Live τώρα    
18°C Αθήνα
ΑΘΗΝΑ
Ελαφρές νεφώσεις
18 °C
15.6°C19.6°C
4 BF 57%
ΘΕΣΣΑΛΟΝΙΚΗ
Σποραδικές νεφώσεις
18 °C
16.0°C19.4°C
5 BF 57%
ΠΑΤΡΑ
Αίθριος καιρός
17 °C
16.5°C18.0°C
4 BF 61%
ΗΡΑΚΛΕΙΟ
Ελαφρές νεφώσεις
18 °C
17.7°C18.8°C
5 BF 64%
ΛΑΡΙΣΑ
Σποραδικές νεφώσεις
17 °C
16.8°C16.9°C
2 BF 68%
Καθαρή πρωτιά Σάντερς
  • Μείωση μεγέθους γραμματοσειράς
  • Αύξηση μεγέθους γραμματοσειράς
Εκτύπωση

Καθαρή πρωτιά Σάντερς

«Φεύγει» μπροστά ο Μπέρνι Σάντερς στη κούρσα για το χρίσμα των Δημοκρατικών εδραιώνοντας και διευρύνοντας το προβάδισμά του έναντι των υπόλοιπων συνυποψηφίων του ενόψει των δύο επόμενων προκριματικών, στη Νεβάδα το Σάββατο και στη Νότια Καρολίνα το επόμενο Σάββατο (29.2) ενώ έπεται η κρίσιμη αναμέτρηση της «σούπερ Τρίτης», στις 3 Μαρτίου, σε περισσότερες από δέκα αμερικανικές πολιτείες ανάμεσά τους και στις δύο πολυπληθέστερες, την Καλιφόρνια και το Τέξας.

Την ίδια ώρα ενώ υποχωρούν τα ποσοστά του μέχρι πρότινος επικρατέστερου της κούρσας, του πρώην αντιπροέδρου Τζο Μπάιντεν, ο δισεκατομμυριούχος πρώην δήμαρχος της Νέας Υόρκης Μάικλ Μπλούμπεργκ επιταχύνει το βήμα του χάρη στο άφθονο χρήμα που διαθέτει και φαίνεται αποφασισμένος να τα παίξει όλα για όλα για να έχει η υποψηφιότητά του μια καλύτερη τύχη από εκείνη του διάττοντα αστέρα.

Στην προσπάθειά του να το πετύχει ενστερνίζεται ανοιχτά τη στρατηγική Τραμπ, που είχε επικριθεί έντονα κατά την προεκλογική εκστρατεία του 2016, καταφεύγοντας στη δημιουργία δικτύου echo champers στα κοινωνικά μέσα, το οποίο θα προωθεί την υποψηφιότητά του στους χρήστες τους, αλλά και πέραν αυτών.

Η τακτική του δισεκατομμυριούχου να απέχει από την εκλογική διαδικασία των προκριματικών και να «μανατζάρει» την υποψηφιότητά του με επί πληρωμή δημοσιότητα προκάλεσε ήδη την έντονη αντίδραση του Μπέρνι Σάντερς. «Ο Μάικλ Μπλούμπεργκ έχει το δικαίωμα ως Αμερικανός πολίτης να είναι υποψήφιος για την Προεδρία, αλλά δεν έχει το δικαίωμα να αγοράσει τις εκλογές» τόνισε χαρακτηριστικά ο προοδευτικός γερουσιαστής του Βερμόντ.

Όπως αποκάλυψε χθες η “Wall Street Journal”, οι υπεύθυνοι της προεκλογικής εκστρατείας του Μπλούμπεργκ προσλαμβάνουν εκατοντάδες χρήστες των κοινωνικών μέσων στην Καλιφόρνια με μισθό 2.500 δολαρίων τον μήνα (!) προκειμένου να κάνουν τακτικά αναρτήσεις στους προσωπικούς λογαριασμούς τους υπέρ της υποψηφιότητας του δισεκατομμυριούχου και για να στέλνουν σχετικά προσωπικά μηνύματα στους διαδικτυακούς φίλους τους!

