Live τώρα    
23°C Αθήνα
ΑΘΗΝΑ
Ελαφρές νεφώσεις
23 °C
21.1°C25.3°C
3 BF 46%
ΘΕΣΣΑΛΟΝΙΚΗ
Αίθριος καιρός
23 °C
20.2°C24.2°C
2 BF 48%
ΠΑΤΡΑ
Αίθριος καιρός
19 °C
18.8°C21.0°C
3 BF 64%
ΗΡΑΚΛΕΙΟ
Σποραδικές νεφώσεις
22 °C
19.3°C21.8°C
2 BF 68%
ΛΑΡΙΣΑ
Αίθριος καιρός
25 °C
24.5°C24.5°C
3 BF 40%
ΠΟΥ: Πραγματικός ο κίνδυνος πανδημίας
  • Μείωση μεγέθους γραμματοσειράς
  • Αύξηση μεγέθους γραμματοσειράς
Εκτύπωση

ΠΟΥ: Πραγματικός ο κίνδυνος πανδημίας

 Η διατάραξη της ομαλής λειτουργίας θεσμών, οργανισμών, υπηρεσιών επηρεάζει σε κάθε πτυχή της ζωής, με την οικονομική δραστηριότητα να πλήττεται άμεσα, ενώ κυβερνήσεις και υγειονομικές αρχές πασχίζουν να αντιμετωπίσουν την πίεση που δέχονται τα συστήματα Υγείας.

Ο κίνδυνος να εξελιχθεί η διασπορά του κορωνοϊού σε πανδημία είναι τώρα μια «πολύ ρεαλιστική» προοπτική, προειδοποίησε χθες ο Παγκόσμιος Οργανισμός Υγείας, λίγες ώρες αφότου ο αριθμός των νεκρών της επιδημίας στην Ευρώπη έφτασε τους 500, ενώ ο αριθμός των κρουσμάτων ξεπέρασε τα 9.000. Πολύ πιο δραματική η κατάσταση στο Ιράν, τη χώρα που έχει πληγεί χειρότερα από την επιδημία μετά την Κίνα, με τα κρούσματα να έχουν ξεπεράσει τις 7.000 και τους νεκρούς να έχουν φτάσει τους 237. Στον αριθμό αυτόν περιλαμβάνονται 595 νέα κρούσματα και 43 νέοι θάνατοι τις τελευταίες 24 ώρες.

Όπως δήλωσε ο γενικός διευθυντής του Οργανισμού Δρ. Τέντρος Γκεμπρεγέσους, το γεγονός ότι ο ιός έχει πλέον εξαπλωθεί σε τόσες πολλές χώρες σημαίνει ότι ο κίνδυνος πανδημίας έχει αυξηθεί. Έδωσε πάντως κι έναν τόνο αισιοδοξίας επισημαίνοντας ότι μόνον σε λίγες χώρες υπάρχουν ενδείξεις διατηρούμενης μετάδοσης του ιού εντός της κοινότητας. Κάλεσε για μια ακόμη φορά τις κυβερνήσεις να επικεντρώσουν τις προσπάθειές τους τόσο στη συγκράτηση της εξάπλωσης της επιδημίας όσο και στην αποτελεσματική αντιμετώπιση των κρουσμάτων ώστε να σταματήσει η διασπορά του ιού. Ο Γκεμπρεγέσους σημείωσε ότι, όσον αφορά την Κίνα, το 70% των ανθρώπων που προσβλήθηκαν από τον κορωνοϊό ανάρρωσαν πλήρως, γεγονός που δείχνει ότι η επιδημία εκεί έχει αρχίσει να τίθεται υπό έλεγχο. «Ας γίνει η ελπίδα το αντίδοτο στον φόβο. Ας γίνει η αλληλεγγύη το αντίδοτο στον στιγματισμό. Ας γίνει η ανθρωπιά μας το αντίδοτο στην κοινή απειλή», έγραψε χαρακτηριστικά στον λογαριασμό του στο Twitter.

