Live τώρα    
16°C Αθήνα
ΑΘΗΝΑ
Ελαφρές νεφώσεις
16 °C
13.4°C16.8°C
2 BF 63%
ΘΕΣΣΑΛΟΝΙΚΗ
Αίθριος καιρός
13 °C
11.2°C14.0°C
1 BF 72%
ΠΑΤΡΑ
Αραιές νεφώσεις
14 °C
11.5°C13.8°C
2 BF 72%
ΗΡΑΚΛΕΙΟ
Ελαφρές νεφώσεις
14 °C
12.2°C15.2°C
2 BF 74%
ΛΑΡΙΣΑ
Ελαφρές νεφώσεις
10 °C
10.2°C10.2°C
1 BF 74%
Ποιος μπορεί να σταματήσει τον Μπέρνι;
  • Μείωση μεγέθους γραμματοσειράς
  • Αύξηση μεγέθους γραμματοσειράς
Εκτύπωση

Ποιος μπορεί να σταματήσει τον Μπέρνι;

Μπορεί οι χρηματαγορές της Ουόλ Στριτ να τον χαρακτηρίζουν "πιο επικίνδυνο κι από τον κορωνοϊό", ωστόσο η κομματική βάση των Δημοκρατικών κάθε άλλο παρά τον φοβάται οδηγώντας τον από νίκη σε νίκη.

Αν η αρχή είναι το ήμισυ του παντός, ο Μπέρνι Σάντερς θα πρέπει ήδη να θεωρείται φαβορί για το χρίσμα του υποψηφίου των Δημοκρατικών για την Προεδρία στις εκλογές του Νοεμβρίου. Μετά την Αϊόβα, όπου η καταμέτρηση συνεχίζεται μετά το φιάσκο της κατάρρευσης του ηλεκτρονικού συστήματος, και έπειτα από τη νίκη του στο Νιου Χαμσάιρ, ο αυτοπροσδιοριζόμενος ως σοσιαλιστής γερουσιαστής επικράτησε το Σάββατο και στη Νεβάδα.

Με καταμετρημένο το 71% των συνελεύσεων ψηφοφόρων της Πολιτείας (caucus), ο Σάντερς κερδίζει το 41,7%. Εξασφαλίζει δηλαδή σαφές προβάδισμα έναντι του βασικού αντιπάλου του, του πολιτικού που κυρίαρχα ΜΜΕ και κομματικό κατεστημένο είχαν χρίσει προκαταβολικά ως "επικρατέστερο υποψήφιο". Η Νεβάδα αποτέλεσε όμως το τρίτο διαδοχικό "Βατερλώ" για τον πρώην αντιπρόεδρο των ΗΠΑ Τζο Μπάιντεν, που περιορίστηκε σε ένα πενιχρό 20,9%.

Τη δυναμική του δεν επιβεβαίωσε ούτε ο "νέος και ανερχόμενος" κεντρώος Πιτ Μπούτιτζετζ, που έμεινε στο 13,6% με αποτέλεσμα το επιτελείο του να υποβάλει διαμαρτυρία για "παρατυπίες" στην καταμέτρηση των ψήφων. Την τέταρτη θέση κατέλαβε η γερουσιαστής Ελίζαμπεθ Γουόρεν, την πέμπτη η γερουσιαστής Έιμι Κλόμπουτσαρ και την έκτη ο δισεκατομμυριούχος Τομ Στάιερ.

"Δημιουργήσαμε έναν συνασπισμό ο οποίος υπερβαίνει γενιές και φυλές και δεν θα κερδίσει απλώς στη Νεβάδα, αλλά θα σαρώσει όλη τη χώρα. Μαζί θα νικήσουμε τον πιο επικίνδυνο Πρόεδρο στη σύγχρονη Ιστορία της χώρας" τόνισε ο 78χρονος Σάντερς ενώπιον χιλιάδων υποστηρικτών του το Σάββατο το βράδυ στο Σαν Αντόνιο του Τέξας. Η νίκη στη Νεβάδα, την πρώτη φυλετικά ποικιλόμορφη πολιτεία όπου διεξάγονται προκριματικές, υποδηλώνει ότι ο Σάντερς δεν έχει πλέον απήχηση μόνο ανάμεσα στους προοδευτικούς λευκούς.

Με βάση την ανάλυση του Edison Research ο Σάντερς εξασφάλισε τη μεγάλη πλειοψηφία των ισπανόφωνων ψηφοφόρων και ήρθε δεύτερος μετά τον Μπάιντεν στις ψήφους των Αφροαμερικανών. Ήταν η κορυφαία επιλογή των νεότερων ψηφοφόρων κερδίζοντας επίσης με άνεση στην ομάδα των αποφοίτων Τριτοβάθμιας Εκπαίδευσης, ανδρών και γυναικών. Βασικότερο όλων: επικράτησε του Μπάιντεν μεταξύ των ψηφοφόρων που θεωρούν πως η κορυφαία προτεραιότητα στις εκλογές του Νοεμβρίου είναι να ηττηθεί ο Ντόναλντ Τραμπ.

Επόμενος σταθμός είναι η Νότια Καρολίνα, όπου θα διεξαχθούν προκριματικές εκλογές το Σάββατο. Εκεί ο Μπάιντεν ελπίζει ότι η υποστήριξη του Τζιμ Κλάιμπερν, του σημαντικότερου Αφροαμερικανού στο Κογκρέσο, ο οποίος εκπροσωπεί μια περιφέρεια της Νότιας Καρολίνας, αλλά και τα οκτώ χρόνια που διετέλεσε αντιπρόεδρος στο πλευρό του πρώτου μαύρου Προέδρου των ΗΠΑ, του Μπάρακ Ομπάμα, θα κινητοποιήσουν υπέρ του τους Αφροαμερικανούς ψηφοφόρους.

Στις δημοσκοπήσεις ο Μπάιντεν προηγείται αυτή τη στιγμή με 28% και ο Σάντερς ακολουθεί με 23%. Σε εθνικό επίπεδο πάντως ο γερουσιαστής από το Βερμόντ είναι μπροστά με 29,3%. Αν ο Σάντερς καταφέρει να καλύψει τη διαφορά κερδίζοντας και τη Νότια Καρολίνα στις 29 Φεβρουαρίου, θα βρεθεί σε εξαιρετικά πλεονεκτική θέση ενόψει των αναμετρήσεων της Σούπερ Τρίτης στις 3 Μαρτίου.

Σε εκείνη την αναμέτρηση θα δώσει το “παρών” και ο πρώην δήμαρχος της Νέας Υόρκης Μάικλ Μπλούμπεργκ. Ο άνθρωπος με την ένατη μεγαλύτερη περιουσία παγκοσμίως εμφανίζεται πλέον στην τρίτη θέση στον μέσο όρο των εθνικών δημοσκοπήσεων. "Θα χρειαστούμε ανεξάρτητους και Ρεπουμπλικανούς για να νικήσουμε τον Τραμπ" υπογραμμίζει χαρακτηρίζοντας "μοιραίο λάθος" για τους Δημοκρατικούς μια ενδεχόμενη επικράτηση του Σάντερς.

ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ

ΓΝΩΜΕΣ

ΠΕΡΙΣΣΟΤΕΡΑ

EDITORIAL

ΑΝΑΛΥΣΗ

SOCIAL