Live τώρα    
21°C Αθήνα
ΑΘΗΝΑ
Ελαφρές νεφώσεις
21 °C
18.1°C21.5°C
3 BF 50%
ΘΕΣΣΑΛΟΝΙΚΗ
Ελαφρές νεφώσεις
19 °C
16.2°C20.4°C
2 BF 57%
ΠΑΤΡΑ
Ελαφρές νεφώσεις
17 °C
16.0°C17.1°C
2 BF 65%
ΗΡΑΚΛΕΙΟ
Αραιές νεφώσεις
18 °C
17.7°C18.6°C
3 BF 66%
ΛΑΡΙΣΑ
Ελαφρές νεφώσεις
20 °C
19.9°C19.9°C
4 BF 45%
Επιδημία Covid-19 / Επιδημία Covid-19: Αυξάνονται τα κρούσματα, εντείνονται οι φόβοι
  • Μείωση μεγέθους γραμματοσειράς
  • Αύξηση μεγέθους γραμματοσειράς
Εκτύπωση

Επιδημία Covid-19 / Επιδημία Covid-19: Αυξάνονται τα κρούσματα, εντείνονται οι φόβοι

Εξαπλώνεται με ταχύτητα σε παγκόσμια κλίμακα η επιδημία του κορωνοϊού Covid-19 και η μία μετά την άλλη οι υγειονομικές υπηρεσίες των χωρών ανά τον κόσμο αναφέρουν τα πρώτα κρούσματα. Στη σχετική λίστα προστέθηκαν χθες το Ιράκ, το Αφγανιστάν, το Κουβέιτ, το Ομάν και το Μπαχρέιν. Σε όλες τις περιπτώσεις αφορούσαν ανθρώπους που είχαν ταξιδέψει στο Ιράν, τη χώρα που μαζί με τη Νότια Κορέα, την Ιαπωνία και την Ιταλία είναι πλέον οι μεγαλύτερες εστίες της επιδημίας εκτός της Κίνας. Συνολικά μέχρι στιγμής έχουν καταγραφεί περισσότερα από 1.200 κρούσματα παγκοσμίως σε τριάντα χώρες με περισσότερους από 20 θανάτους. Η κυβέρνηση της Σεούλ ανακοίνωσε χθες 231 νέα κρούσματα του κορονοϊού, με αποτέλεσμα ο συνολικός αριθμός τους στη χώρα να ξεπεράσει τα 800.

Σύμφωνα με τη δρ Μάριο Κούπερμανς, καθηγήτρια Ιολογίας στο Πανεπιστήμιο Εράσμους της Ολλανδίας και σύμβουλο του Παγκόσμιου Οργανισμού Υγείας, «ασχέτως αν η μόλυνση από τον Covid-19 περιοριστεί ή όχι, η επιδημία εξελίσσεται ταχύτατα στην πρώτη πανδημική πρόκληση για την οποία πρέπει να προετοιμαστούμε στην παρούσα παγκοσμιοποιημένη κοινωνία μας».

Στο ίδιο μήκος κύματος, ο γενικός διευθυντής του ΠΟΥ Τέντρος Αντχάνομ Γκεμπρεγέσους κάλεσε τον κόσμο να προετοιμαστεί για το «ενδεχόμενο πανδημίας» κρίνοντας ως «πολύ ανησυχητική την ξαφνική αύξηση» των νέων κρουσμάτων στην Ιταλία, τη Νότια Κορέα και στο Ιράν. Έσπευσε ωστόσο να διευκρινίσει πως το γεωγραφικό μέγεθος εξάπλωσης του ιού αλλά και ο αριθμός των μέχρι στιγμής κρουσμάτων δεν ανταποκρίνονται στον όρο «πανδημία». Κατά τον Γκεμπρεγέσους, ο ιός μπορεί να προκαλέσει πανδημία, αλλά για την ώρα δεν είμαστε σ’ αυτό το στάδιο.

«Το να χρησιμοποιούμε τον όρο πανδημία δεν ανταποκρίνεται στα γεγονότα. Προς το παρόν δεν βλέπουμε την ανεξέλεγκτη διάδοση του ιού παγκοσμίως και δεν έχουμε σοβαρά κρούσματα ή θανάτους σε ευρεία κλίμακα. Αυτό που βλέπουμε είναι επιδημίες σε διαφορετικά σημεία στον κόσμο» υπογράμμισε ο επικεφαλής του ΠΟΥ. Μέχρι στιγμής το ποσοστό θνησιμότητας είναι της τάξης του 1%-2%, ωστόσο ο Οργανισμός προειδοποιεί πως ακόμη δεν είμαστε σε θέση να βγάλουμε ασφαλή συμπεράσματα για το πόσο φονικός είναι ο ιός.

