Live τώρα    
18°C Αθήνα
ΑΘΗΝΑ
Αίθριος καιρός
18 °C
15.8°C19.3°C
1 BF 59%
ΘΕΣΣΑΛΟΝΙΚΗ
Αίθριος καιρός
16 °C
11.6°C19.0°C
2 BF 64%
ΠΑΤΡΑ
Αραιές νεφώσεις
15 °C
12.0°C15.9°C
2 BF 67%
ΗΡΑΚΛΕΙΟ
Ελαφρές νεφώσεις
18 °C
16.8°C19.7°C
2 BF 63%
ΛΑΡΙΣΑ
Ελαφρές νεφώσεις
11 °C
10.9°C15.7°C
0 BF 82%
Τρεις γυναίκες για τον Δήμο Παρισιού
  • Μείωση μεγέθους γραμματοσειράς
  • Αύξηση μεγέθους γραμματοσειράς
Εκτύπωση

Τρεις γυναίκες για τον Δήμο Παρισιού

Μία εβδομάδα πριν από τις δημοτικές εκλογές, και η μάχη για τον Δήμο του Παρισιού, έχει εξελιχθεί σε αμιγώς γυναικεία υπόθεση. Οι τρεις υποψήφιες -Αν Ινταλγκό, νυν δήμαρχος, πρόσκειται στο ΣΚ, Ρασιντά Ντατί, πρώην υπουργός Δικαιοσύνης (επί Σαρκοζί), από το κόμμα των Ρεπουμπλικανών, Ανιές Μπιζέν, πρώην υπουργός Υγείας, από την προεδρική πλειοψηφία- διασταύρωσαν τα ξίφη τους επί τρεις ώρες την Τετάρτη το βράδυ, στη διάρκεια τηλεοπτικής αναμέτρησης, όπου μετείχαν και οι υπόλοιποι υποψήφιοι, που όμως, σύμφωνα με τις δημοσκοπήσεις, βρίσκονται σε μεγάλη απόσταση από τις τρεις.

Σύμφωνα με πρόσφατες δημοσκοπήσεις, η Ντατί έρχεται πρώτη στον πρώτο γύρο, με 25%, με μία μόλις μονάδα διαφορά από τη σημερινή δήμαρχο και με οκτώ μονάδες από την υποψήφια του Μακρόν. Στη διάρκεια της τηλεοπτικής αντιπαράθεσης, όπως άλλωστε σε όλη την προεκλογική εκστρατεία, τα περισσότερα πυρά τα δέχθηκε η νυν δήμαρχος, Σοσιαλίστρια Αν Ινταλγκό, που κάποτε ορισμένοι θεωρούσαν ότι είχε και υψηλότερες φιλοδοξίες. Σήμερα όμως όλα δείχνουν ότι θα πρέπει να παλέψει σκληρά για να διατηρήσει τον δημαρχιακό θώκο. Έμπειρη πολιτικός, η Ινταλγκό ανταπέδωσε τις κριτικές, επικεντρώνοντας τις δικές της στην κυβερνητική υποψήφια, Μπιζέν, στην οποία προσήψε, αυτό που χαρακτήρισε ως “ανύπαρκτο έργο” της ως υπουργού. Αλλά και η Ρασιντά Ντατί φάνηκε πολύ μαχητική, υπερβαίνοντας πολλές φορές τον χρόνο της παρέμβασής της, στρεφόμενη κατά των δύο συνυποψηφίων της. Από την πλευρά της, η Ανιές Μπιζέν, πιο άπειρη σε σχέση με τις συνυποψήφιές της, δεν κατάφερε να επιβληθεί στη συζήτηση και βρέθηκε πολλές φορές στο περιθώριο, χωρίς να μπορεί να θέσει τη δική της οπτική.

Η Ινταλγκό πάντως αποφεύγει να ταυτιστεί με το Σοσιαλιστικό Κόμμα, τονίζοντας ότι έχει τη στήριξη “μιας ευρείας ομάδας”, που αποτελείται από “άτομα που προέρχονται από το ΣΚ, από τους Πράσινους, από την κοινωνία των πολιτών”. Στον αντίποδα, η Ανιές Μπιζέν, που βρέθηκε “αλεξιπτωτίστρια” στην εκστρατεία ύστερα από την παραίτηση του αρχικού υποψηφίου Μπενζαμέν Γκριβώ, όταν ήλθαν στη δημοσιότητα ιδιωτικές του φωτογραφίες, υποστήριξε την πολιτική της προέλευση, προκαλώντας τις επικρίσεις όλων των συνυποψηφίων της...

Στο πιο συγκρουσιακό θέμα για το Παρίσι, αυτό της δημιουργίας δημοτικής αστυνομίας, που υποστηρίζει η Ρασιντά Ντατί, η Μπιζέν τάχθηκε υπέρ, ενώ η σημερινή δήμαρχος, αφού αναγνώρισε “αύξηση της ανασφάλειας στο Παρίσι”, τόνισε ότι η δημοτική αστυνομία είναι μεν απαραίτητη για “την ασφάλεια των δρόμων”, όμως οφείλει να μην είναι ένοπλη.

Στο θέμα της ανάγκης μείωσης του αριθμού των τροχοφόρων στην πρωτεύουσα, σημειώθηκε σχεδόν ομοφωνία. Ωστόσο η Ινταλγκό δέχθηκε τα πυρά των δεξιών υποψηφίων, που έκαναν λόγο για “τιμωρητική οικολογία” εκ μέρους της. Η οικολογία πράγματι βρέθηκε πολλές φορές στο επίκεντρο της συζήτησης. Επί τρεις ώρες όλοι σχεδόν οι υποψήφιοι έκαναν επίδειξη της οικολογικής τους ευαισθησίας! Έτσι, η Μπιζέν πρότεινε μέτρα για οικολογική μετάβαση, η Ινταλγκό αναφέρθηκε στο περιβαλλοντικό έργο της διοίκησής της, η Ντατί πρότεινε να μπει τέλος στην “οικολογία που τιμωρεί”...

Τέλος, η πιο δύσκολη στιγμή για τη νυν δήμαρχο ήταν ο οικονομικός απολογισμός της θητείας της. Οι συνυποψήφιοί της την κατηγόρησαν ότι υπερχρέωσε τον δήμο. Ακόμη και ο οικολόγος υποψήφιος, Νταβίντ Μπελιάρ, που αναμένεται να την στηρίξει στον δεύτερο γύρο, έκανε λόγο για οικολογικές πρωτοβουλίες που στοίχισαν υπερβολικά. Η Ινταλγκό απάντησε ότι η υπερχρέωση χρησίμευσε στην “επένδυση στην οικολογία και την κοινωνική προστασία” και θύμισε τη διάρκεια αποπληρωμής του κάτω των 9 ετών, “ενώ το κράτος μάς επιβάλλει 12 χρόνια”.

ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ

ΓΝΩΜΕΣ

ΠΕΡΙΣΣΟΤΕΡΑ

EDITORIAL

ΑΝΑΛΥΣΗ

SOCIAL