Live τώρα    
16°C Αθήνα
ΑΘΗΝΑ
Αίθριος καιρός
16 °C
13.4°C17.6°C
3 BF 66%
ΘΕΣΣΑΛΟΝΙΚΗ
Αίθριος καιρός
14 °C
10.9°C15.9°C
1 BF 64%
ΠΑΤΡΑ
Σποραδικές νεφώσεις
15 °C
9.0°C15.5°C
2 BF 63%
ΗΡΑΚΛΕΙΟ
Ελαφρές νεφώσεις
14 °C
13.8°C14.7°C
2 BF 77%
ΛΑΡΙΣΑ
Αίθριος καιρός
15 °C
13.0°C14.5°C
1 BF 75%
Παλιές συνταγές για νέες απειλές
  • Μείωση μεγέθους γραμματοσειράς
  • Αύξηση μεγέθους γραμματοσειράς
Εκτύπωση

Παλιές συνταγές για νέες απειλές

Λέγεται λιαν-τσιάο ή χουάνγκ-τσιάο και είναι ο αποξηραμένος καρπός του φυτού Forsythiae Fructus της οικογένειας Caprifoliaceae, η οποία περιλαμβάνει περίπου 860 είδη ενδημικά σε όλο τον κόσμο, ανάμεσά τους και το γνωστό αγιόκλημα. Όταν ωριμάζει, το φθινόπωρο, έχει κίτρινο χρώμα, τότε γίνεται η συγκομιδή του. Έχει μια ελαφριά χαρακτηριστική οσμή και πικρή γεύση. Χρησιμοποιείται ευρέως στην Ασία τα τελευταία 2.000 χρόνια ως φαρμακευτικό σκεύασμα μόνο του ή σε συνδυασμό με άλλα βότανα. Περιλαμβάνεται στην επίσημη φαρμακολογική λίστα της Κίνας, της Ιαπωνίας και της Κορέας. Η σύγχρονη δυτική φαρμακολογία έχει αποδείξει τις αντιφλεγμονώδεις, αντιβακτηριακές και αντιϊκές ιδιότητές του και η χρήση του έχει θεραπευτικά αποτελέσματα τόσο in vitro όσο και in vivo.

Λέγεται χλωροκίνη και είναι μια λευκή, άοσμη, κρυσταλλική σκόνη που διαλύεται στο νερό και δίνει ένα άχρωμο «κοκτέιλ» με πικρή γεύση. Είναι ένα παλιό συνθετικό φάρμακο που χρησιμοποιείται τα τελευταία εβδομήντα χρόνια τόσο για την προστασία από την ελονοσία όσο και για τη θεραπεία της αλλά και για τη συμπτωματική αντιμετώπιση διαφόρων παθήσεων του συνδετικού ιστού, όπως η ρευματοειδής αρθρίτιδα και ο ερυθηματώδης λύκος. Ανακαλύφθηκε το 1934 από τον Γερμανό χημικό Χανς Άντερζακ. Έχει την ιδιότητα να «ταξιδεύει» σε κάθε σημείο του ανθρώπινου σώματος καθώς διαχέεται με ευκολία στον λιπώδη ιστό. Περιλαμβάνεται στη λίστα των απαραίτητων φαρμάκων που οφείλουν να υπάρχουν διαθέσιμα σε κάθε Εθνικό Σύστημα Υγείας, σύμφωνα με τις οδηγίες του Παγκόσμιου Οργανισμού Υγείας.

Κοινός στόχος

Τί κοινό έχουν το κινεζικό βότανο και τα παλιό φάρμακο για την ελονοσία; Δοκιμάζονται σήμερα ως πιθανές θεραπείες για τη μόλυνση από τον κορωνοϊό Covid-19. Με την ταχύτητα εξάπλωσης της επιδημίας να εντείνει τους φόβους για ενδεχόμενη πανδημία και τα δυνητικά όπλα για την ανασχέσή της ουσιαστικά να μην υπάρχουν, η επιστημονική κοινότητα καταφεύγει σε κάθε πιθανή μέθοδο, όσο ανορθόδοξη κι αν φαίνεται, που θα μπορούσε να φανεί αποτελεσματική στη μάχη ενάντια στην απειλή. Για την ώρα, τα αποτελέσματα είναι ενθαρρυντικά.