Στα δικά της σχόλια η δρ Κούπερμανς κατηγόρησε τις υγειονομικές αρχές των χωρών και τους υπεύθυνους των υπηρεσιών δημόσιας Υγείας ότι «σπατάλησαν πολύτιμο χρόνο» ενώ η επιδημία εξαπλώνονταν αντί να προετοιμαστούν καλύτερα για το ενδεχόμενο πανδημίας.

Ένας άλλος ειδικός, ο Ίαν Μακέι, αναπληρωτής καθηγητής Ιολογίας στο Πανεπιστήμιο Κουινσλαντ της Αυστραλίας, εκτίμησε ότι η αύξηση των κρουσμάτων του Covid-19 εκτός Κίνας πιθανόν να είναι μόνο η κορυφή του παγόβουνου. Η εξάπλωση της επιδημίας δείχνει ότι ο ιός είναι αρκετά ενεργός και πως τα μέτρα περιορισμού της μόλυνσης εξαντλούν τα όρια των δυνατοτήτων τους. «Θα μπορούσαν να υπάρχουν τέτοιες εστίες φωτιάς που καίνε παντού στον κόσμο χωρίς να το γνωρίζουμε» τόνισε χαρακτηριστικά ο Μακέι. Εξάλλου, σε μια άλλη μελέτη του Ιμπίριαλ Κόλετζ του Λονδίνου που δημοσιεύθηκε την περασμένη εβδομάδα επισημαίνεται ότι περίπου τα δύο τρίτα των κρουσμάτων του Covid-19 εκτός Κίνας δεν έχουν εντοπιστεί ακόμη.

Φυσικά, η εξάπλωση της επιδημίας προκαλεί σοβαρές «παράπλευρες» απώλειες στο σύστημα της παγκοσμιοποιημένης οικονομίας, με τα διεθνή χρηματιστήρια να είναι τα πρώτα που επηρεάζονται άμεσα και σοβαρά. Οι διεθνείς χρηματιστηριακές αγορές έζησαν χθες μίας από τις χειρότερες ημέρες των τελευταίων χρόνων. Μόνο στα ευρωπαϊκά χρηματιστήρια εξανεμίστηκαν σχεδόν 420 δισ. δολάρια από την αξία των μετοχών. Με τους φόβους ότι η επιδημία θα έχει μεγαλύτερο αντίκτυπο στους ρυθμούς ανάπτυξης της παγκόσμιας οικονομίας, οι επενδυτές ξεφορτώθηκαν τα «χαρτιά» και αναζήτησαν ασφάλεια στον χρυσό, η τιμή του οποίου έκανε άλμα 2,5% χθες σημειώνοντας υψηλό επταετίας. Στα 1.680 δολάρια η ουγγιά, η τιμή του από τις αρχές του χρόνου έχει αυξηθεί περισσότερο από 10%.

Οι ιταλικές μετοχές έκαναν βουτιά 4,2%, με το χρηματιστήριο του Μιλάνο να καταγράφει μία από τις χειρότερες ημέρες του από το 2016, ενώ ο πανευρωπαϊκός δείκτης STOXX 600 σημείωνε πτώση 3,4%, τη μεγαλύτερη μετά το δημοψήφισμα του Ιουνίου 2016 υπέρ του Brexit.

Ο γενικός δείκτης στο χρηματιστήριο της Λονδίνου σημείωνε στο μέσο της συνεδρίασης πτώση 3%, με τις μετοχές των εταιριών πετρελαίου και ταξιδίων να καταγράφουν τις μεγαλύτερες απώλειες. Οι μετοχές των αεροπορικών εταιρειών κατέγραφαν επίσης τις μεγαλύτερες απώλειες στον STOXX 600, με τις EasyJet, Ryanair, Air France και Lufthansa να υποχωρούν από 7,4% έως 12,6%. Ο ευρωπαϊκός δείκτης των εταιριών ταξιδίων και αναψυχής σημείωσε βουτιά 5,4%.

Οι μετοχές των εταιρειών ειδών πολυτελείας, εξόρυξης, κατασκευής αυτοκινήτων, τεχνολογίας και τραπεζών -που τείνουν να επηρεάζονται από τις εκτιμήσεις για την παγκόσμια ανάπτυξη- σημείωσαν επίσης πτώση μεταξύ 4%-5%.

ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ

ΓΝΩΜΕΣ

ΠΕΡΙΣΣΟΤΕΡΑ

EDITORIAL

ΑΝΑΛΥΣΗ

SOCIAL