΝΙΚΗ
Αίθριος καιρός
23 °C
20.2°C24.2°C
2 BF 48%
ΠΑΤΡΑ
Αίθριος καιρός
19 °C
18.8°C21.0°C
3 BF 64%
ΗΡΑΚΛΕΙΟ
Σποραδικές νεφώσεις
22 °C
19.3°C21.8°C
2 BF 68%
ΛΑΡΙΣΑ
Αίθριος καιρός
25 °C
24.5°C24.5°C
3 BF 40%
Βρετανία: Θετικός στον κορωνοϊό ο Τζόνσον
  • Μείωση μεγέθους γραμματοσειράς
  • Αύξηση μεγέθους γραμματοσειράς
Εκτύπωση

Βρετανία: Θετικός στον κορωνοϊό ο Τζόνσον

Να ευχαριστήσει «φυσικά πάνω απ' όλα το καταπληκτικό προσωπικό του εθνικού μας συστήματος Υγείας» για την πολύτιμη βοήθειά του στην επιδημική κρίση έσπευσε χθες ο Βρετανός πρωθυπουργός Μπόρις Τζόνσον αφότου διαγνώστηκε και ο ίδιος θετικός στον κορωνοϊό. Με προσωπικό βίντεό του στα κοινωνικά μέσα, έστειλε παράλληλα το μήνυμά του στον βρετανικό λαό, χωρίς βεβαίως καμία νύξη στο διαβόητο δόγμα της «ανοσίας της αγέλης», το οποίο σκοπίμως άφηνε να διαρρεύσει ότι προκρίνει η κυβέρνησή του τις προηγούμενες εβδομάδες ως στρατηγική για την αντιμετώπιση της πανδημίας.

«Δουλεύω κι εγώ από το σπίτι για να εμποδίσω τη διάδοση του ιού από οικογένεια σε οικογένεια. Αυτός είναι ο τρόπος που θα νικήσουμε, και θα νικήσουμε μαζί. Μείνετε σπίτια σας, προστατέψτε το ΕΣΥ για να μπορέσει να σώσει ζωές» είπε χαρακτηριστικά στο μήνυμά του ο Βρετανός πρωθυπουργός.

Ο πενηνταπεντάχρονος Τζόνσον εμφάνισε ήπια συμπτώματα το περασμένο εικοσιτετράωρο, όπως ελαφρύ πυρετό και βήχα, και ύστερα από σύσταση του υπεύθυνου της ιατρικής υπηρεσίας της πρωθυπουργικής κατοικίας έκανε το σχετικό τεστ, το οποίο βγήκε θετικό. Τα αποτελέσματα του τεστ τού ανακοινώθηκαν τα μεσάνυχτα, λίγες ώρες αφότου ο ίδιος μαζί με τον υπουργό Οικονομικών Ρίσι Σουνάκ θεάθηκαν έξω από την πρωθυπουργική κατοικία να χειροκροτούν το ιατρικό και νοσηλευτικό προσωπικό στο πλαίσιο της σχετικής εκδήλωσης που οργανώθηκε σε όλη τη χώρα.

Ο πρωθυπουργός παραμένει σε αυτοπεριορισμό στο Νο 10 της Ντάουνινγκ Στριτ, απ' όπου εξακολουθεί να προΐσταται της κυβέρνησης μέσω βιντεοδιάσκεψης. Η σύντροφός του Κάρι Σίμονς, η οποία βρίσκεται σε προχωρημένη εγκυμοσύνη, παραμένει και αυτή σε αυτοπεριορισμό σε άλλη τοποθεσία, αν και δεν έγινε γνωστή η κατάσταση της υγείας της.

Και ο υπουργός Υγείας

Μετά τον πρωθυπουργό και ο υπουργός Υγείας Ματ Χάνκοκ ανακοίνωσε ότι διαγνώστηκε θετικός στον κορωνοϊό, προκαλώντας σχόλια στα μέσα κοινωνικής δικτύωσης ότι τελικά το Γουέστμινστερ πιθανόν να αποτελεί πραγματικό hotspot της επιδημίας. «Διαγνώστηκα θετικός, είμαι σε απομόνωση. Ευτυχώς, τα συμπτώματά μου είναι ελαφρά, εργάζομαι από το σπίτι μου» ανέφερε σε ανάρτησή του στο Twitter ο Χάνκον.

Υπενθυμίζεται ότι θετικός στον κορωνοϊό διαγνώστηκε στις αρχές της εβδομάδας και ο εβδομηνταενάχρονος πρίγκηπας Κάρολος, ο οποίος βρίσκεται σε αυτοπεριορισμό με τη σύζυγό του Καμίλα στη βασιλική θερινή κατοικία στη Σκωτία.

Τα κρούσματα στους κόλπους της κυβέρνησης, όπως και μεταξύ των βουλευτών, έχουν προκαλέσει ανησυχία και εγείρουν ερωτήματα για το αν θα πρέπει να συνεχιστούν οι συνεδριάσεις του Κοινοβουλίου, ωστόσο η κυβέρνηση δεν φαίνεται να προσανατολίζεται σε αναστολή του νομοθετικού έργου. Όπως δήλωσε σχετικά ο Χάνκοκ, το Κοινοβούλιο μπορεί να χρειαστεί να λειτουργήσει διαφορετικά, αλλά ο ρόλος των βουλευτών στη θέσπιση νέων νόμων και στον έλεγχο του κυβερνητικού έργου είναι «ζωτικής σημασίας».

Οι ανακοινώσεις για τα κρούσματα στο Γουέστμινστερ συνέπεσαν με την τελευταία κατακόρυφη αύξηση των θυμάτων του κορωνοϊού στη Βρετανία κατά 181 το περασμένο εικοσιτετράωρο, με τον συνολικό αριθμό τους να είναι πλέον 759.

Την ίδια ώρα, στη Γαλλία, η κυβέρνηση προειδοποίησε για "το εξαιρετικά μεγάλο κύμα" της επιδημίας που θα πλήξει τη χώρα τις επόμενες ημέρες. "Βρισκόμαστε από καιρό σε μια κρίση που θα διαρκέσει, σε μια υγειονομική κατάσταση που δεν θα βελτιωθεί γρήγορα. Θα πρέπει να αντέξουμε" τόνισε χαρακτηριστικά ο Γάλλος πρωθυπουργός Εντουάρ Φιλίπ. Προχθές καταγράφηκαν μέσα σε 24 ώρες 365 θάνατοι ανθρώπων που είχαν προσβληθεί από τον κορωνοϊό. Ο απολογισμός στη Γαλλία είναι πλέον 1.696 νεκροί από το ξέσπασμα της επιδημίας.

ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ

ΓΝΩΜΕΣ

ΠΕΡΙΣΣΟΤΕΡΑ

EDITORIAL

ΑΝΑΛΥΣΗ

SOCIAL