Live τώρα    
19°C Αθήνα
ΑΘΗΝΑ
Ελαφρές νεφώσεις
19 °C
16.2°C20.7°C
2 BF 53%
ΘΕΣΣΑΛΟΝΙΚΗ
Αίθριος καιρός
17 °C
15.2°C17.7°C
1 BF 74%
ΠΑΤΡΑ
Αίθριος καιρός
16 °C
14.8°C16.6°C
3 BF 68%
ΗΡΑΚΛΕΙΟ
Ελαφρές νεφώσεις
17 °C
16.0°C18.0°C
2 BF 59%
ΛΑΡΙΣΑ
Αίθριος καιρός
16 °C
15.9°C15.9°C
0 BF 55%
Τα νέα της Ευρωομάδας της Αριστεράς
  • Μείωση μεγέθους γραμματοσειράς
  • Αύξηση μεγέθους γραμματοσειράς
Εκτύπωση

Τα νέα της Ευρωομάδας της Αριστεράς

Πάνω από το 50% του πληθυσμού παγκοσμίως στερείται πρόσβασης στο δικαίωμα της πληροφόρησης (Ρεπόρτερ Χωρίς Σύνορα) - Στη φωτογραφία η Μαλτέζα δημοσιογράφος Δ. Κ. Γκαλίτσια, που δολοφονήθηκε σε επίθεση με βόμβα στο αυτοκίνητό της τον Οκτώβριο του 2017, ύστερα από την αποκάλυψη αμφιλεγόμενων και ευαίσθητων πληροφοριών που σχετίζονται με τα Έγγραφα του Παναμά.

Υποστολή της βρετανικής σημαίας: Η δύσκολη συνέχεια

Σε φορτισμένο συναισθηματικά κλίμα στο Ευρωπαϊκό Κοινοβούλιο με την αποχώρηση και τον αποχαιρετισμό των Βρετανών ευρωβουλευτών και με κινήσεις υψηλού συμβολισμού, όπως η αφαίρεση της βρετανικής σημαίας από τα κτήρια της Ε.Ε., το Ηνωμένο Βασίλειο αποχώρησε -ή μάλλον άρχισε τη διαδικασία- την 31η Ιανουαρίου μετά από 46 χρόνια συμμετοχής. Δυο μέρες νωρίτερα, το Ε.Κ. ψήφιζε για την αποφυγή ενός "άτακτου Brexit", το οποίο θα είχε ως άμεση συνέπεια την επαναφορά σκληρών συνόρων με την Ιρλανδία

«Πρόκειται για διαζύγιο. Και όπως συνήθως συμβαίνει με τα διαζύγια, θα ζημιωθούν και οι δύο πλευρές. Περισσότερο, νομίζω, το Ηνωμένο Βασίλειο, αλλά και η Ε.Ε.. Η ζημιά θα είναι μικρότερη αν το διαζύγιο είναι συναινετικό και βγει γρήγορα και μεγαλύτερη όσο πιο καυγατζίδικο είναι και όσο πιο πολύ διαρκέσει η δίκη για την τελική απόφαση» δήλωσε ο αντιπρόεδρος του Ε.Κ. Δημήτρης Παπαδημούλης

«Το ζητούμενο τώρα πια θα είναι η διαπραγμάτευση για τη νέα σχέση των 27 ευρωπαϊκών κρατών με το Λονδίνο, που είναι και πολύ πιο περίπλοκο. Και η νέα εταιρική σχέση θα επηρεάσει όχι μόνο τη σχέση των 27 με το Ηνωμένο Βασίλειο -που θα δούμε και πόσο ενωμένο θα μείνει μετά το Brexit- αλλά θα επηρεαστεί και η σχέση κάθε κράτους - μέλους, δηλαδή και της Ελλάδας, με το Ηνωμένο Βασίλειο» συνέχισε ο Δ. Παπαδημούλης προσθέτοντας χαρακτηριστικά: «Το βέβαιο είναι ότι δεν έχουμε τελειώσει, είμαστε στην αρχή. Πολλοί νομίζουν ότι τελείωσε τώρα, κέρδισε ο Τζόνσον, υλοποιήθηκε το Brexit, βγήκε το διαζύγιο. Ωραία, αλλά το θέμα είναι η διατροφή, τα παιδιά και τα λοιπά. Και γι’ αυτό μόλις ξεκίνησαν οι διαπραγματεύσεις».

