Live τώρα    
22°C Αθήνα
ΑΘΗΝΑ
Ελαφρές νεφώσεις
22 °C
20.4°C23.0°C
3 BF 44%
ΘΕΣΣΑΛΟΝΙΚΗ
Σποραδικές νεφώσεις
16 °C
13.7°C17.6°C
4 BF 47%
ΠΑΤΡΑ
Αίθριος καιρός
17 °C
17.1°C18.7°C
3 BF 65%
ΗΡΑΚΛΕΙΟ
Σποραδικές νεφώσεις
20 °C
18.8°C20.2°C
4 BF 69%
ΛΑΡΙΣΑ
Σποραδικές νεφώσεις
19 °C
18.9°C21.3°C
3 BF 45%
Ένας πλανήτης σε καραντίνα
  • Μείωση μεγέθους γραμματοσειράς
  • Αύξηση μεγέθους γραμματοσειράς
Εκτύπωση

Ένας πλανήτης σε καραντίνα

Από τις ΗΠΑ μέχρι το Ιράν και από την Ιταλία μέχρι τα Παλαιστινιακά εδάφη, εντείνονται τα μέτρα προστασίας απέναντι στην απειλή του κορωνοϊού, τη στιγμή που ο Παγκόσμιος Οργανισμός Υγείας προειδοποιεί κυβερνήσεις και χώρες να προετοιμάζονται για παρατεταμένη περίοδο κρίσης.

Η Καλιφόρνια, η μεγαλύτερη αμερικανική πολιτεία, κήρυξε κατάσταση έκτακτης ανάγκης εξαιτίας της εξάπλωσης του κορωνοϊού καθώς τα επιβεβαιωμένα κρούσματα έφτασαν την Τετάρτη τα 53. Οι τοπικές αρχές απαγόρευσαν, παράλληλα, την επιστροφή στο λιμάνι του Σαν Φρανσίσκο κρουαζιερόπλοιου, που είχε ταξιδέψει στη Χαβάη και είχε μεταφέρει δύο επιβάτες που είχαν προσβληθεί από τον ιό. Στις ΗΠΑ, οι θάνατοι από τον Covid-19 έφτασαν τους 11.

Στην Κίνα, όπου η επιδημία εξαπλώνεται πλέον με βραδύτερο ρυθμό σε σχέση με τις πρώτες μέρες της επιδημίας, που ξεκίνησε από την πόλη Ουχάν, τα θύματα ξεπερνούν πλέον τα 3.000 και τα επιβεβαιωμένα κρούσματα τα 80.000 με βάση τα στοιχεία του υπουργείου Υγείας. Στη γειτονική Νότια Κορέα, οι αρχές ανακοίνωσαν ότι κατέγραψαν το τελευταίο 24ωρο 760 νέες περιπτώσεις μόλυνσης, αυξάνοντας έτσι τον συνολικό αριθμό των καταγεγραμμένων κρουσμάτων σε 6.088. Τα θύματα της επιδημίας αυξάνονταν την ίδια στιγμή σε 35.

"Ζώνες ειδικής φροντίδας" στη Ν. Κορέα

Η νοτιοκορεατική κυβέρνηση κήρυξε "ζώνη ειδικής φροντίδας" γύρω από την Τζιεονγκσάν, μια πόλη περίπου 275.000 κατοίκων νοτιοανατολικά της Σεούλ. Περίπου το 75% των συνολικών κρουσμάτων στη Νότια Κορέα βρίσκονται στην πόλη Ντέγκου ή γύρω από αυτήν, τέταρτη μεγαλύτερη πόλη της χώρας, σύμφωνα με τα Κορεατικά Κέντρα Ελέγχου και Πρόληψης Ασθενειών (KCDC).

Ο αναπληρωτής διευθυντής των KCDC Κουόν Τζον-Ουούκ συνέστησε στους πολίτες της χώρας να παραμείνουν στα σπίτια τους και να αποφεύγουν "συγκεντρώσεις, ιδίως εκείνες που λαμβάνουν χώρα σε κλειστούς χώρους μαζί με πολλά άτομα, όπως οι θρησκευτικές εκδηλώσεις". Συνέστησε επίσης στις μεγάλες επιχειρήσεις της χώρας να επιτρέψουν στους υπαλλήλους τους να εργάζονται από το σπίτι για ένα διάστημα.

Η Αυστραλία και η Ιαπωνία προστέθηκαν στον κατάλογο των σχεδόν 100 χωρών που περιορίζουν τις αφίξεις επισκεπτών από τη Νότια Κορέα. Ο Ιάπωνας πρωθυπουργός Σίνζο Άμπε δήλωσε πως η Ιαπωνία θα αναστείλει την ισχύ των θεωρήσεων εισόδου που έχει εκδώσει για επισκέπτες από την Κίνα και τη Νότια Κορέα, τους οποίους θα θέτει σε καραντίνα για δύο εβδομάδες.

