Live τώρα    
15°C Αθήνα
ΑΘΗΝΑ
Ελαφρές νεφώσεις
15 °C
10.6°C16.5°C
1 BF 70%
ΘΕΣΣΑΛΟΝΙΚΗ
Αίθριος καιρός
13 °C
11.1°C14.9°C
2 BF 67%
ΠΑΤΡΑ
Αραιές νεφώσεις
14 °C
8.0°C14.4°C
2 BF 65%
ΗΡΑΚΛΕΙΟ
Ελαφρές νεφώσεις
13 °C
12.8°C14.1°C
2 BF 82%
ΛΑΡΙΣΑ
Αίθριος καιρός
5 °C
4.9°C11.8°C
0 BF 100%
Κίνημα Αλλαγής / Κίνημα Αλλαγής: Τριβές από την απόφαση Φώφης Γεννηματά για αντιδεξιά στροφή
  • Μείωση μεγέθους γραμματοσειράς
  • Αύξηση μεγέθους γραμματοσειράς
Εκτύπωση

Κίνημα Αλλαγής / Κίνημα Αλλαγής: Τριβές από την απόφαση Φώφης Γεννηματά για αντιδεξιά στροφή

Με όλους τους δυνατούς τρόπους η Φ. Γεννηματά προσπαθεί να δείξει προς τα έξω, δηλαδή στους ψηφοφόρους, και προς τα μέσα, στους βουλευτές και τα στελέχη της, ότι η απόφασή της για αντικυβερνητική στάση και αντιδεξιά στροφή δεν είναι προς συζήτηση. Η νέα “γραμμή” μεταφράζεται σε μια αποστασιοποίηση από τη Ν.Δ. και εναντίωση σε όλους τους τομείς πολιτικής. Η προσπάθεια εμπέδωσής της δημιουργεί προστριβές.

Την ίδια στιγμή, το μόνο πεδίο στο οποίο υπάρχει ακόμα σύγκλιση -όταν δεν πρόκειται για απροκάλυπτη “συνεργασία”- του ΚΙΝ.ΑΛΛ. με τη Ν.Δ. είναι η Προανακριτική για τη Novartis, όπου με κάθε μέσο επιχειρούν να πείσουν ότι η Novartis δεν είναι σκάνδαλο, αλλά σκευωρία. Μόλις την Παρασκευή, το ΚΙΝ.ΑΛΛ. εξέδωσε ανακοίνωση με αφορμή την επιστολή Τουλουπάκη για το πώς θα μπορούσε να γίνει η εξέταση των προστατευόμενων μαρτύρων, αποδίδοντάς της “φόβο” και “διαβεβαιώνοντάς” την ότι “η αλήθεια θα αποκαλυφθεί και δεν πρόκειται να μείνει κρυφή κάτω απ’ την κουκούλα”. Είχε προηγηθεί η ανεπιτυχής προσπάθεια Κεγκέρογλου -ως “ουράς” του Θ. Πλεύρη, ο οποίος... πρόλαβε να αποσύρει το αίτημά του- να ζητήσει την κλήση της εισαγγελέως που διερευνά το σκάνδαλο της Novartis όχι ως μάρτυρα, αλλά ως ύποπτης.

Παρά τις διαβεβαιώσεις που έχει δώσει δημόσια με τις ομιλίες της η Φ. Γεννηματά ότι δεν υπάρχει η παραμικρή μετατόπιση απ’ την απόφαση για “αυτόνομη πορεία”, όταν η αλλαγή τακτικής έγινε σαφής, άρχισε να προκαλεί ανησυχίες στα πρόσωπα του ΚΙΝ.ΑΛΛ. που ναι μεν μιλούν για “αυτόνομη πορεία”, όμως στην πράξη η μεγαλύτερη αντιπολιτευτική έγνοια τους -αν όχι η μοναδική- δεν είναι απέναντι στη Ν.Δ., αλλά απέναντι στον ΣΥΡΙΖΑ. Αντίθετα, μετά από επτά μήνες διακυβέρνησης Ν.Δ. και, συγκεκριμένα, μετά από το “στραπάτσο” με τον εκλογικό νόμο Μητσοτάκη, ο οποίος αγνόησε παντελώς τους σχεδιασμούς της Χαρ. Τρικούπη, η Φ. Γεννηματά μοιάζει πεπεισμένη ότι πρέπει να στρέψει τα “πυρά” της προς την τωρινή και όχι την προηγούμενη κυβέρνηση. Αυτή η ανησυχία ορισμένων στελεχών μετατράπηκε γρήγορα, άμα τη δημοσιοποιήσει της συνάντησης Γείτονα - Φλαμπουράρη, σε τεντωμένα νεύρα, σε ευθείες αντιδράσεις και γενικότερα σε αναβρασμό μέσα στο ΚΙΝ.ΑΛΛ. καθώς έβαλε στο τραπέζι της δημόσιας συζήτησης το ενδεχόμενο κάποιας προοπτικής σύγκλισης με τον ΣΥΡΙΖΑ, αν μη τι άλλο σε επίπεδο κοινοβουλευτικής δράσης.

