Live τώρα    
22°C Αθήνα
ΑΘΗΝΑ
Αίθριος καιρός
22 °C
20.2°C23.5°C
2 BF 43%
ΘΕΣΣΑΛΟΝΙΚΗ
Αίθριος καιρός
20 °C
16.6°C22.9°C
2 BF 45%
ΠΑΤΡΑ
Αίθριος καιρός
17 °C
17.1°C21.5°C
2 BF 64%
ΗΡΑΚΛΕΙΟ
Ελαφρές νεφώσεις
21 °C
20.2°C21.1°C
1 BF 62%
ΛΑΡΙΣΑ
Ελαφρές νεφώσεις
18 °C
17.9°C17.9°C
0 BF 59%
Εκτός κούρσας και η Ουόρεν
  • Μείωση μεγέθους γραμματοσειράς
  • Αύξηση μεγέθους γραμματοσειράς
Εκτύπωση

Εκτός κούρσας και η Ουόρεν

Κέρδισε τον σεβασμό και την εκτίμηση με το ήθος και τη μαχητικότητά της. Έδωσε έναν αντίξοο αγώνα χωρίς την υποστήριξη του πολιτικού χρήματος, μ’ ένα προοδευτικό πρόγραμμα και μια δραστήρια εκστρατεία, φιλοδοξώντας να κατακτήσει μια ιστορική πρωτιά: να γίνει η πρώτη γυναίκα Πρόεδρος στην Ιστορία των ΗΠΑ.

Η 70χρονη Ελίζαμπεθ Ουόρεν, η προοδευτική γερουσιαστής της Μασαχουσέτης -την οποία ο Τραμπ αρέσκεται να αποκαλεί «Ποκαχόντας» στα tweets του-, αποχώρησε χθες με τη σειρά της από την κούρσα διεκδίκησης του χρίσματος του Δημοκρατικού Κόμματος μετά τα απογοητευτικά γι’ αυτήν αποτελέσματα της «σούπερ Τρίτης». Ουσιαστικά, πρόκειται για μια μη διαχειρίσιμη ήττα αφού σε καμιά από τις 14 πολιτείες όπου έγιναν αναμετρήσεις δεν ήρθε πρώτη ή δεύτερη, συμπεριλαμβανομένης της γενέτειράς της Μασαχουσέτης, όπου κατέλαβε μόλις την τρίτη θέση.

Το ερώτημα τώρα είναι ποιον από τους δύο «μονομάχους», Σάντερς ή Μπάιντεν, θα υποστηρίξει. Σαφώς, η αποχώρησή της ανοίγει τον δρόμο στον Σάντερς, που καθίσταται πλέον ο μοναδικός υποψήφιος του αριστερού στρατοπέδου απέναντι στον εκφραστή του «κεντρώου χώρου» Τζο Μπάιντεν. Στο παρελθόν και παρά τις όποιες μεταξύ τους κόντρες, ο Σάντερς είχε εκθειάσει τις πολιτικές αρετές της δηλώνοντας πως σε μια πιθανή κυβέρνησή του η γερουσιαστής της Μασσαχουσέτης «θα μπορούσε να παίξει έναν πολύ σημαντικό ρόλο». Σύμφωνα με ανεπιβεβαίωτες πληροφορίες, σε περίπτωση που ο Σάντερς κερδίσει το χρίσμα και είναι υποψήφιος Πρόεδρος θα προτείνει στην Ουόρεν για τη θέση της αντιπροεδρίας.

Στο μεταξύ, έχουν ανάψει για τα καλά τα αίματα στην κόντρα Μπάιντεν - Σάντερς μετά τις προκριματικές της "σούπερ Τρίτης" και την επαναφορά του πρώην αντιπροέδρου στο πολιτικό προσκήνιο. Στις αναφορές του Σάντερς ότι εκπροσωπεί το «κατεστημένο» ο Μπάιντεν απάντησε με ρητορικές κορώνες υποστηρίζοντας ότι «το κατεστημένο είναι οι σκληρά εργαζόμενοι άνθρωποι της μεσαίας τάξης, όλοι αυτοί οι Αφροαμερικανοί... Αυτοί είναι το κατεστημένο». Η απάντηση του Σάντερς από τον επίσημο λογαριασμό του στο Facebook ήταν άμεση και εύστοχη: «Όχι, Τζο. Το κατεστημένο είναι οι 60 δισεκατομμυριούχοι που χρηματοδοτούν την εκστρατεία σου και οι χρηματοδοτούμενες από εταιρείες πολιτικές επιτροπές δράσης που ξοδεύουν εκατομμύρια για αρνητική διαφήμιση εναντίον μου», έγραψε χαρακτηριστικά ο γερουσιαστής του Βερμόντ.

