Live τώρα    
18°C Αθήνα
ΑΘΗΝΑ
Ελαφρές νεφώσεις
18 °C
15.1°C19.8°C
3 BF 56%
ΘΕΣΣΑΛΟΝΙΚΗ
Σποραδικές νεφώσεις
16 °C
14.7°C17.0°C
1 BF 75%
ΠΑΤΡΑ
Αίθριος καιρός
16 °C
14.8°C17.1°C
3 BF 66%
ΗΡΑΚΛΕΙΟ
Ελαφρές νεφώσεις
15 °C
14.8°C17.5°C
1 BF 58%
ΛΑΡΙΣΑ
Αίθριος καιρός
14 °C
13.9°C16.9°C
0 BF 62%
Βρετανία: Για εκτόξευση των δαπανών στα υψηλότερα επίπεδα προειδοποιεί think tank
  • Μείωση μεγέθους γραμματοσειράς
  • Αύξηση μεγέθους γραμματοσειράς
Εκτύπωση

Βρετανία: Για εκτόξευση των δαπανών στα υψηλότερα επίπεδα προειδοποιεί think tank

Η έκθεση που παρουσιάστηκε σήμερα, προβλέπει ότι εάν ο νέος υπουργός Οικονομικών, Ρισί Σούνακ, δεν βάλει φρένο στο σχέδιο δαπανών της κυβέρνησης - όπως προβλέπεται στο μανιφέστο των Συντηρητικών - θα πρέπει να σπάσει τους δημοσιονομικούς κανόνες που είχε τηρήσει μέχρι σήμερα ο προκάτοχός του, Σάζιντ Τζάβιντ, και να καταφύγει σε περεταίρω δανεισμό για να βρει τους πόρους που θα καλύψουν τις ανάγκες υλοποίησης ενός τέτοιου προγράμματος.

Ο Ρισί Σούνακ δεσμεύτηκε να παρουσιάσει κανονικά τον εαρινό προϋπολογισμό του 2020 στις 11 Μαρτίου, που σημαίνει ότι αυτή την εβδομάδα θα υποβάλλει τις προτάσεις του για τις δαπάνες στο γραφείο Ευθύνης Προϋπολογισμού. Αλλά σύμφωνα με τους οικονομολόγους του Resolution Foundation ο δανεισμός υπό την κυβέρνηση του Μπόρις Τζόνσον θα μπορούσε να αυξηθεί ακόμη και κατά ένα τρισεκατομμύριο λίρες μέχρι το 2023-24, δηλαδή πολύ περισσότερο από όσο είχε ανέβει κατά την δεκαετία διακυβέρνησης του Τόνι Μπλερ, ανεβάζοντας τις δαπάνες στο 40% του ΑΕΠ.

Υποστηρίζουν ότι ο νέος υπουργός Οικονομικών θα πρέπει να κάνει σημαντικές επιλογές για να διατηρήσει την ισορροπία μεταξύ των τρέχοντων δαπανών, της φορολογίας και του επιπλέον δανεισμού. Προτείνουν δε μία σειρά από αυξήσεις ή αναθεωρήσεις σε φόρους που θα βοηθήσουν την κυβέρνηση να χρηματοδοτήσει τις απαιτήσεις της για επιπλέον έξοδα, μεταξύ αυτών τη διακοπή του παγώματος στον φόρο καυσίμων (που τώρα είναι κατά 29% χαμηλότερος από ότι προβλεπόταν το 2010, δημιουργώντας ένα έλλειμμα στο υπουργείο Οικονομικών περίπου 11 δισεκατομμύρια λίρες ετησίως) κ.α.

Πηγή: ΑΠΕ-ΜΠΕ

ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ

ΓΝΩΜΕΣ

ΠΕΡΙΣΣΟΤΕΡΑ

EDITORIAL

ΑΝΑΛΥΣΗ

SOCIAL