Ακολουθήστε την «ΑΥΓΗ»
Ο επιλεγμένος κατάλογος δεν υπάρχει πλέον.

Δημοτικές εκλογές στη σκιά του ιού...

ΑΜΠΕ

Μια παγκόσμια πρωτιά διεκδικεί η Γαλλία. Από την Πέμπτη το βράδυ, όταν ο Πρόεδρος Μακρόν στο εικοσάλεπτο τηλεοπτικό του διάγγελμα δεν επιβεβαίωσε τις φήμες, περί αναστολής των σημερινών δημοτικών εκλογών και η χώρα καλείται στις κάλπες υπό τις πρωτόγνωρες συνθήκες εξάπλωσης της επιδημίας του κορωνοϊού.

Η Γαλλία μετράει περίπου 3.000 κρούσματα και 61 θανάτους (έως την Παρασκευή), ενώ στο διάγγελμά του ο Μακρόν, αν και απέφυγε να κηρύξει τη χώρα στο “στάδιο 3”, ανακοίνωσε σειρά έκτακτων μέτρων, με κυριότερο το κλείσιμο νηπιαγωγείων, σχολείων και πανεπιστημίων από αύριο, μέχρι νεωτέρας, διαψεύδοντας έτσι τον υπουργό Παιδείας του, που το πρωί της Πέμπτης διαβεβαίωνε ότι “τα σχολεία δεν θα κλείσουν”!

Ωστόσο ο Μακρόν κάλεσε τους συμπολίτες του να προσφύγουν στις κάλπες σήμερα, στον πρώτο γύρο των τοπικών εκλογών στη χώρα. Ο ίδιος βέβαια υπογράμμισε την ανάγκη “να διασφαλιστεί η δημοκρατική συνέχεια των θεσμών μας” τονίζοντας ότι “θα δοθούν οδηγίες ώστε οι ηλικιωμένοι να μην περιμένουν πολύ ώρα” στα εκλογικά κέντρα, “να μην υπάρχουν ουρές, να κρατιούνται αποστάσεις”. Είναι άραγε αρκετά; Μάλλον όχι.

Ήδη το 22% των Γάλλων θεωρεί ότι ο φόβος του ιού θα τους αποτρέψει από το να πάνε να ψηφίσουν. Μάλιστα το ποσοστό αυτό ανεβαίνει στο 32% στους νέους κάτω των 25 ετών. Συνολικά το ποσοστό των Γάλλων που δηλώνουν ότι δεν θα πάνε να ψηφίσουν σήμερα ανέρχεται στο 42%. “Είναι η πρώτη φορά που επί 5ης Δημοκρατίας, η αποχή ξεπερνά το 40%” παρατήρησε ο αναπληρωτής γενικός διευθυντής του Ινστιτούτου Ifop Φρεντερίκ Νταμπί.

Ο ιός δηλαδή επιβεβαίωσε την τάση ότι οι συγκεκριμένες εκλογές, με εξαίρεση π.χ. το Παρίσι ή κάποιες μεγάλες πόλεις, δεν συγκινούν ιδιαιτέρως τους πολίτες και είναι μάλλον βέβαιο ότι η αποχή θα πιάσει... ταβάνι. Ποιον θα ωφελήσει ένα τέτοιο ενδεχόμενο; Σίγουρα πάντως δεν θα βλάψει την κυβερνητική πλειοψηφία, που σε πολλές μεγάλες πόλεις οι εκπρόσωποί της έχουν προβλήματα.

Για παράδειγμα η τέως υπουργός Υγείας Ανιές Μπιζέν, που επιστρατεύθηκε στο Παρίσι άρον άρον μετά την παραίτηση του αρχικού υποψηφίου Μπενζαμέν Γκριβό, λόγω αποκάλυψης στο Διαδίκτυο προσωπικών του φωτογραφιών: όλες οι δημοσκοπήσεις τη φέρνουν τρίτη, πίσω από τη νυν δήμαρχο, υποστηριζόμενη από τις δυνάμεις της Αριστεράς Αν Ινταλγκό και τη δεξιά, υπουργό Δικαιοσύνης επί Σαρκοζί, Ρασιντά Ντατί.

Υπό αυτές τις συνθήκες τα κόμματα της Αριστεράς, το καθένα από την πλευρά του, έκαναν έκκληση για κινητοποίηση απέναντι στα δεξιά κόμματα και την ακροδεξιά Εθνική Συσπείρωση της Λεπέν.

Το διακύβευμα είναι πολύ κρίσιμο, γιατί οι κάλπες αυτές έρχονται σχεδόν στη μέση της θητείας Μακρόν και σε μια περίοδο που έχει σημαδευτεί από συνεχιζόμενες κινητοποιήσεις -“Κίτρινα Γιλέκα”, διαδηλώσεις κατά της μεταρρύθμισης του συνταξιοδοτικού συστήματος-, κατά των κυβερνητικών πολιτικών που πλήττουν συστηματικά τα δημόσια αγαθά, όπως, τη... δημόσια Υγεία.

Την Πέμπτη ο Μακρόν αναφέρθηκε στην ανάγκη τα νοσοκομεία “να βρεθούν έξω από τους νόμους της αγοράς”. Την ίδια στιγμή ωστόσο η μεταρρύθμιση που προωθεί ακριβώς στον χώρο της δημόσιας υγείας έχει προκαλέσει τις αντιδράσεις του νοσοκομειακού προσωπικού, που πλέον εισέρχονται στο δεύτερο χρόνο τους. Αντιφάσεις; Ή απλώς χρήση του ιού για πολιτικούς λόγους;

Δείτε όλα τα σχόλια

Κύριο άρθρο

Χωρίς σχέδιο θα πνιγούμε όλοι

Τελικά τι είναι χειρότερο; Το γεγονός ότι η κυβέρνηση Μητσοτάκη κρύβεται πίσω από το... λεφτόδεντρο Πέτσα για να αποκρύψει οφθαλμοφανείς ευθύνες στη διαχείριση του κορωνοϊού, των πλημμυρών ή το γεγονός ότι η κυβέρνηση...

Δειτε ολοκληρο το αρθρο
Όλες οι Ειδήσεις