Live τώρα    
20°C Αθήνα
ΑΘΗΝΑ
Ελαφρές νεφώσεις
20 °C
17.1°C20.7°C
2 BF 52%
ΘΕΣΣΑΛΟΝΙΚΗ
Αίθριος καιρός
18 °C
16.5°C18.5°C
2 BF 68%
ΠΑΤΡΑ
Αίθριος καιρός
16 °C
14.8°C16.6°C
3 BF 70%
ΗΡΑΚΛΕΙΟ
Ελαφρές νεφώσεις
18 °C
15.4°C18.0°C
4 BF 52%
ΛΑΡΙΣΑ
Αίθριος καιρός
20 °C
19.9°C19.9°C
3 BF 40%
Ο κορωνοϊός ρίχνει την ατμοσφαιρική ρύπανση
  • Μείωση μεγέθους γραμματοσειράς
  • Αύξηση μεγέθους γραμματοσειράς
Εκτύπωση

Ο κορωνοϊός ρίχνει την ατμοσφαιρική ρύπανση

Για το μεγαλύτερο διεθνές "πείραμα" που έχει πραγματοποιηθεί ποτέ κάνουν λόγο επιστήμονες αναφερόμενοι στην πρωτοφανή αλλά διόλου ανεξήγητη μείωση της ατμοσφαιρικής ρύπανσης που παρατηρείται τις τελευταίες ημέρες, έπειτα από τη μείωση της βιομηχανικής παραγωγής και τους περιορισμούς στις μεταφορές.

Οι μετρήσεις που έγιναν από τον δορυφόρο Sentinel-5P της Ευρωπαϊκής Διαστημικής Υπηρεσίας δείχνουν αισθητή μείωση του επιπέδου διοξειδίου του αζώτου πάνω από πόλεις και βιομηχανικές ζώνες της Ασίας και της Ευρώπης. Το διοξείδιο του αζώτου εκπέμπεται στην ατμόσφαιρα από τους κινητήρες των αυτοκινήτων, τα εργοστάσια και άλλες μεγάλες βιομηχανικές μονάδες.

Παρότι δεν θεωρείται επισήμως ως ένα από τα αέρια που ευθύνονται για το φαινόμενο του θερμοκηπίου, το διοξείδιο του αζώτου παράγεται από τις ίδιες ακριβώς διαδικασίες που θεωρούνται υπεύθυνες για την κλιματική κρίση και επομένως μπορεί να θεωρηθεί ως σημαντικός δείκτης για την αύξηση ή τη μείωση της ατμοσφαιρικής ρύπανσης.

Μιλώντας στην εφημερίδα "Guardian", ο Πολ Μονκς, καθηγητής Ατμοσφαιρικής Ρύπανσης στο Πανεπιστήμιο του Λεστερ, υπογραμμίζει τη σημασία που έχει η καταγραφή των αλλαγών που φέρνει η μείωση της βιομηχανικής δραστηριότητας.

“Διεξάγουμε το μεγαλύτερο πείραμα που έχει πραγματοποιηθεί ποτέ. Βλέπουμε άραγε το μέλλον όπως θα μπορούσε να είναι σε μια οικονομία χαμηλών εκπομπών; Δεν θέλω να υποβαθμίσω τις απώλειες ζωών, όμως αυτό θα μπορούσε να γεννήσει κάποιες ελπίδες από κάτι τρομερό. Να δούμε τι είναι αυτό που μπορούμε να πετύχουμε” σημειώνει.

Μία από τις μεγαλύτερες μειώσεις ατμοσφαιρικής ρύπανσης παρατηρείται σήμερα πάνω από την πόλη Γουχάν της κεντρικής Κίνας, η οποία είχε τεθεί σε αυστηρή καραντίνα στα τέλη Ιανουαρίου.

Η πόλη αυτή των 11 εκατομμυρίων κατοίκων αποτελεί βασικό συγκοινωνιακό κόμβο και στεγάζει μερικές από τις μεγαλύτερες βιομηχανικές μονάδες της Κίνας. Σύμφωνα με τις μετρήσεις της αμερικανικής διαστημικής υπηρεσίας NASA, το διοξείδιο του αζώτου πάνω από την ανατολική και κεντρική Κίνα είναι σήμερα 10% με 30% σε σχέση με τα συνηθισμένα επίπεδα.

Εντυπωσιακές αλλαγές παρατηρούνται και στην ατμόσφαιρα πάνω από τον βιομηχανικό Βορρά της Ιταλίας. Από τη στιγμή που επιβλήθηκαν αυστηροί περιορισμοί στην παραγωγή και τις μετακινήσεις, η ατμοσφαιρική ρύπανση μειώθηκε κατά 40%. “Είναι κάτι πρωτοφανές” δηλώνει ο διευθυντής της υπηρεσίας "Κοπέρνικος" Βανσάν Ανρι Πες. “Είχαμε παρατηρήσει μεταβολές και στο παρελθόν, αλλά ήταν εξαιρετικά πρόσκαιρες. Ποτέ μία που να διαρκεί τόσο πολύ” δηλώνει.

Ο καθηγητής Μονκς, που έχει διατελέσει κατά το παρελθόν σύμβουλος της βρετανικής κυβέρνησης για περιβαλλοντικά ζητήματα, υποστηρίζει ότι η μείωση που παρατηρείται σήμερα θα μπορούσε να έχει σημαντικά μακροπρόθεσμα οφέλη.

“Θα είναι σίγουρα ευεργετική για ανθρώπους σε ευάλωτες κατηγορίες, όπως, για παράδειγμα, αυτοί που πάσχουν από άσθμα. Θα μπορούσε επίσης να μειώσει τη διασπορά ασθενειών. Τα υψηλά επίπεδα ρύπανσης βλάπτουν σοβαρά το ανοσοποιητικό σύστημα” σημειώνει τονίζοντας ότι ακόμη και η γεωργία θα μπορούσε να ωφεληθεί, καθώς η ατμοσφαιρική ρύπανση περιορίζει αισθητά τη βλάστηση.

Ο Παγκόσμιος Οργανισμός Υγείας περιγράφει το διοξείδιο του αζώτου ως “τοξικό αέριο” που μολύνει την ατμόσφαιρα όταν υπάρχει συγκέντρωσή του που να ξεπερνά τα 200 μικρογραμμάρια ανά κυβικό μέτρο. O ΠΟΥ διερευνά σήμερα το κατά πόσο τα σωματίδια που προκαλούν την ατμοσφαιρική ρύπανση θα μπορούσαν να είναι φορέας του Covid-19 συμβάλλοντας στη διασπορά του.

ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ

ΓΝΩΜΕΣ

ΠΕΡΙΣΣΟΤΕΡΑ

EDITORIAL

ΑΝΑΛΥΣΗ

SOCIAL