Live τώρα    
16°C Αθήνα
ΑΘΗΝΑ
Αίθριος καιρός
16 °C
13.1°C17.3°C
3 BF 62%
ΘΕΣΣΑΛΟΝΙΚΗ
Ελαφρές νεφώσεις
13 °C
11.3°C14.6°C
2 BF 70%
ΠΑΤΡΑ
Αραιές νεφώσεις
14 °C
11.5°C14.4°C
3 BF 72%
ΗΡΑΚΛΕΙΟ
Ελαφρές νεφώσεις
14 °C
13.3°C15.2°C
2 BF 70%
ΛΑΡΙΣΑ
Αίθριος καιρός
10 °C
10.4°C10.4°C
1 BF 74%
Προς γερμανική συναίνεση (;) για τα "κορωνο-ομόλογα"
  • Μείωση μεγέθους γραμματοσειράς
  • Αύξηση μεγέθους γραμματοσειράς
Εκτύπωση

Προς γερμανική συναίνεση (;) για τα "κορωνο-ομόλογα"

Στην επιβολή του έσχατου μέτρου της απαγόρευσης κυκλοφορίας προσανατολίζεται η γερμανική κυβέρνηση μετά την τελευταία δραματική αύξηση των νέων κρουσμάτων Covid-19 στη χώρα αλλά και ύστερα από παρόμοια απόφαση που έλαβε χθες η τοπική κυβέρνηση της Βαυαρίας.

Την ίδια ώρα όμως, και μπροστά στην άνευ προηγουμένου κρίσιμη ανθρωπιστική και οικονομική κατάσταση που διαμορφώνεται στο σύνολο της Ευρώπης, δείχνει τουλάχιστον διατεθειμένη να συζητήσει για πρώτη φορά την έκδοση ευρωομολόγων απεμπολώντας μετά το «φρένο χρέους» μια ακόμη πολιτικο-οικονομική αγκύλωσή της. Όπως είναι γνωστό, η μεγαλύτερη οικονομία της Ευρώπης είχε αντιταχθεί πεισματικά στην έκδοση ευρωομολόγου στο αποκορύφωμα της χρηματοπιστωτικής κρίσης του 2008, που οδήγησε μετέπειτα πολλές χώρες του ευρώ σε κρίση χρέους και στην επιβολή αυστηρών, τιμωρητικών μέτρων λιτότητας.

Του σχετικού καταφατικού «νεύματος» του Βερολίνου είχε προηγηθεί η δήλωση της (Γερμανίδας) προέδρου της Ευρωπαϊκής Επιτροπής Ούρσουλα Φον Ντερ Λάιεν ότι είναι έτοιμη να υποστηρίξει την έκδοση ευρωπαϊκού «κωρονο-ομολόγου» στο πλαίσιο των έκτακτων μέτρων που θα βοηθήσουν την Ευρώπη να αντιμετωπίσει ως ενιαία πολιτική οντότητα τον τεράστιο οικονομικό αντίκτυπο της πανδημίας του κορωνοϊού. Η δήλωση της προέδρου της Κομισιόν, η οποία προέρχεται από τη CDU, το κόμμα της καγκελαρίου Μέρκελ, το οποίο τασσόταν ασυζητητί κατά της κοινής ανάληψης χρέους μαζί με υπερχρεωμένα μέλη της Ε.Ε. όπως η Ιταλία, αποτελεί την πιο σαφή ένδειξη ότι ακόμη και στη Γερμανία αρχίζει να δημιουργείται συναίνεση για ένα τέτοιο βήμα.

Γαλλική έκκληση

Ο εκπρόσωπος του γερμανικού υπουργείου Οικονομικών Ντένις Κόλμπεργκ υπαινίχθηκε σαφώς ότι το Βερολίνο δεν είναι αρνητικό στην ιδέα του «κορωνο-ομολόγου» και τόνισε πως η Γερμανία βρίσκεται ήδη σε συνομιλίες με τους Ευρωπαίους εταίρους της ώστε «να βρούμε τρόπους για να βγούμε από την κρίση σε καλή κατάσταση».

