Live τώρα    
20°C Αθήνα
ΑΘΗΝΑ
Ελαφρές νεφώσεις
20 °C
17.6°C20.7°C
3 BF 46%
ΘΕΣΣΑΛΟΝΙΚΗ
Σποραδικές νεφώσεις
14 °C
11.8°C15.6°C
3 BF 51%
ΠΑΤΡΑ
Αίθριος καιρός
17 °C
16.0°C16.6°C
3 BF 71%
ΗΡΑΚΛΕΙΟ
Ελαφρές νεφώσεις
18 °C
16.6°C18.2°C
4 BF 76%
ΛΑΡΙΣΑ
Σποραδικές νεφώσεις
15 °C
14.9°C14.9°C
2 BF 58%
Ανάποδος Κόσμος / Ένας «ξενόφερτος» ιός
  • Μείωση μεγέθους γραμματοσειράς
  • Αύξηση μεγέθους γραμματοσειράς
Εκτύπωση

Ανάποδος Κόσμος / Ένας «ξενόφερτος» ιός

Η κυβέρνηση Τραμπ είχε δυο μήνες στη διάθεσή της ώστε να προετοιμαστεί για την επέλαση του κορωνοϊού στις ΗΠΑ. Αντί να οχυρώσει τη χώρα σε αυτό το διάστημα, ο επιχειρηματίας Πρόεδρος της Αμερικής, οι υπουργοί Εξωτερικών και Άμυνας, οι προπαγανδιστικοί μηχανισμοί που ελέγχονται άμεσα ή έμμεσα από την κυβέρνηση και ένας συρφετός συνωμοσιολόγων της Ακροδεξιάς επιχείρησαν να πλήξουν την οικονομία της Κίνας που έδινε τη μάχη για τον περιορισμό του ιού εφαρμόζοντας σκληρά (και αναγκαία όπως αποδείχθηκε) μέτρα.

Πριν ακόμα αρχίσει η εποχή Τραμπ, οι Ρεπουμπλικανοί έκαναν ό,τι μπορούσαν για να ψαλιδίσουν το Obamacare, το πρόγραμμα που φιλοδοξούσε να προσφέρει ιατροφαρμακευτική περίθαλψη σε εκατομμύρια ανασφάλιστους Αμερικανούς. Γιατί, ως γνωστόν, στις ΗΠΑ δεν υπάρχει δημόσιο σύστημα ασφάλισης και όποιος / όποια δεν διαθέτει ιδιωτική ασφάλιση ή γερό πορτοφόλι, αν χρειαστεί να μπει στο νοσοκομείο, κινδυνεύει να βρεθεί στο δρόμο (ή στην καλύτερη περίπτωση καταχρεωμένος).

Μόλις τον περασμένο Σεπτέμβριο το “Business Insider” και η “Washington Post” διαπίστωναν ότι 27,5 εκατομμύρια ή το 8,5% του πληθυσμού των ΗΠΑ δεν είχαν ασφάλεια υγείας. Μέσα σε δυο χρόνια, από το 2017 έως το 2019, ο αριθμός των ανασφάλιστων αυξήθηκε κατά 1,9 εκατομμύρια. Ήταν και αυτό ένα από τα αποτελέσματα του οικονομικού «θαύματος» για το οποίο κομπάζει ο Τραμπ, που μείωσε μεν την ανεργία αλλά αύξησε την «ευελιξία» και την ανασφάλεια αποφέροντας ακόμα περισσότερα κέρδη στους ισχυρούς. Αυτό το «θαύμα» απειλεί η πανδημία του κορωνοϊού, που, εκτός από το να σπέρνει θάνατο και τρόμο, ξεφουσκώνει τα χρηματιστήρια και μεγαλώνει την παγκόσμια ανασφάλεια που σηματοδότησε η «εποχή Τραμπ».

Έπρεπε να ξεπεράσουν τα 120.000 τα κρούσματα σε όλο τον κόσμο, να πεθαίνουν 200 άνθρωποι κάθε ημέρα στην Ιταλία για να εκστομίσει τη λέξη «πανδημία» ο Παγκόσμιος Οργανισμός Υγείας, για να ανακαλύψουν την αξία της δημόσιας Υγείας οι συντηρητικοί και νεοφιλελεύθεροι που κυβερνούν την Ευρώπη έχοντας βάλει στόχο την εξάρθρωσή της. Όμως στην Αμερική δεν έχουν τέτοια... προβλήματα.

Καθώς οι ΗΠΑ βρίσκονται σε προεκλογική χρονιά, ο Τραμπ φοβάται περισσότερο τον κορωνοϊό παρά τους κατακερματισμένους Δημοκρατικούς, όπου το κομματικό κατεστημένο στοιχίζεται πίσω από τον Τζο Μπάιντεν για να ξορκίσει τον σοσιαλιστή Μπέρνι Σάντερς. Μια οικονομική και ανθρωπιστική κρίση θα άνοιγε τον ασκό του Αιόλου στη διχασμένη χώρα.

Αντί λοιπόν να ενισχύσει τις όποιες υποδομές στη δημόσια Υγεία, ο Τραμπ κατέφυγε στην παλιά, δοκιμασμένη συνταγή. Στο διάγγελμα με το οποίο έκλεισε τα αεροδρόμια για τους Ευρωπαίους της ζώνης Σένγκεν (εξαιρώντας επιδεικτικά τους Βρετανούς και τον φίλο του Μπόρις Τζόνσον), ο Αμερικανός Πρόεδρος προειδοποίησε τους συμπολίτες του για τον «ξενόφερτο ιό» (foreign virus). «Αναλαμβάνουμε την πιο επιθετική και συγκροτημένη προσπάθεια για την αντιμετώπιση ενός ξενόφερτου ιού στη σύγχρονη ιστορία» είπε με τον γνωστό του στόμφο ο Τραμπ.

Προηγουμένως ο υπουργός Εξωτερικών Μάικ Πομπέο μιλούσε για τον «ιό Ουχάν» και ο επικεφαλής των Ρεπουμπλικανών στη Γερουσία Κέβιν ΜακΚάρθι για «κινέζικο κορωνοϊό». Πρόκειται ουσιαστικά για τη μετάλλαξη του αφηγήματος «Πρώτα η Αμερική», με τον Τραμπ να υψώνει ακόμα ένα τείχος, στις ακτές του Ατλαντικού, ενώ χτίζει ήδη το μεγάλο τείχος του στα σύνορα με το Μεξικό.

Αν μη τι άλλο, ο κτηματομεσίτης Τραμπ ξέρει πώς να χτίζει τείχη στα μυαλά των Αμερικανών και να οχυρώνεται πίσω από αυτά για να παραμείνει ακόμα τέσσερα χρόνια στον Λευκό Οίκο.

ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ

ΓΝΩΜΕΣ

ΠΕΡΙΣΣΟΤΕΡΑ

EDITORIAL

ΑΝΑΛΥΣΗ

SOCIAL