Σύμφωνα με τον Ντιντιέ Ραούλ, διευθυντή του Μεσογειακού Ινστιτούτου Μολυσματικών Ασθενειών της Μασσαλίας, η χλωροκίνη παρουσιάζει ενδείξεις αποτελεσματικότητας απέναντι στον Covid-19, όπως έδειξαν τα αποτελέσματα πρόσφατης κινεζικής κλινικής μελέτης. Η χρήση του φαρμάκου σε δείγμα 100 ασθενών με βαριά συμπτώματα μείωσε τη χρονική διάρκεια της λοίμωξης και επιτάχυνε τη θεραπεία της πνευμονίας που τους προκάλεσε ο κορωνοϊός.

Η μελέτη των τριών Κινέζων ερευνητών, των καθηγητών Τζιαντζούν Γκάο, Ζενχούε Τιάν και Χου Γιανγκ του πανεπιστημίου και του νοσοκομείου της πόλης Τσινγκτάο, δημοσιεύθηκε στην επιστημονική επιθεώρηση “BioScience Trends”, στις 19 Φεβρουαρίου και βασίζεται στα αποτελέσματα κλινικής δοκιμής που έγινε σε περισσότερα από δέκα νοσοκομεία στην Ουχάν (επίκεντρο εκδήλωσης της επιδημίας), το Πεκίνο και τη Σαγκάη. Ο στόχος ήταν να διαπιστωθεί κατά πόσο το γνωστό αυτό φάρμακο είναι αποτελεσματικό στη θεραπεία πνευμονικών νόσων που συνδέονται με τον Covid-19.

Οι δοκιμές έδειξαν ότι ήταν όντως πιο αποτελεσματικό συγκριτικά με την πειραματική αγωγή που ελάμβανε η ομάδα σύγκρισης. «Οι αντιιικές και αντιφλεγμονώδεις ιδιότητες της χλωροκίνης ενδέχεται να παίζουν ρόλο στην αποτελεσματικότητά της σε ασθενείς που πάσχουν από πνευμονία την οποία προκάλεσε ο Covid-19», συμπέραιναν οι Κινέζοι επιστήμονες. Είναι μια ιδιαίτερα ελπιδοφόρα είδηση δεδομένου ότι πρόκειται για ένα φτηνό και διαδεδομένο φάρμακο που δεν προκαλεί σοβαρές παρενέργειες. Κατά την Wikipedia, το κόστος της χλωροκίνης είναι περίπου 0,04 δολάρια ανά δόση για τις αναπτυσσόμενες χώρες. Οι Κινέζοι επιστήμονες εκτιμούν ότι αρκεί μια δόση των 500mg ημερησίως για δέκα ημέρες για τη θεραπεία της λοίμωξης από τον Covid-19. «Είναι μια εξαιρετική είδηση» σχολίασε ο καθηγητής Ραούλ χαιρετίζοντας τη δουλειά των Κινέζων συναδέλφων του.

Ωστόσο, δεν είναι η μοναδική προσπάθεια που στοχεύει στο ίδιο αποτέλεσμα. Άλλοι Κινέζοι ερευνητές έχουν στρέψει τις μελέτες τους στη χρήση στεροειδών προκειμένου να περιορίσουν τα συμπτώματα σε ασθενείς με σοβαρά συμπτώματα από τον Covid-19. Άλλη θεραπεία αφορά στη χορήγηση ορού αίματος από ασθενείς που ανάρρωσαν σε ασθενείς που βρίσκονται σε σοβαρή κατάσταση, μέθοδος που είχε χρησιμοποιηθεί και κατά την επιδημία του ιού Έμπολα στην Αφρική. Στο πλαίσιο αυτό, οι κινεζικές υγειονομικές αρχές κάλεσαν όσους βγήκαν νικητές από τη μάχη με το κορωνοϊό να προσφέρουν το αίμα τους για να εξαχθεί το πλάσμα και να χορηγηθεί σε άλλους ασθενείς. Σύμφωνα με την κινεζική εταιρεία βιοτεχνολογίας China National Biotec Group, αντισώματα από πλάσμα αίματος πρώην ασθενών βοήθησαν στη θεραπεία δέκα ασθενών που νοσηλεύονταν σε κρίσιμη κατάσταση περιορίζοντας τα συμπτώματά τους σε διάστημα 12-24 ωρών. Κινεζικά εργαστήρια προτίθεται επίσης να προχωρήσουν σε κλινικές δοκιμές αντιμετώπισης του Covid-19 με έναν άλλον αντισυμβατικό τρόπο, τη χορήγηση βλαστοκυττάρων. Δεκάδες άλλες κλινικές δοκιμές "τεστάρουν" την αποτελεσματικότητα σκευασμάτων της παραδοσιακής κινεζικής ιατρικής απέναντι στον Covid-19, ανάμεσά τους και το λιαν-τσιάο.