Το «πρότζεκτ», που αναμένεται να κοστίσει εκατομμύρια δολάρια στον υπερπλούσιο επιχειρηματία και επίδοξο διάδοχο του Τραμπ, έχει στόχο να ενισχύσει το ρεύμα υπέρ του ενόψει των προκριματικών της «σούπερ Τρίτης» και, αν αποδειχθεί αποτελεσματικό, θα τεθεί σε εφαρμογή σε πανεθνική κλίμακα. «Πρόκειται σαφώς για τον πιο ανορθόδοξη τακτική του αφειδώς δαπανώντος δισεκατομμυριούχου, η οποία καθιστά δυσδιάκριτες τις διαχωριστικές γραμμές μεταξύ της παραδοσιακής πολιτικής εκστρατείας και της διανομής σπονσοναρισμένου περιεχομένου», σχολίασε δηκτικά η εφημερίδα.

Ανοδικό ρεύμα

Ο ένατος πιο πλούσιος άνθρωπος στον κόσμο για το 2019, βασιζόμενος στην προσωπική περιουσία του των 60 δισ. δολαρίων προκάλεσε αναταράξεις στην προεκλογική εκστρατεία των Δημοκρατικών κατηγορούμενος ότι «αγόρασε» τη θέση του στην κούρσα και κινδυνεύοντας να βρεθεί υπόλογος για σύγκρουση συμφερόντων.

Σε απάντηση υψηλόβαθμος σύμβουλός του δήλωσε προχτές ότι ο δισεκατομμυριούχος σκοπεύει να πουλήσει την εταιρεία του, την Bloomberg LP, που απασχολεί 2.700 εργαζόμενους παγκοσμίως, ωστόσο δεν διευκρίνισε αν αυτό θα γίνει σε περίπτωση νίκης του στις προεδρικές εκλογές ή εφόσον λάβει το χρίσμα των Δημοκρατικών.

Σε κάθε περίπτωση η εκτίναξη των δημοσκοπικών ποσοστών του Μπέρνι Σάντερς και ο ενθουσιασμός μεγάλου μέρους του αμερικανικού λαού για την προοπτική νίκης του φαίνεται να ενεργοποιεί τα αντανακλαστικά του συστήματος, που καταφεύγει στην υποψηφιότητα Μπλούμπεργκ ως αντιστάθμισμα. Σύμφωνα με την τελευταία μηνιαία δημοσκόπηση των “Washington Post” και ABC News που δημοσιεύτηκε χθες, ο ανεξάρτητος γερουσιαστής του Βερμόντ προηγείται με μεγάλη διαφορά τόσο απ' τον πρώην αντιπρόεδρο των κυβερνήσεων Ομπάμα, Τζο Μπάιντεν, όσο και απ' τον Μάικλ Μπλούμπεργκ.

Ενισχυμένος από τις επιδόσεις του στις προκριματικές της Αϊόβα και του Νιου Χαμσάιρ, ο Σάντερς συγκεντρώνει ποσοστό 32% στην πρόθεση ψήφου μεταξύ των Δημοκρατικών ψηφοφόρων κερδίζοντας 9 ποσοστιαίες μονάδες σε σχέση με την προηγούμενη δημοσκόπηση του Ιανουαρίου.

Στον αντίποδα ο Τζο Μπάιντεν, που βρισκόταν στην κορυφή τον προηγούμενο μήνα, βλέπει το ποσοστό του να υποχωρεί στο 16% και στη δεύτερη θέση. Την τρίτη θέση καταλαμβάνει ο πρώην δήμαρχος της Νέας Υόρκης με ποσοστό 14% ακολουθούμενος από τη γερουσιαστή Ελίζαμπεθ Ουόρεν με 12%. Ο Πιτ Μπούτιτζετζ, που κατέγραψε καλές επιδόσεις στην Αϊόβα και το Νιου Χαμσάιρ, περιορίζεται στην πέμπτη θέση με 8%.

Η δημοσκόπηση είδε το φως της δημοσιότητας δύο 24ωρα πριν από τις προκριματικές της Νεβάδα και πριν από την πρώτη συμμετοχή του Μπλούμπεργκ σε ντιμπέιτ των Δημοκρατικών. Ο δισεκατομμυριούχος έχει αποφύγει μέχρι στιγμής να βρεθεί στο στόχαστρο των εσωκομματικών αντιπάλων του, καθώς δεν συμμετείχε στις πρώτες προκριματικές εγκαινιάζοντας τη συμμετοχή του στη διαδικασία στις 3 Μαρτίου, στην αναμέτρηση της «σούπερ Τρίτης».

ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ

ΓΝΩΜΕΣ

ΠΕΡΙΣΣΟΤΕΡΑ

EDITORIAL

ΑΝΑΛΥΣΗ

SOCIAL