Σχολιάζοντας την υπερψήφιση της απόφασης απο την GUE/NGL ο συμπρόεδρος της ομάδας Μάρτιν Σίντερβαν είπε ότι ήταν προς το συμφέρον των Ευρωπαίων και των Βρετανών πολιτών και υπέρ της διαφύλαξης της ειρήνης στη Β. Ιρλανδία. Ο ίδιος πρόσθεσε ότι για να αποφευχθεί ένα σκληρό Brexit ο Μπόρις Τζόνσον θα πρέπει να συμφωνήσει σε επέκταση της μεταβατικής περιόδου, καθώς είναι αδύνατον να ολοκληρωθούν οι διαδικασίες μέσα σε 11 μήνες.

GUE/ NGL: Στις 22 Απριλίου τα βραβεία για τους Whistleblowers

Για τρίτη χρονιά φέτος οι ευρωβουλευτές της Αριστεράς θα αποδώσουν το βραβείο "Μάρτυρα δημοσίου συμφέροντος (Whistleblower), δημοσιογράφου ή υπερασπιστή της ελευθερίας της ενημέρωσης", που θεσπίστηκε προς τιμή της Μαλτέζας δημοσιογράφου Δάφνης Καρουάνα Γκαλίτσια ύστερα από πρόταση του ευρωβουλευτή του ΣΥΡΙΖΑ Στέλιου Κούλογλου.

Το περασμένο έτος, το βραβείο αποδόθηκε από κοινού στους Τζούλιαν Ασάνζ, Ρουί Πίντο και Γιασμίν Μοταργέμι, στη μνήμη της Δ. Γκαλίτσια, και στο όνομα όλων όσοι θυσιάζονται για την υπεράσπιση του δημόσιου συμφέροντος.

Αξίζει να σημειωθεί ότι προ ημερών η Γιασμίν Μοταργέμι, μετά από οκταετή δικαστική διαμάχη με τον πολυεθνικό κολοσσό Nestle, πέτυχε την καταδίκη της εταιρείας. Η Nestle αγνοούσε συστηματικά τις επισημάνσεις της Γ. Μοταργέμι (υπεύθυνης ασφάλειας τροφίμων της, μάλιστα) για προβλήματα που είχε εντοπίσει σε παιδικές τροφές, μπισκότα και άλλα τρόφιμα. Η δικαστική απόφαση υπογραμμίζει τις ευθύνες της Nestle και ως προς το ότι κατέστρεψε επαγγελματικά τη Moταργέμι - γυναίκα επιστήμονα διεθνούς κύρους, που εργαζόταν και στον Παγκόσμιο Οργανισμό Τροφίμων.

Υποψηφιότητες για το βραβείο μπορούν να κατατίθενται μέχρι την 1η Μαρτίου 2020 στο email [email protected].

Στα τέλη Μαρτίου θα ανακοινωθεί η επιλογή των υποψηφίων και στις 22 Απριλίου, στο πλαίσιο της Ολομέλειας του Ευρωκοινοβουλίου στο Στρασβούργο, θα γίνει η απονομή.

“Δελτίο” συνεργιών

* "Οι πολίτες έχουν δίκιο να ζητούν περισσότερη προστασία και ίση μεταχείριση. Πρέπει να τερματίσουμε τις φορολογικές πρακτικές πολλών μεγάλων πολυεθνικών εταιρειών". Αυτό ζητούν με επιστολή τους 134 ευρωβουλευτές από πέντε πολιτικές ομάδες (Ευρωπαϊκή Αριστερά, Σοσιαλιστές, Πράσινοι, RenewEurope, Ευρωπαϊκό Λαϊκό Κόμμα) προς την Αμερικανική Βουλή και την Επιτροπή Οικονομικών των ΗΠΑ. Την επιστολή για ένα δικαιότερο και πιο λειτουργικό φορολογικό σύστημα συνυπέγραψαν οι Δημήτρης Παπαδημούλης και Πέτρος Κόκκαλης.

