Ακολουθήστε την «ΑΥΓΗ»
Ο επιλεγμένος κατάλογος δεν υπάρχει πλέον.

46.000 απολύσεις από HSBC και ιταλικές τράπεζες

Τσουνάμι συγχωνεύσεων και απολύσεων στις τράπεζες

Οι δείκτες των χρηματιστηρίων έτρεξαν προ ημερών σε νέα επίπεδα - ρεκόρ, ενώ οι πυλώνες του χρηματοοικονομικού συστήματος που τα στηρίζουν συνεχίζουν τις μαζικές απολύσεις, τις περικοπές και τις προσλήψεις με εξευτελιστικές για τον τομέα συνθήκες εργασίας. Οι ανθρωποθυσίες των τραπεζών συνεχίζονται, αφού μετά τις κοινωνίες συνεχίζει να πληρώνει την κρίση και το προσωπικό τους.

Η βρετανική HSBC, ένας από τους μεγαλύτερους τραπεζικούς κολοσσούς στον κόσμο, αποφάσισε τη δραστική μείωση του προσωπικού της κατά 35.000, στους 200.000 υπαλλήλους, και το κλείσιμο του 30% των υποκαταστημάτων της έως το τέλος του 2022, με άξονα κυρίως τις ΗΠΑ και την Ευρώπη, μετά την πτώση των καθαρών κερδών της κατά 35%, στα 6 δισ. δολάρια για το 2019, από τα 12,6 δισ. δολάρια του 2018. Τα έσοδα της εταιρείας είχαν σημειώσει άνοδο 5,9%, στα 55,4 δισ. δολάρια αντιστοίχως. Το Brexit, οι δυσκολίες στον επενδυτικό τομέα στην Ευρώπη, αλλά και ο υδροκεφαλισμός της τράπεζας, που αποκομίζει το 90% των κερδών της στην Ασία, οδηγεί σε συρρίκνωση των δραστηριοτήτων της στη Γηραιά Ήπειρο.

Η HSBC τόνισε ότι ακόμη και η θετική πορεία της στην Ασία μπορεί να αντιμετωπίζει προβλήματα από την πορεία των οικονομιών του Χονγκ Κονγκ και της Κίνας εξαιτίας του κορωνοϊού.

Η HSCB αποτέλεσε έναν από τους πρωταγωνιστές της φούσκας των ακινήτων στην Ευρώπη και τις ΗΠΑ. Το 2016 μάλιστα η τράπεζα είχε καταδικαστεί με πρόστιμο 33,6 εκατ. ευρώ από την Ευρωπαϊκή Επιτροπή, μαζί με άλλες έξι τράπεζες, για τη διαμόρφωση καρτέλ στον υπολογισμό των επιτοκίων στην αγορά στεγαστικών δανείων Euribor και άλλων επενδυτικών προϊόντων, αλλά τον Σεπτέμβριο του 2019 το Ευρωπαϊκό Δικαστήριο ακύρωσε το πρόστιμο λόγω «ανεπαρκών στοιχείων».

Η Intesa SanPaolo, η μεγαλύτερη ιταλική τράπεζα, προχωράει σε επιθετική εξαγορά της UBI Banca για 4,86 δισ. ευρώ, σε κατά 27,6% υψηλότερα επίπεδα από τη χρηματιστηριακή αξία της τράπεζας, ενισχύοντας περαιτέρω τον συγκεντρωτισμό του τραπεζικού συστήματος, ενώ θα πυροδοτήσει νέο κύμα απολύσεων.

Η Intesa SanPaolo έχει 11,8 εκατομμύρια πελάτες, 3.800 υποκαταστήματα και το 2019 χορήγησε νέα δάνεια, αξίας 58 δισ. ευρώ, εκ των οποίων 38 δισ. σε νοικοκυριά και μικρές και μεσαίες επιχειρήσεις. Τα καθαρά κέρδη της έφτασαν στα 4,2 δισ. το 2019. Η εξαγορά για την UBI Banca θα κοστίσει 2.000 θέσεις εργασίας και το κλείσιμο 175 υποκαταστημάτων, ενώ εάν προστεθεί και η μείωση προσωπικού που ανακοίνωσαν και άλλες ιταλικές τράπεζες, όπως η δεύτερη σε μέγεθος ιταλική τράπεζα UniCredit, που ανακοίνωσε 6.000 απολύσεις και το κλείσιμο 450 υποκαταστημάτων, περισσότεροι από 11.000 τραπεζικοί υπάλληλοι θα βρεθούν στο δρόμο.

Δείτε όλα τα σχόλια

Όλες οι Ειδήσεις