Live τώρα    
19°C Αθήνα
ΑΘΗΝΑ
Σποραδικές νεφώσεις
19 °C
17.5°C20.8°C
4 BF 55%
ΘΕΣΣΑΛΟΝΙΚΗ
Αραιές νεφώσεις
19 °C
15.9°C20.0°C
3 BF 46%
ΠΑΤΡΑ
Αυξημένες νεφώσεις
17 °C
16.6°C19.3°C
2 BF 66%
ΗΡΑΚΛΕΙΟ
Ελαφρές νεφώσεις
21 °C
19.3°C21.4°C
3 BF 63%
ΛΑΡΙΣΑ
Αραιές νεφώσεις
14 °C
13.9°C17.4°C
5 BF 72%
Την αναστολή των οικονομικών κυρώσεων εις βάρος χωρών ζητεί ο ΟΗΕ
  • Μείωση μεγέθους γραμματοσειράς
  • Αύξηση μεγέθους γραμματοσειράς
Εκτύπωση

Την αναστολή των οικονομικών κυρώσεων εις βάρος χωρών ζητεί ο ΟΗΕ

Μισέλ Μπατσελέτ, Ύπατη Αρμοστής των Η.Ε. για τα Ανθρώπινα Δικαιώματα

Την αναστολή, λόγω της κρίσης του κορωνοϊού, των κυρώσεων που έχουν επιβληθεί τα τελευταία χρόνια εις βάρος χωρών όπως το Ιράν, η Κούβα, η Βόρεια Κορέα, η Βενεζουέλα και η Ζιμπάμπουε ζήτησε χθες η ύπατη αρμοστής των Ηνωμένων Εθνών για τα Ανθρώπινα Δικαιώματα Μισέλ Μπατσελέτ.

“Σε αυτούς τους κρίσιμους καιρούς θα πρέπει να αποδυναμωθούν ή να ανασταλούν οι κυρώσεις -όσο διαρκεί η κρίση- οι οποίες θέτουν σε κίνδυνο την ιατρική περίθαλψη, προκειμένου να προστατευθούν εκατομμύρια ζωές. Οι κάτοικοι των χωρών που υπόκεινται σε κυρώσεις δεν είναι υπεύθυνοι για την πολιτική της κυβέρνησής τους. Επιπλέον, εάν το σύστημα Υγείας σε μια από αυτές τις χώρες είναι ασθενές, αυξάνεται ο κίνδυνος περαιτέρω εξάπλωσης της πανδημίας σε ολόκληρο τον κόσμο” τόνισε.

Υποστήριξε πως οι κυρώσεις εμποδίζουν τις χώρες να εξοπλιστούν κατά της επιδημίας και εκθέτουν σε θανάσιμους κινδύνους τους πιο ευάλωτους πολίτες τους. “Ειδικότερα δεν πρέπει να εμποδίζεται το ιατρικό προσωπικό στη μάχη του κατά του κορωνοϊού εξαιτίας της έλλειψης εφοδιασμού με το απαραίτητα μέσα» σημείωσε χαρακτηριστικά η Μπατσελέτ.

Το υπουργείο Υγείας του Ιράν ανακοίνωνε την ίδια ώρα 143 νέους θανάτους από τον κορωνοϊό ανεβάζοντας τον επίσημο απολογισμό της επιδημίας Covid-19 στους 2.077 νεκρούς σε μία από τις πλέον πληγείσες χώρες παγκοσμίως. Κυβερνητικοί αξιωματούχοι προειδοποίησαν επίσης για τον κίνδυνο η χώρα να βρεθεί αντιμέτωπη με ένα δεύτερο κύμα διασποράς του ιού.

Τις τραγικές επιπτώσεις που θα μπορούσε να έχει η εξάπλωση της επιδημίας σε χώρες που πλήττονται από κυρώσεις ή πολεμικές συγκρούσεις υπενθύμισε χθες και ο εντοπισμός του πρώτου επιβεβαιωμένου κρούσματος στου κορωνοϊού στη Λιβύη.

Τόσο η αναγνωρισμένη από τον ΟΗΕ Κυβέρνηση Εθνικής Συμφωνίας (ΚΕΣ) στην Τρίπολη όσο και η παράλληλη κυβέρνηση στη Βεγγάζη, στο ανατολικό τμήμα της χώρας, έχουν επιβάλει απαγόρευση κυκλοφορίας, έχουν αναστείλει τα ταξίδια από και προς το εξωτερικό κι έχουν δεσμευθεί να διαθέσουν πόρους στις υπηρεσίες Υγείας.

Στη Συρία ο ειδικός απεσταλμένος του ΟΗΕ Γκέιρ Πέντερσεν απηύθυνε έκκληση για άμεση κατάπαυση του πυρός σε όλη τη χώρα, η οποία θα επιτρέψει μία «καθολική προσπάθεια» για την αντιμετώπιση της επιδημίας. Ο Πέντερσεν ζήτησε επίσης “μια μεγάλης κλίμακας απελευθέρωση κρατουμένων και απαχθέντων” και την ανεμπόδιστη πρόσβαση του ιατρικού προσωπικού σε χώρους κράτησης με στόχο την εξασφάλιση επαρκούς ιατρικής φροντίδας στους κρατουμένους.

Τέλος στο Αφγανιστάν, όπου πριν από τρεις μέρες αναφέρθηκε ο πρώτος θάνατος από τον Covid-19, η εξάπλωση της επιδημίας άφησε ασυγκίνητους τους τζιχαντιστές του Ισλαμικού Κράτους, που ανέλαβαν την ευθύνη για βομβιστική επίθεση σε χώρο λατρείας των μειονοτικών Σιχ στην Καμπούλ, η οποία προκάλεσε τον θάνατο ενός παιδιού και τον τραυματισμό άλλων 15 ατόμων σύμφωνα με τους αρχικούς απολογισμούς.

ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ

ΓΝΩΜΕΣ

ΠΕΡΙΣΣΟΤΕΡΑ

EDITORIAL

ΑΝΑΛΥΣΗ

SOCIAL