Ακολουθήστε την «ΑΥΓΗ»
Ο επιλεγμένος κατάλογος δεν υπάρχει πλέον.

Ιταλία: Έξι νεκροί και 230 κρούσματα

«Πόλεμος» στα ράφια των σούπερ μάρκετ - Κόντε: «Δεν θα έχουμε λιμό»

«Λες και γίνεται πόλεμος». Ο κορωνοϊός γονάτισε ηθικά και ψυχολογικά την Ιταλία, γιατί, εκτός από τους έξι νεκρούς στις περιφέρειες του Μιλάνου και της Βενετίας και τα 230 κρούσματα σε όλη την Ιταλία που έχουν καταγραφεί, δημιουργήθηκε ένα τεράστιο κλίμα πανικού. Οι πολίτες άδειασαν τα ράφια των σούπερ μάρκετ, ξεκινώντας από τις μάσκες, τα αντισηπτικά και τα τρόφιμα, ενώ έκαναν έως και πάνω από δύο ώρες ουρές για να πληρώσουν και να εξαφανιστούν για να κλειστούν στα σπίτια τους.

Οι πωλήσεις τροφίμων online εκτινάχθηκαν στα ύψη, ενώ ο πρωθυπουργός Κόντε προσπάθησε να καθησυχάσει τον κόσμο: «Δεν θα έχουμε λιμό». Οι μετακινήσεις στις περιφέρειες του Μιλάνου και της Βενετίας έχουν μειωθεί στο ελάχιστο, τα σχολεία και τα πανεπιστήμια έκλεισαν στις δύο αυτές περιφέρειες τουλάχιστον για μια εβδομάδα, ενώ ανάλογες αποφάσεις έχουν πάρει εκατοντάδες δήμοι κυρίως στη βόρεια και την κεντρική Ιταλία.

Σε καραντίνα φαίνεται ότι μπήκε και το Βατικανό, που ακύρωσε μια σειρά εκδηλώσεων που προέβλεπαν την παρουσία του κοινού, ενώ διακόπηκαν κάθε είδους αθλητικές εκδηλώσεις σε όλη την Ιταλία και διεξάγονται έλεγχοι στις μετακινήσεις από τη βόρεια προς την κεντρική και νότια Ιταλία. Θύμα του κορωνοϊού έπεσε και το καρναβάλι της Βενετίας.

Ελληνική πρεσβεία στη Ρώμη: Ομαλή η επιστροφή των μαθητών

Η ελληνική πρεσβεία στη Ρώμη υπογράμμισε σε ανακοίνωσή της πως «οι ελληνικές αρχές στην Ιταλία μεριμνούν σε συνεργασία με τους διευθυντές των λυκείων που βρίσκονται στην Ιταλία για την ομαλή η επιστροφή (των μαθητών) στην Ελλάδα» εκτιμώντας ότι «δεν υπάρχει λόγος αυξημένης ανησυχίας» και πολύ περισσότερο πανικού.

«Οι Έλληνες πολίτες που βρίσκονται στην Ιταλία καλούνται να ακολουθούν πιστά τις οδηγίες των αρμόδιων ιταλικών αρχών. Όσοι επιθυμούν να μεταβούν στην Ιταλία θα πρέπει να απευθύνονται στην πρεσβεία της Ιταλίας στην Αθήνα προκειμένου να ενημερώνονται για τις συνθήκες που επικρατούν στον τόπο προορισμού τους», σημείωσε η πρεσβεία στη Ρώμη.

Κόντε: «Δεν αλλάζει» η Συμφωνία του Σένγκεν

Ο υπουργός Υγείας Σπεράντζα ανακοίνωσε τη δημιουργία ενός ενιαίου εθνικού συντονιστικού οργάνου για την αντιμετώπιση του ιού, σε συνεργασία με τις περιφέρειες, καλώντας παράλληλα τις διάφορες υγειονομικές και αυτοδιοικητικές αρχές να μην λαμβάνουν μονομερείς αποφάσεις και πρωτοβουλίες. Ο πρωθυπουργός Κόντε συναντήθηκε στην έδρα της Πολιτικής Προστασίας με τους υπουργούς Εξωτερικών Ντι Μάιο και Υγείας Σπεράντζα υπογραμμίζοντας ότι ο κορωνοϊός «δεν αλλάζει» τις σχέσεις της Ιταλίας με την Ε.Ε., καθιστώντας σαφές ότι η Ρώμη δεν θα προχωρήσει σε μονομερή αναστολή της Συμφωνίας του Σένγκεν.

Από την πλευρά της η γειτονική Αυστρία έκλεισε για λίγες ώρες τις σιδηροδρομικές συγκοινωνίες με την Ιταλία. Τα συνδικάτα που είχαν προκηρύξει απεργία στις αερομεταφορές από τις 25 έως τις 31 Μαρτίου τις μετακύλισαν για τις 2 Απριλίου.

Οι ιταλικές αρχές και ο Ερυθρός Σταυρός προειδοποίησαν τους πολίτες να μην ανοίγουν σε όσους χτυπούν τις πόρτες τους με σκοπό να τους κλέψουν υποστηρίζοντας ότι είναι από τις υγειονομικές αρχές και κάνουν τεστ για τον κορωνοϊό, γιατί δεν υπάρχει καμία υπηρεσία που να κάνει κατ’ οίκον επισκέψεις ελέγχου.

Ο βήχας του οδηγού ενός πούλμαν της Flixbus που έφθανε στη Λυών της Γαλλίας και είχε ξεκινήσει από το Μιλάνο ήταν αρκετός για να καλέσει μια επιβάτης την αστυνομία και αυτή με τη σειρά της το ασθενοφόρο, το οποίο μετέφερε τον οδηγό και ένα ακόμη άτομο με συμπτώματα γρίπης στο νοσοκομείο, ενώ θετικός στο τεστ του κορωνοϊού βρέθηκε στρατιωτικός από την Κρεμόνα που υπηρετεί το Μιλάνο. Συνολικά ο κορωνοϊός έχει εντοπιστεί σε 230 άτομα, με αποτέλεσμα η Ιταλία μετά την Κίνα και τη Νότια Κορέα να αποτελεί τη χώρα με τα περισσότερα θύματα.

Ο Σαλβίνι ζήτησε την παραίτηση του Κόντε, αλλά ο τελευταίος υπογράμμισε ότι ενημέρωσε όλους τους πολιτικούς αρχηγούς για την κατάσταση και ότι «μόνο ο Σαλβίνι δεν μου απάντησε». Στη βόρεια Ιταλία πάντως αποδείχθηκαν στο μεγαλείο τους οι αναποτελεσματικές πολιτικές της Λέγκας από την ιδιωτικοποίηση της Υγείας.

Δείτε όλα τα σχόλια

Κύριο άρθρο

Εξωτερική πολιτική και πατριδοκαπηλία

Η προηγούμενη κυβέρνηση διαχειρίστηκε τα ελληνοτουρκικά θέματα προσπαθώντας συστηματικά να τα μετατρέπει σε ευρωτουρικικά, δηλαδή σε διαφορές ανάμεσα στην Τουρκία και την Ευρωπαϊκή Ένωση. Η τωρινή κυβέρνηση δεν φαίνεται να τα έχει καταφέρει τόσο καλά στον τομέα αυτόν.

Δειτε ολοκληρο το αρθρο
Όλες οι Ειδήσεις