Στην Ευρώπη

Οι εκκλήσεις του Γκεμπρεγέσους ήρθαν την ημέρα που πολλές ευρωπαϊκές χώρες κατέγραψαν αύξηση των κρουσμάτων και των θανάτων σε διάστημα ενός 24ώρου. Ενδεικτικά, στην Ισπανία, από το Σάββατο ώς την Κυριακή ο αριθμός των θανάτων αυξήθηκε σε 17 (από 10) αναγκάζοντας τις αρχές να επιβάλουν αυστηρά περιοριστικά μέτρα για να ελέγξουν τις εστίες μόλυνσης. Στην πόλη Χάρο του ισπανικού Βορρά, χιλιάδες κάτοικοι έχουν τεθεί υπό αυστηρό κατ’ οίκον περιορισμό κινδυνεύοντας με επιβολή χρηματικού προστίμου έως και 600.000 ευρώ (!) στην περίπτωση που παραβιάσουν την εντολή και βγουν από τα σπίτια τους.

Στη Γερμανία, όπου τα κρούσματα έφτασαν τα 1.151, σημειώθηκαν χθες οι δύο πρώτοι θάνατοι ασθενών από τον Covid-19. Στην Ολλανδία, τα κρούσματα του κορωνοϊού αυξήθηκαν σε 321 από 264 το προηγούμενο 24ωρο, ενώ οι αρχές ανακοίνωσαν άλλους δύο θανάτους ανεβάζοντας σε πέντε τον συνολικό αριθμό των νεκρών της επιδημίας. Στη Βρετανία, τα κρούσματα έφτασαν τα 319 (από 273), ενώ έχουν καταγραφεί τέσσερις θάνατοι. Στη Σουηδία, τα επιβεβαιωμένα κρούσματα είναι 203, με το πιο «ηχηρό» από αυτά, που ανακοινώθηκε χθες, να αφορά στον αντιπρόεδρο της Κεντρικής Τράπεζας Μάρτιν Φόλντεν.

Στο Ευρωπαϊκό Κοινοβούλιο, οι συνεδριάσεις της ολομέλειας αυτής της εβδομάδας θα περιοριστούν στη μιάμιση ημέρα από τέσσερις που προβλεπόταν αρχικά καθώς εκφράζονται φόβοι ότι η συγκέντρωση εκατοντάδων ευρωβουλευτών στον ίδιο χώρο μπορεί να συμβάλει στην εξάπλωση του κορωνοϊού. Η ολομέλεια επρόκειτο να φιλοξενηθεί στο Στρασβούργο αλλά μεταφέρθηκε στις Βρυξέλλες γιατί υπήρξαν ανησυχίες ότι οι μετακινήσεις των ευρωβουλευτών, των βοηθών τους και των υπαλλήλων θα αύξαναν τον κίνδυνο εξάπλωσης της επιδημίας.

Στη Ρωσία, τα κρούσματα έφτασαν τα 20 και τα τρία από αυτά, που καταγράφηκαν στη Μόσχα το Σαββατοκύριακο, είχαν επισκεφθεί τις τελευταίες δύο εβδομάδες την Ιταλία. Μέχρι στιγμής στη ρωσική πρωτεύουσα έχουν επιβεβαιωθεί εννέα κρούσματα μόλυνσης από τον Covid-19, ενώ ένας ασθενής πήρε εξιτήριο έχοντας αναρρώσει πλήρως.

Στην Ιρλανδία, η κυβέρνηση ματαίωσε τις εκδηλώσεις για την παραδοσιακή εθνική εορτή της ημέρας του Αγίου Πατρικίου στις 17 Μαρτίου, πολιούχου άγιου της χώρας, λόγω των φόβων διασποράς του ιού. Η Ιρλανδία μετρά ήδη 21 κρούσματα και ένας από τους ασθενείς νοσηλεύεται σε σοβαρή κατάσταση.

