Live τώρα    
19°C Αθήνα
ΑΘΗΝΑ
Αίθριος καιρός
19 °C
14.8°C20.7°C
1 BF 57%
ΘΕΣΣΑΛΟΝΙΚΗ
Αυξημένες νεφώσεις
19 °C
16.4°C20.2°C
1 BF 63%
ΠΑΤΡΑ
Αυξημένες νεφώσεις
18 °C
12.0°C17.7°C
2 BF 81%
ΗΡΑΚΛΕΙΟ
Αίθριος καιρός
18 °C
15.8°C17.8°C
3 BF 52%
ΛΑΡΙΣΑ
Ελαφρές νεφώσεις
12 °C
11.9°C17.9°C
0 BF 87%
Κορωνοϊός / Κορωνοϊός: Αύξηση κρουσμάτων σε Ν. Κορέα, Ιράν, Ιταλία
  • Μείωση μεγέθους γραμματοσειράς
  • Αύξηση μεγέθους γραμματοσειράς
Εκτύπωση

Κορωνοϊός / Κορωνοϊός: Αύξηση κρουσμάτων σε Ν. Κορέα, Ιράν, Ιταλία

Εντείνεται η ανησυχία για την εξάπλωση της επιδημίας του κορωνοϊού Covid-19 στον κόσμο καθώς καταγράφεται αύξηση των κρουσμάτων εκτός Κίνας με σημαντικότερη νέα εστία μόλυνσης τη Νότια Κορέα, όπου μόνον χθες αναφέρθηκαν εκατό νέα επιβεβαιωμένα κρούσματα, αλλά και ο δεύτερος θάνατος ασθενούς. Νέα κρούσματα υπάρχουν επίσης στο Ιράν και την Ιταλία, ενώ Ισραήλ και Λίβανος επιβεβαίωσαν τα πρώτα κρούσματα μόλυνσης από τον ιό στις επικράτειές τους.

Την ίδια ώρα ανησυχία προκαλεί στην Κίνα η μετάδοση του ιού στα σωφρονιστικά ιδρύματα της χώρας εντείνοντας τους φόβους για νέες εστίες μόλυνσης που εκ των πραγμάτων θα είναι πολύ δύσκολο να ελεγχθούν. Σύμφωνα με επίσημη ανακοίνωση, περίπου 500 επιβεβαιωμένα κρούσματα έχουν καταγραφεί στις φυλακές της χώρας, εκ των οποίων τουλάχιστον 200 στο ίδιο σωφρονιστικό ίδρυμα. Πρόκειται για κρατούμενους και επτά δεσμοφύλακες στη φυλακή Ρεντσένγκ, στην πόλη Τζινίνγκ της επαρχίας Σαντόνγκ.

Στη Χουμπέι, την επαρχία όπου εκδηλώθηκε η επιδημία, ανακοινώθηκαν 271 κρούσματα του Covid-19 στις τοπικές φυλακές, εκ των οποίων 220 δεν είχαν καταγραφεί έως σήμερα από τις περιφερειακές αρχές. Σύμφωνα με τα τοπικά μέσα ενημέρωσης, 230 κρούσματα έχουν αναφερθεί στις γυναικείες φυλακές της Ουχάν, οι δεσμοφύλακες της οποίας αποπέμφθηκαν επειδή δεν περιόρισαν την εξάπλωση του ιού.

Στο Πεκίνο, ύστερα από συνεδρίαση του Πολιτικού Γραφείου του Κινεζικού Κομμουνιστικού Κόμματος υπό την προεδρία του Σι Τζινπίνγκ, ανακοινώθηκε ότι η κορύφωση της επιδημίας δεν έχει επέλθει ακόμη και πως η κατάσταση στην επαρχία Χουμπέι παραμένει «σοβαρή και περίπλοκη».

Οι οικονομικές επιπτώσεις της επιδημίας προβληματίζουν έντονα την κινεζική ηγεσία καθώς εκτιμάται ότι θα επενεργήσουν σωρευτικά στην ήδη προβληματική κατάσταση που αντιμετωπίζει η κινεζική οικονομία εξαιτίας του εμπορικού ανταγωνισμού με τις ΗΠΑ, αλλά και της αυξανόμενης εξάρτησής της από την εσωτερική κατανάλωση.

«Η δημοσιονομική πολιτική θα είναι περισσότερο δυναμική και αποτελεσματική και η συνετή νομισματική πολιτική θα είναι πιο ευέλικτη. Η κυβέρνηση θα αποκρούσει τους συστημικούς οικονομικούς κινδύνους» υποσχέθηκε η κινεζική ηγεσία.

Στο μεταξύ προβληματισμό προκαλεί η αύξηση των κρουσμάτων του Covid-19 στη Λομβαρδία. Σύμφωνα με τις ιταλικές αρχές, πέντε άνθρωποι νοσηλεύονται σε σοβαρή κατάσταση ενώ ένας εκτός ασθενής παρουσιάζει ελαφρύτερα συμπτώματα. Άλλα 250 άτομα από την ευρύτερη περιοχή της πόλης Λόντι, όπου ζουν οι ασθενείς που μολύνθηκαν από τον ιό, πρόκειται να υποβληθούν άμεσα σε εξετάσεις. Κανένας τους δεν έχει επισκεφθεί πρόσφατα την Κίνα, σύμφωνα με τα στοιχεία που υπάρχουν μέχρι τώρα.

Έως χθες βράδυ τα επιβεβαιωμένα κρουσματα παγκοσμίως του Covid-19 είχαν φτάσει τα 76.775, εκ των οποίων τα 75.467 στην Κίνα, ο αριθμός των θανάτων τους 2.248 και οι ασθενείς που ανάρρωσαν τους 18.858.

ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ

ΓΝΩΜΕΣ

ΠΕΡΙΣΣΟΤΕΡΑ

EDITORIAL

ΑΝΑΛΥΣΗ

SOCIAL