Live τώρα    
24°C Αθήνα
ΑΘΗΝΑ
Αίθριος καιρός
24 °C
23.0°C25.9°C
3 BF 34%
ΘΕΣΣΑΛΟΝΙΚΗ
Αίθριος καιρός
25 °C
23.4°C26.5°C
2 BF 33%
ΠΑΤΡΑ
Ελαφρές νεφώσεις
21 °C
20.0°C24.4°C
2 BF 51%
ΗΡΑΚΛΕΙΟ
Ελαφρές νεφώσεις
20 °C
19.7°C21.0°C
2 BF 71%
ΛΑΡΙΣΑ
Αίθριος καιρός
24 °C
24.0°C24.0°C
1 BF 40%
Κοσμοδρόμιο, από τον Νίκο Κυριακίδη / Ο θάνατος του πρακτορείου
  • Μείωση μεγέθους γραμματοσειράς
  • Αύξηση μεγέθους γραμματοσειράς
Εκτύπωση

Κοσμοδρόμιο, από τον Νίκο Κυριακίδη / Ο θάνατος του πρακτορείου

Τρεις - τέσσερις ισχυρές εταιρείες πολυεθνικής μορφής που είχαν την οικονομική δυνατότητα να διατηρούν ή να στέλνουν ανταποκριτές και τηλεοπτικά συνεργεία σε κάθε γωνιά του πλανήτη, Reuters, Associated Press, UPI, AFP, έλεγχαν τη διεθνή ειδησεογραφική και φωτοειδησεογραφική ροή παρέχοντας επί πληρωμή το περιεχόμενό τους σε εφημερίδες, ραδιόφωνο, τηλεόραση. Επρόκειτο ουσιαστικά για ένα ολιγοπώλιο. Παράλληλα υπήρχαν -και συνεχίζουν να υπάρχουν με τη μια ή την άλλη μορφή -τα λεγόμενα εθνικά πρακτορεία, TASS (σοβιετικό - ρωσικό), DPA (δυτικογερμανικό - γερμανικό, ANSA (ιταλικό) Tanjug (γιουγκοσλαβικό) Kyodo (ιαπωνικό), λειτουργώντας συχνά ως μια εναλλακτική πηγή πληροφόρησης για δημοσιογράφους και κοινό.

Σήμερα αυτή η κατάσταση πραγμάτων θυμίζει λίγο-πολύ την εποχή των δεινοσαύρων. Η έλευση του Διαδικτύου σήμανε την εξαφάνιση πολλών "ειδών". Η ενημέρωση έχει «αποκεντρωθεί» και διατίθεται ελεύθερα με ό,τι αυτό μπορεί να συνεπάγεται για την ποιότητά της. Σε μεγάλο βαθμό οι ροές πρωτογενούς περιεχομένου έχουν φύγει από τα πρακτορεία και έχουν πάει στα social media. Σήμερα μπορεί κανείς να βλέπει από το κινητό του την ειδησεογραφική ροή και τα βίντεο πολλών πηγών χωρίς καμία συνδρομή. Η εποχή της μονοκρατορίας των ειδησεογραφικών πρακτορείων έφτασε στο τέλος της.

Δυστυχώς, αυτό έχει καταστροφικές συνέπειες για τους οργανισμούς που θα μπορούσαν και σήμερα να παίξουν τον ρόλο των εναλλακτικών πηγών ενημέρωσης, τα εθνικά πρακτορεία. Τελευταίο θύμα μετά το πάλαι ποτέ ιστορικό Tanjug, που έκλεισε ουσιαστικά το 2015, το μοναδικό εθνικό πρακτορείο ειδήσεων της Αυστραλίας, το Australian Associated Press, που θα κλείσει τον Ιούνιο έπειτα από 85 χρόνια παρουσίας του στο ενημερωτικό τοπίο της χώρας. Κλείνει γιατί «δεν είναι κερδοφόρο», ανακοίνωσε λακωνικά η ιδιοκτήτρια εταιρεία.

Η απόφαση γνωστοποιήθηκε αιφνιδιαστικά στη συνέλευση των εργαζομένων που έγινε την Τρίτη στα κεντρικά γραφεία στο Σίδνεϊ. «Το AAP είναι από το 1935 ένας κρίσιμης σημασίας παράγοντας της δημοσιογραφίας στην Αυστραλία και το γεγονός ότι θα πάψει να υπάρχει είναι τραγικό» δήλωσε ο γενικός διευθυντής του Μπρους Ντέιβιντσον. Σύμφωνα με το πλάνο της διοίκησης, το πρακτορείο θα κλείσει στα τέλη Ιουνίου και θα ακολουθήσει η θυγατρική εκδοτική εταιρεία Pagemasters στα τέλη Αυγούστου. Η διοίκηση δικαιολόγησε την απόφασή της επικαλούμενη τις «χωρίς προηγούμενο επιπτώσεις» του ανταγωνισμού από τις πλατφόρμες του Ίντερνετ που διανέμουν δωρεάν ενημερωτικό περιεχόμενο. «Βρισκόμαστε στο σημείο που δεν είναι πλέον βιώσιμο να συνεχίσουμε» αναφέρεται στη σχετική ανακοίνωση.

Περίπου 180 δημοσιογράφοι εργάζονται αυτή τη στιγμή στη σύνταξη του AAP. Η διεύθυνση ανέφερε πως 30 έως 50 από αυτούς μπορεί να απορροφηθούν στις εταιρείες των δύο κύριων μετόχων Nine και News Corp Australia. Για τους υπόλοιπους δεν υπάρχει πρόβλεψη...

ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ

ΓΝΩΜΕΣ

ΠΕΡΙΣΣΟΤΕΡΑ

EDITORIAL

ΑΝΑΛΥΣΗ

SOCIAL