Πανικός στις αγορές

Στο μεταξύ, οι διεθνείς χρηματιστηριακές αγορές δέχθηκαν χθες ένα ακόμη ισχυρό πλήγμα λόγω των εντεινόμενων ανησυχιών για την εξάπλωση του κορωνοϊού καταγράφοντας τις χειρότερες επιδόσεις τους μετά το κραχ του 2008.

Ήταν τέτοιος ο πανικός που στην Wall Street διακόπηκε για ένα τέταρτο η συνεδρίαση υπό τον φόβο μιας ανεξέλγκτης κατρακύλας. Όταν επαναλήφθηκαν οι συναλλαγές, οι τιμές των μετοχών ήταν ήδη 6% κάτω. Ακόμα χειρότερα, η τιμή του πετρελαίου βυθίστηκε σχεδόν κατά 30%, στα 31,14 δολάρια το βαρέλι, στη μεγαλύτερη ημερήσια πτώση που έχει καταγραφεί από την έναρξη του πρώτου πολέμου του Κόλπου το 1991. Στη συνέχεια των συναλλαγών ανέκαμψε ελαφρώς, παραμένοντας πάντως σε επίπεδα 20% χαμηλότερα. Το γεγονός αποδίδεται στον πόλεμο τιμών που άρχισε η Σαουδική Αραβία έχοντας στο στόχαστρό της τη Ρωσία και οδηγώντας τους επενδυτές, που ήδη ανησυχούν για τον κορωνοϊό, να αναζητήσουν ασφάλεια στα κρατικά ομόλογα και το γεν. Η Σαουδική Αραβία αιφνιδίασε τις αγορές με τα σχέδιά της να αυξήσει σημαντικά την παραγωγή ύστερα από την κατάρρευση της συμφωνίας του ΟΠΕΚ με τη Ρωσία.

Τα ευρωπαϊκά χρηματιστήρια υπέστησαν επίσης βαριές απώλειες με το Λονδίνο, τη Φρανκφούρτη και το Παρίσι να κατρακυλούν κατά 6-7%. Στο Μιλάνο, ο γενικός δείκτης κατέγραψε πτώση 10% καθώς η κυβέρνηση έθεσε σε καραντίνα μεγάλα τμήματα του ιταλικού Βορρά, όπου ουσιαστικά χτυπά η καρδιά της ιταλικής οικονομίας. Ο πανευρωπαϊκός δείκτης STOXX 600 υποχώρησε σε επίπεδα άνω του 20% σε σχέση με τα υψηλά επίπεδα του Φεβρουαρίου. Οι πετρελαϊκές μετοχές βυθίστηκαν, με την Premier Oil να σημειώνει πτώση 54% και τον ενεργειακό κολοσσό BP να καταγράφει απώλειες σχεδόν 20%.

Οι απώλειες στην Ευρώπη ακολούθησαν τις ίδιες πτωτικές τάσεις στην Ασία. Ο ευρύτερος δείκτης MSCI για τις μετοχές Ασίας-Ειρηνικού εκτός της Ιαπωνίας υποχώρησε 4,4% στη χειρότερη ημέρα του από τον Αύγουστο του 2015, ενώ ο ιαπωνικός Nikkei κατέγραψε βουτιά 5,1%. Η χρηματιστηριακή αγορά της Αυστραλίας έκλεισε με βαριές απώλειες 7,3%, που είναι η μεγαλύτερη ημερήσια πτώση από το 2008.

Οι επενδυτές στράφηκαν στα κρατικά ομόλογα, που αποτελούν "ασφαλή καταφύγια", οδηγώντας τις αποδόσεις των 30ετών αμερικανικών κάτω από το 1%. Χαρακτηριστικά, η απόδοση του 10ετούς αμερικανικού ομολόγου υποχώρησε στο 0,318%, στη μεγαλύτερη ημερήσια πτώση του από το 2011, ενώ η απόδοση του 10ετούς γερμανικού υποχώρησε σε νέο ιστορικό χαμηλό, στο -0,863%.

ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ

ΓΝΩΜΕΣ

ΠΕΡΙΣΣΟΤΕΡΑ

EDITORIAL

ΑΝΑΛΥΣΗ

SOCIAL