Το πολιτικό χρήμα αρχίζει να ρέει ζεστό και άφθονο στα ταμεία της προεκλογικής εκστρατείας του Μπάιντεν μετά τις προκριματικές της Τρίτης που τον ανέδειξαν νικητή στις εννέα από τις δεκατέσσερις πολιτείες όπου έγιναν αναμετρήσεις, ανάμεσά τους και στο Τέξας. Ο πρώην αντιπρόεδρος συγκέντρωσε 7,1 εκατομμύρια δολάρια από δωρεές μέσω Διαδικτύου μέσα σε 42 ώρες, όπως ανακοίνωσαν οι ιθύνοντες της εκστρατείας του, αυξάνοντας θεαματικά τα ταμειακά διαθέσιμά της. Απ’ την άλλη πλευρά, οι υπεύθυνοι της εκστρατείας του Σάντερς ανακοίνωσαν ότι μέσα σε δύο ημέρες η υποψηφιότητα του προοδευτικού γερουσιαστή του Βερμόντ συγκέντρωσε 5,5 εκατομμύρια δολάρια από 220.000 δωρεές, δηλαδή, κατά μέσο όρο, από 25 δολάρια ανά δωρεά. Η κινητοποίηση των υποστηρικτών του Σάντερς αποτελεί την πιο ξεκάθαρη απόδειξη ότι το στρατόπεδο παραμένει σε αγωνιστική ετοιμότητα συνεχίζοντας αποφασιστικά τη μάχη για την τελική επικράτηση στην κούρσα του χρίσματος.

Αντεπίθεση Ρεπουμπλικανών

Εκτός όμως από το άνοιγμα της στρόφιγγας της ιδιωτικής χρηματοδότησης, η εκστρατεία Μπάιντεν δέχεται παράπλευρη στήριξη και από την Wall Street. Εν μέσω φόβων και αβεβαιότητας για την εξάπλωση της επιδημίας του κορωνοϊού, η επικράτηση του πρώην αντιπροέδρου έστειλε ακτίνες φωτός στους επενδυτές και ο Dow Jones σκαρφάλωσε 1.000 μονάδες προχθές, ύστερα από την κατρακύλα των τελευταίων ημερών.

Το κλίμα στην Wall Street άλλαξε άρδην μετά τα αποτελέσματα της σούπερ Τρίτης που έδωσαν προβάδισμα στον Τζο Μπάιντεν αλλά και μετά την αιφνιδιαστική μείωση των επιτοκίων από τη Fed, την προηγούμενη ημέρα, λόγω ανησυχιών για τις συνέπειες της επιδημίας του Covid-19 στην παγκόσμια οικονομία. Ο βιομηχανικός δείκτης Dow Jones κατέγραψε άνοδο 1.173,45 μονάδων (+4,53%), ο δείκτης Nasdaq των εταιρειών υψηλής τεχνολογίας ενισχύθηκε κατά 333,9 μονάδες (+3,85%), ενώ ο Standard & Poor's 500 έκλεισε με αύξηση 126,75 μονάδων (+4,22%). Πάντως τα κέρδη αυτά εξανεμίστηκαν χθες κατά το ήμισυ, με μια ακόμη πτώση της τάξης του 2%, καθώς επανήλθαν οι φόβοι για τις επιπτώσεις της επιδημίας του Covid-19.

Σε κάθε περίπτωση, η ατμόσφαιρα ευφορίας στο εκλογικό επιτελείο του 77χρονου Μπάιντεν ίσως να μην κρατήσει για πολύ. Οι Ρεπουμπλικανοί δεν έχασαν χρόνο βλέποντάς τον να «ανανήπτει» πολιτικά και έσπευσαν να ακονίσουν τα μαχαίρια τους αποφασισμένοι να συνεχίσουν τα χτυπήματά τους κάτω απ’ τη μέση.

Ρεπουμπλικανός γερουσιαστής αποκάλυψε το επόμενο βήμα στην έρευνά του για τον γιο του Μπάιντεν, τον Χάντερ, η πολιτική στοχοποίηση του οποίου από τον Πρόεδρο Τραμπ πυροδότησε τη διαδικασία παραπομπής του με το αίτημα της καθαίρεσης από τους Δημοκρατικούς που πλειοψηφούν στη Βουλή των Αντιπροσώπων. Ο γερουσιαστής Ρον Τζόνσον, πρόεδρος της Επιτροπής Εσωτερικής Ασφάλειας της Γερουσίας, δήλωσε πως θα συντάξει “προσωρινή αναφορά” για έρευνα σε βάρος του Χάντερ Μπάιντεν για τον ρόλο του ως μέλους του διοικητικού συμβουλίου της ουκρανικής ενεργειακής εταιρείας Burisma. “Ελπίζω ότι θα το κάνω σε ένα ή δύο μήνες,” τόνισε ο Τζόνσον στους δημοσιογράφους, μετά τα αποτελέσματα της "σούπερ Τρίτης".

ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ

ΓΝΩΜΕΣ

ΠΕΡΙΣΣΟΤΕΡΑ

EDITORIAL

ΑΝΑΛΥΣΗ

SOCIAL