“Άδειασμα” Λοβέρδου για την προσχώρηση στο δόγμα της αποτροπής

Μετά τη σαφή προειδοποίηση (“τέρμα τ’ αστεία”) από τον Οδ. Κωνσταντινόπουλο, ο Ανδ. Λοβέρδος αψήφησε τις θέσεις του κόμματός του για το προσφυγικό και προσχώρησε στο σκληρό κυβερνητικό δόγμα της αποτροπής, αψηφώντας με αυτόν τον τρόπο πρωτίστως την αντικυβερνητική στάση της Φ. Γεννηματά. “Το πρώτο που πρέπει να καταλάβουμε είναι ότι όποιος δεν καταλαβαίνει ότι η Ελλάδα πρέπει να λειτουργήσει αποτρεπτικά...”, δήλωσε ο κοινοβουλευτικός εκπρόσωπος του κόμματος, ενώ υπερασπιζόμενος τα “κλειστά κέντρα” ζήτησε, ούτε λίγο - ούτε πολύ, από την αντιπολίτευση (και άρα και από το κόμμα του) να μην ασκείται “πονηρή” κριτική, με το... καταπληκτικό επιχείρημα ότι “κανένα κόμμα” δεν θα αξιολογήσει την αποτελεσματικότητά τους, παρά μόνο η ίδια η εφαρμογή του μέτρου. Μόνη κριτική του, ότι η απόφαση για κλειστά κέντρα ήταν καθυστερημένη.

Πέρα από το έμμεσο “άδειασμα” που ακολούθησε από τον εκπρόσωπο και τον αναπληρωτή εκπρόσωπο Τύπου, Π. Χρηστίδη και Π. Βλάχο, η Φ. Γεννηματά με τις δηλώσεις της την επομένη ήρθε να οριοθετήσει εκ νέου τις θέσεις του ΚΙΝ.ΑΛΛ. και τη στάση του απέναντι στους κυβερνητικούς χειρισμούς. Ζήτησε άμεση αποσυμφόρηση των νησιών, επέκρινε την κυβέρνηση ότι με τις εξαγγελίες της για κλειστά και ανοιχτά κέντρα μαζί εντείνει το πρόβλημα, την κατηγόρησε για “αυταρχικές επιτάξεις”.

Δυσφορία Γιαννακοπούλου για “αδέξια δήθεν αριστερά κλικ”

Έπειτα ήταν η σειρά της Ν. Γιαννακοπούλου να “εκραγεί” και να “παρέμβει”, χωρίς να μπορεί να κρύψει την αγωνία της για τη στρατηγική στροφή της Χαρ. Τρικούπη.

Με επιστολή της προς τη Φ. Γεννηματά, τον διευθυντή της Κ.Ο. και τους άλλους βουλευτές, ζήτησε εξηγήσεις από την ηγεσία για σειρά αποφάσεις, όπως για την καταψήφιση του ασφαλιστικού Βρούτση, αλλά και για το εάν υπάρχει ‘μορατόριουμ’ μεταξύ ΚΙΝ.ΑΛΛ. και ΣΥΡΙΖΑ. Χαρακτήρισε “σοβαρό πρόβλημα” τη “φημολογία για «μορατόριουμ» με τον ΣΥΡΙΖΑ, για συναντήσεις που γίνονται και τις προοπτικές δήθεν συγκλίσεων στη Βουλή”, επισημαίνοντας ότι “δεν στηρίζεται σε καμία απόφαση συλλογικού οργάνου του Κινήματος, ούτε αποφάσεων συνεδρίου του ΠΑΣΟΚ ή του Κινήματος Αλλαγής”. Η Χαρ. Τρικούπη δεν μπήκε καν στον κόπο να της απαντήσει, ούτε μέσω διαρροών.