* Να ακυρωθεί η προγραμματισμένη για τις 16 Μαρτίου παρέλαση μνήμης και τιμής των στρατιωτών που υπηρέτησαν στα ναζιστικά τάγματα εφόδου των SS στη λετονική πρωτεύουσα ζητούν 37 ευρωβουλευτές και συνυπογράφουν οι Δημ. Παπαδημούλης, Κ. Αρβανίτης και Στ. Κούλογλου. Με επιστολή προς το Δημοτικό Συμβούλιο της Ρίγας, το Υπουργικό Συμβούλιο και το Κοινοβούλιο της Λετονίας επικαλούνται το ψήφισμα που ενέκρινε στις 25 Οκτωβρίου του 2018 το Ευρωπαϊκό Κοινοβούλιο για την άνοδο της νεο-φασιστικής βίας στην Ευρώπη.

* Αλλαγή στην πολιτική σωφρονισμού και μεταχείρισης των Βάσκων κρατουμένων στην Ισπανία ζητούν 38 ευρωβουλευτές, και συνυπογράφει ο Δημ. Παπαδημούλης. Ζητούν από τον πρωθυπουργό της Ισπανίας Πέδρο Σάντσεθ και τον πρόεδρο του Ευρωκοινοβουλίου Νταβίντ Σασόλι να γίνουν σεβαστά τα ανθρώπινα δικαιώματα και να μπει ένα τέλος στην πολιτική διασποράς των Βάσκων κρατουμένων στις ισπανικές φυλακές, αφού, από τους συνολικά 205 κρατούμενους, οι 184 εκτίουν ποινή σε σωφρονιστικά ιδρύματα που απέχουν 250-1.100 χλμ. από τον τόπο τους. Μάλιστα, οι ευρωβουλευτές επικαλούνται το ψήφισμα για τα σωφρονιστικά καταστήματα και τις συνθήκες κράτησης των φυλακισμένων που ενέκρινε το Ευρωπαϊκό Κοινοβούλιο στις 5 Οκτωβρίου του 2017 και στο οποίο καταδικάζεται «η πολιτική διασποράς, την οποία εφαρμόζουν ορισμένα κράτη-μέλη, δεδομένου ότι αντιπροσωπεύει και προσθέτει ποινές που επηρεάζουν τις οικογένειες των κρατουμένων».

* Εκδήλωση για τη δίκαιη μετάβαση στις περιοχές της Ευρώπης, όπως η Δυτική Μακεδονία, που θα αντιμετωπίσουν την πρόκληση της κλιματικής και ενεργειακής μετάβασης, διοργάνωσε η Ευρωομάδα της Αριστεράς στο Ευρωκοινοβούλιο, με ομιλητές τους Πέτρο Κόκκαλης Δημ. Παπαδημούλη και Σωκράτη Φάμελλο, εκ μέρους του ΣΥΡΙΖΑ. Στο πλαίσιο της μετάβασης έως το 2050 σε μια κλιματικά ουδέτερη Ευρώπη με μηδενικό ισοζύγιο εκπομπών αερίου του θερμοκηπίου, η Κομισιόν ανακοίνωσε πρόσφατα τον μηχανισμό δίκαιης μετάβασης, ο οποίος θα αποτελέσει το κύριο εργαλείο ενίσχυσης των περιοχών που εξαρτώνται περισσότερο από τον άνθρακα και συνακόλουθα θα πληγούν περισσότερο από την πράσινη μετάβαση, τόσο σε οικονομικό όσο και σε κοινωνικό επίπεδο. Στην Ελλάδα, οι περιοχές που θα επηρεαστούν είναι η Δυτική Μακεδονία και η Μεγαλόπολη.

ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ

ΓΝΩΜΕΣ

ΠΕΡΙΣΣΟΤΕΡΑ

EDITORIAL

ΑΝΑΛΥΣΗ

SOCIAL