Οι Παλαιστινιακές αρχές ανακοίνωσαν ότι ο Ναός της Γεννήσεως στη Βηθλεέμ, που προσελκύει καθημερινά χιλιάδες Χριστιανούς απ' όλο τον κόσμο, κλείνει "για προληπτικούς λόγους" τις πόρτες του επ' αόριστον. Κήρυξαν επίσης τη Δυτική Οχθη σε κατάσταση έκτακτης ανάγκης απαγορεύοντας την είσοδο τουριστών στην περιοχή. Και το Ισραήλ απαγόρευσε την είσοδο σε πολίτες ευρωπαϊκών χωρών όπου η επιδημία παρουσιάζει έξαρση ενώ -μετά την Ιταλία- και το Ιράν έκλεισε χθες σχολεία και πανεπιστημιακά ιδρύματα μέχρι τον Απρίλιο.

Αναστολή του συμφώνου σταθερότητας στην Ε.Ε. ζητάει η Ιταλία

Η Ιταλία -148 νεκροί, 3.858 κρούσματα- ανέβαλε χθες το δημοψήφισμα που επρόκειτο να διεξαχθεί στις 29 Μαρτίου για τη μείωση των μελών του Κοινοβουλίου. Πηγές του υπουργείου Οικονομίας ανέφεραν παράλληλα ότι η κυβέρνηση Κόντε ενδέχεται να ζητήσει την προσωρινή αναστολή των δημοσιονομικών κανόνων της Ευρωπαϊκής Ένωσης μέχρις ότου αντιμετωπιστεί η επιδημία.

"Η Ευρώπη χρειάζεται να συμφωνήσει προκειμένου να αντιμετωπίσει μια επιδημία που δημιουργεί τον κίνδυνο να προκληθεί σοβαρή οικονομική ζημιά και η Ιταλία είναι στην πρώτη γραμμή. Μεταξύ των επιλογών που εξετάζονται είναι αυτή της προσωρινής αναστολής του συμφώνου σταθερότητας" δήλωσε η υφυπουργός Οικονομίας, Λάουρα Καστέλι.

Τέλος, ο Τέντρος Γκεμπρεγέσους, επικεφαλής του Παγκόσμιου Οργανισμού Υγείας, κάλεσε χώρες και κυβερνήσεις να ετοιμάζονται για μακρά περίοδο μετάδοσης μεταξύ των κοινοτήτων. "Το μήνυμα μάς σε όλες τις χώρες είναι ότι δεν πρόκειται για μονόδρομο. Μπορούμε να απωθήσουμε αυτό τον ιό. Οι τωρινές σας ενέργειες θα καθορίσουν την πορεία της επιδημίας στη χώρα σας" τόνισε.

Από την «ΚορωνοΠίτσα» στην «ΦιλοΠίτσα» - Συγγνώμη από το Canal+

«Πισώπλατο χτύπημα του Made in Italy από τη Γαλλία» κατήγγειλαν οι Ιταλοί αγρότες της Coldiretti. «Απαιτούμε σεβασμό. Η πρεσβεία μας στο Παρίσι έχει κινηθεί» αναφώνησε ο υπουργός Εξωτερικών της χώρας Ντι Μάιο. «Ενεργοποιήσαμε τα διπλωματικά κανάλια» συμπλήρωσε η υπουργός Αγροτικής Πολιτικής Μπελανόβα. «Αηδιαστική» τόνισε η αηδιαστική Μελόνι των Φασιστοειδών Αδελφών της Ιταλίας. Από την άλλη πλευρά των ιταλογαλλικών Άλπεων, το Canal+ ζήτησε «συγγνώμη από τους Ιταλούς φίλους» για την επίμαχη σατυρική εκπομπή του παρουσίασε έναν Ιταλό «πιτσαϊόλο» να βήχει και να φτύνει στη νέα «Πίτσα με τον Κορωνοϊό» ή «Pizza Corona». Μετά τις συγγνώμες του Canal+ εμφανίστηκε από τις οθόνες η νέα «Πίτσα της Φιλίας», ενώ ο Σαλβίνι ξεκινούσε μια σταυροφορία για να υπερασπιστεί στην εικόνα 60 εκατομμυρίων Ιταλών εργαζόμενων, επιχειρηματιών και παραγωγών που πλήττονται από τις διακρίσεις εναντίον τους.

ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ

ΓΝΩΜΕΣ

ΠΕΡΙΣΣΟΤΕΡΑ

EDITORIAL

ΑΝΑΛΥΣΗ

SOCIAL