Μάλιστα, μερικές μέρες νωρίτερα, μιλώντας σε πολιτική εκδήλωση της (κοπή πίτας) η Ν. Γιαννακοπούλου άφηνε σαφείς αιχμές προς την ηγεσία για τη “δημοσκοπική στασιμότητα”, για “συμπτώματα ιδεολογικής και πολιτικής ασάφειας”. Είπε ότι “η πολιτική αυτονομία δεν καθορίζεται με ίσες αποστάσεις από Ν.Δ. και ΣΥΡΙΖΑ, ούτε με αδέξια δήθεν αριστερά κλικ, αλλά από το αν έχεις προγραμματική και πολιτική υπεροχή”. Δείχνοντας δυσανεξία απέναντι στον ΣΥΡΙΖΑ “προειδοποίησε”: “...αν κάποιοι θεωρούν ότι θα ξεχάσουμε τις ευθύνες όσων έπαιξαν με τις τύχες της χώρας, με τους θεσμούς, και μας ενοχοποίησαν για τα πάντα, αυταπατώνται για άλλη μια φορά”.

Ο “δεκάλογος” Γεννηματά κατά Μητσοτάκη για την εργασία

Με την ομιλία της στη Βουλή για τα εργασιακά, την Παρασκευή, υπό το βάρος των εσωτερικών τριβών, η Φ. Γεννηματά αξιοποίησε την ημέρα του Αγίου Βαλεντίνου για να καταφύγει σε ένα ευφυολόγημα με σκοπό να αποσυμπιέσει την ένταση. “Μέρα που είναι, δεν χρειαζόμαστε το φλερτ κανενός”, είπε. Παρότι εξαπέλυσε ευθεία επίθεση στον Κυρ. Μητσοτάκη, δεν παρέλειψε να επιτεθεί και στον ΣΥΡΙΖΑ για τα εργασιακά, αγνοώντας τη μέγιστη αντίφαση το ΠΑΣΟΚ του πρώτου και δεύτερου Μνημονίου να ασκεί κριτική στον ΣΥΡΙΖΑ ότι κατέστρεψε την εργασία...

Η πρόεδρος του ΚΙΝ.ΑΛΛ. επεφύλασσε έναν εκτενή σκληρό “δεκάλογο” για τις πληγές που αφήνει η πολιτική της Ν.Δ. στους εργαζόμενους και τους ανέργους, με τα θέματα που έθιξε να είναι ακριβώς τα ίδια με εκείνα που είχε νωρίτερα υπογραμμίσει ο Αλ. Τσίπρας κατά της κυβέρνησης. Μόνο σημείο ουσιαστικής διαφοράς, το γεγονός ότι το ΚΙΝ.ΑΛΛ. χαρακτηρίζει το ασφαλιστικό Βρούτση ως “μακιγιάζ” του νόμου Κατρούγκαλου. Είπε ότι “τα στοιχεία για την ανεργία είναι εφιαλτικά” και κατηγόρησε τον πρωθυπουργό πως με τις φορολογικές ελαφρύνσεις διευκολύνει τους επιχειρηματίες και επιβαρύνει τους εργαζόμενους. Του είπε ότι “μοντέλο ανάπτυξης που στηρίζεται στη φθηνή και απαξιωμένη εργασία θα αποτύχει σίγουρα, οδηγεί τους εργαζόμενους στην ανασφάλεια και τους άνεργους στην απόγνωση”, για να καταλήξει ότι “η παράταξή σας ήταν, είναι και θα είναι απέναντι στα συμφέροντά τους”.

ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ

ΓΝΩΜΕΣ

ΠΕΡΙΣΣΟΤΕΡΑ

EDITORIAL

ΑΝΑΛΥΣΗ

SOCIAL