Ανακάλυψη από το παρελθόν

Αλλά δεν είναι μόνον η συγκυρία της επιδημίας του νέου κορωνοϊού που έκανε τους επιστήμονες να ψάξουν στα συρτάρια τους για παλιές, ξεχασμένες "συνταγές". Πριν λίγο καιρό, Αμερικανοί ερευνητές έκαναν έκπληκτοι μια αναπάντεχη ανακάλυψη... απ' το παρελθόν: Σχεδόν 50 γνωστά φάρμακα που χρησιμοποιούνται για τη χοληστερίνη, τον διαβήτη, τις φλεγμονές, τον αλκοολισμό, ακόμη και για την οστεοαρθρίτιδα… σκύλων, μπορούν να καταστρέψουν τα καρκινικά κύτταρα! Συνεπώς στο μέλλον θα μπορούσαν να δοκιμαστούν και ως αντικαρκινικά φάρμακα!

Οι ερευνητές, με επικεφαλής τον καθηγητή Τοντ Γκόλουμπ της Ιατρικής Σχολής του Πανεπιστημίου του Χάρβαρντ και διευθυντή του Προγράμματος Καρκίνου του κοινού Ινστιτούτου Broad των πανεπιστημίων ΜΙΤ και Χάρβαρντ, έλεγξαν στο εργαστήριο την αποτελεσματικότητα χιλιάδων συμβατικών ουσιών πάνω σε καρκινικά κύτταρα και δημοσίευσαν τα ευρήματά τους στο ιατρικό περιοδικό «Nature Cancer». Η απρόσμενη ανακάλυψη τόσων ήδη γνωστών φαρμάκων με άγνωστες έως τώρα αντικαρκινικές δυνατότητες ελπίζεται ότι μελλοντικά θα εμπλουτίσει το οπλοστάσιο των γιατρών στη μάχη τους κατά της νόσου.

«Νομίζαμε ότι θα ήμασταν τυχεροί αν βρίσκαμε έστω και μία μόνο δραστική ουσία με αντικαρκινικές ιδιότητες και εκπλαγήκαμε που βρήκαμε τόσες πολλές», δήλωσε χαρακτηριστικά ο Δρ. Γκόλουμπ. Οι ερευνητές εξέτασαν περίπου 4.500 φάρμακα που είτε έχουν εγκριθεί από την Επιτροπή Τροφίμων και Φαρμάκων (FDA) των ΗΠΑ είτε έχουν αποδειχθεί ασφαλή σε κλινικές δοκιμές αλλά ακόμη δεν έχουν πάρει άδεια κυκλοφορίας.

Κατά καιρούς, οι επιστήμονες «σκοντάφτουν» πάνω σε νέες χρήσεις παλαιών φαρμάκων, όπως συνέβη π.χ. με τα διάσημα πια καρδιαγγειακά οφέλη της ασπιρίνης. Η νέα έρευνα συνιστά τη μεγαλύτερη μέχρι σήμερα συστηματική προσπάθεια να μελετηθούν τυχόν νέες ιδιότητες φαρμακευτικών ουσιών που προορίζονται για άλλες παθήσεις. Μερικά από τα νέα δυνητικά αντικαρκινικά φάρμακα σκοτώνουν τα καρκινικά κύτταρα με απρόσμενους τρόπους και όχι μπλοκάροντας συγκεκριμένες πρωτεΐνες όπως κάνουν αρκετά γνωστά φάρμακα κατά του καρκίνου. Για παράδειγμα, ορισμένα μη ογκολογικά φάρμακα ενεργοποιούν μία πρωτεΐνη και άλλα σταθεροποιούν την αλληλεπίδραση μεταξύ πρωτεϊνών. Αν μη τι άλλο, υπάρχει ακόμη πολύ γνώση που δεν έχει έρθει στο φως.

ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ

ΓΝΩΜΕΣ

ΠΕΡΙΣΣΟΤΕΡΑ

EDITORIAL

ΑΝΑΛΥΣΗ

SOCIAL