Στο ίδιο μήκος κύματος και στιγματίζοντας εμμέσως την επικέντρωση του Βερολίνου στην προσπάθεια διάσωσης της γερμανικής οικονομίας μ’ ένα πακέτο στήριξης αδιευκρίνιστου ακόμη μεγέθους, ο Γάλλος υπουργός Οικονομικών Μπρούνο Λεμέρ απηύθυνε δραματική έκκληση στην Ευρώπη να μην εγκαταλείψει μόνη της την Ιταλία σε αυτή τη σκληρή και πολύπλευρη δοκιμασία.

Αν η Ευρώπη αφήσει την Ιταλία μόνη της, «δεν θα ξανασταθεί ποτέ στα πόδια της», δήλωσε χαρακτηριστικά ο Γάλλος υπουργός καλώντας τα κράτη-μέλη να συνασπιστούν απέναντι στην κοινή κρίση. «Αν επικρατήσει η λογική 'καθένας για τον εαυτό του', εάν παρατήσουμε ορισμένες χώρες, εάν πούμε στην Ιταλία, για παράδειγμα, 'βγάλτε τα πέρα μόνοι σας', ούτε η Ευρώπη θα ξανασταθεί στα πόδια της» τόνισε με έμφαση ο Λεμέρ. «Αν δεν είμαστε ικανοί να ενωθούμε, το ευρωπαϊκό οικοδόμημα θα παρασυρθεί από την κρίση» συμπλήρωσε.

Από την πλευρά της, η Ντερ Λάιεν ξεκαθάρισε ότι στο τραπέζι υπάρχουν και συζητούνται όλα τα «εργαλεία» που μπορούν να χρησιμοποιηθούν για την άμβλυνση των συνεπειών της νέας κρίσης, συμπεριλαμβανομένων των «κορωνο-ομολόγων». «Εφόσον είναι σωστά δομημένα, θα χρησιμοποιηθούν» τόνισε.

Ο Ιταλός πρωθυπουργός Τζουζέπε Κόντε έχει ζητήσει να εκδοθούν ειδικά «κορωνο-ομόλογα» για να βοηθηθούν τα κράτη-μέλη της Ε.Ε. να χρηματοδοτήσουν τις έκτακτες και επείγουσες δαπάνες τους για την Υγεία καθώς και προγράμματα διάσωσης των οικονομιών τους.

Σε ερώτηση για την πρόταση του Κόντε, πριν από μερικές ημέρες, η Μέρκελ απέφυγε να τοποθετηθεί ξεκάθαρα, προφανώς λόγω μη κοινής γραμμής στους κόλπους της κυβέρνησής της, αναφέροντας μόνον ότι οι υπουργοί Οικονομικών της Ευρωζώνης συζητούν τη λήψη μέτρων για τη στήριξη των οικονομιών τους αλλά δεν έχουν καταλήξει ακόμη σε αποφάσεις.

Οι προοπτικές για την οικονομία της Ιταλίας είναι εξαιρετικά δυσοίωνες, με το ινστιτούτο οικονομικών και κοινωνικών ερευνών Ref να προβλέπει μείωση του ΑΕΠ κατά 8% το πρώτο εξάμηνο του χρόνου ως αποτέλεσμα της επιδημίας του κορωνοϊού. Αρχικά η σχετική μείωση είχε υπολογιστεί ότι δεν θα ξεπερνούσε το 3%, στη χειρότερη περίπτωση, αλλά οι προβλέψεις αναθεωρήθηκαν επί τα χείρω. Σύμφωνα με το ινστιτούτο, η οικονομική ύφεση θα γίνει πιο αισθητή κατά το δεύτερο τρίμηνο του έτους, με δυνατότητα μιας κάποιας ενδεχόμενης ανάκαμψης μετά τον Ιούλιο. Οι εξαιρετικά αρνητικές προβλέψεις οφείλονται στο γεγονός ότι στην αναστολή πολλών εμπορικών δραστηριοτήτων προστίθεται τώρα και η βαθμιαία διακοπή της βιομηχανικής παραγωγής στον ιταλικό Βορρά, ενώ κανείς δεν μπορεί να αποκλείσει την εφαρμογή ακόμη πιο αυστηρών μέτρων στο μέλλον για την ανάσχεση της επιδημίας.

ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ

ΓΝΩΜΕΣ

ΠΕΡΙΣΣΟΤΕΡΑ

EDITORIAL

ΑΝΑΛΥΣΗ

SOCIAL