Live τώρα    
13°C Αθήνα
ΑΘΗΝΑ
Αυξημένες νεφώσεις
13 °C
9.2°C14.6°C
2 BF 84%
ΘΕΣΣΑΛΟΝΙΚΗ
Αυξημένες νεφώσεις
12 °C
10.7°C14.1°C
1 BF 59%
ΠΑΤΡΑ
Αυξημένες νεφώσεις
14 °C
12.0°C14.9°C
3 BF 75%
ΗΡΑΚΛΕΙΟ
Ελαφρές νεφώσεις
10 °C
9.8°C14.1°C
3 BF 71%
ΛΑΡΙΣΑ
Σποραδικές νεφώσεις
6 °C
5.9°C9.5°C
2 BF 100%
Λουίς Τσαμάρο, συντονιστής της Πλατφόρμας πληγέντων από τις υποθήκες (ΡΑΗ) της Μαδρίτης: / Λουίς Τσαμάρο: Οι κατασχέσεις κατοικιών και οι εξώσεις οδήγησαν σε μια γενοκτονία στην Ισπανία
  • Μείωση μεγέθους γραμματοσειράς
  • Αύξηση μεγέθους γραμματοσειράς
Εκτύπωση

Λουίς Τσαμάρο, συντονιστής της Πλατφόρμας πληγέντων από τις υποθήκες (ΡΑΗ) της Μαδρίτης: / Λουίς Τσαμάρο: Οι κατασχέσεις κατοικιών και οι εξώσεις οδήγησαν σε μια γενοκτονία στην Ισπανία

«Περισσότερες από 850.000 κατοικίες κατασχέθηκαν ή κινδυνεύουν να κατασχεθούν στην Ισπανία από την έκρηξη της φούσκας των ακινήτων και την οικονομική κρίση. Θυσιάζουν την κοινωνία και τους ανθρώπους για τα κέρδη των μεγάλων τραπεζών, των μεγάλων κατασκευαστών και των κερδοσκοπικών κεφαλαίων.

Οι αυτοκτονίες εξαιτίας των κατασχέσεων κατοικιών δεν μετριούνται πλέον σε χιλιάδες, αλλά σε δεκάδες χιλιάδες, παρ' όλο που τα μέσα ενημέρωσης έχουν ρίξει εδώ και καιρό ένα πέπλο σιωπής. Ζούμε σε ένα κλίμα οικονομικής τρομοκρατίας, εκατοντάδες χιλιάδες άνθρωποι κινδυνεύουν να βρεθούν στον δρόμο γιατί δεν μπορούν να πληρώσουν την υποθήκη τους.

Δεν είναι μια φυσική καταστροφή, αλλά το αποτέλεσμα μιας πολιτικής. Για τον λόγο αυτό αγωνιζόμαστε για μια άλλη πολιτική, που θα δώσει τους ανθρώπους και την κοινωνία διασφαλίζοντας μια αξιοπρεπή κατοικία σε ανθρώπινο περιβάλλον ως ένα αναφαίρετο δικαίωμα του ανθρώπου, όπως τονίσαμε και στον Πέδρο Σάντσεθ.

Τον Νοέμβριο του καταθέσαμε όλα τα στοιχεία από τις κατασχέσεις, αυτές που έχουν γίνει και αυτές που εκκρεμούν. Οι κυβερνήσεις και οι αυτοδιοικητικές αρχές κρίνονται αυτά που κάνουν. Εκατομμύρια άνθρωποι στην Ισπανία περιμένουν απαντήσεις. Δεν μπορούν να συνεχίζουν να αυτοκτονούν οι άνθρωποι γιατί δεν μπορούν να πληρώσουν τις τράπεζες. Δεν μπορούμε να θυσιάσουμε την κοινωνία μας για τα κέρδη και τα προνόμια των λίγων», τόνισε στην «Αυγή» ο Λουίς Τσαμάρο, ένας από τους συντονιστές της Πλατφόρμας πληγέντων από τις υποθήκες (ΡΑΗ) της Μαδρίτης.

* Πώς είναι η κατάσταση με τις κατασχέσεις κατοικιών και τις εξώσεις στη Μαδρίτη και την Ισπανία;

Η κατάσταση είναι δραματική. Μόνο στη Μαδρίτη η ΡΑΗ έχει αναλάβει να στηρίξει 2.500 οικογένειες από το 2012 έως σήμερα, που κινδυνεύουν να βρεθούν ή βρέθηκαν στον δρόμο. Μιλάμε για μια οικογένεια την ημέρα, γεγονός που σημαίνει ότι καλύπτουμε μόλις ένα μικρό εάν όχι ελάχιστο τμήμα ενός τεράστιου κοινωνικού προβλήματος. Με τις κινητοποιήσεις μας καταφέραμε να αποτρέψουμε κάποιες κατασχέσεις ή εξώσεις ή να τις αναβάλουμε. Τα προβλήματα όμως παραμένουν και δεν αφορούν μόνο το οικονομικό σκέλος της αντιπαράθεσης με την κερδοσκοπία των τραπεζών, αλλά και την ίδια την υγεία των ανθρώπων.

Στη ΡΑΗ μιλάμε για γενοκτονία, γιατί οι κατασχέσεις κατοικιών έχουν οδηγήσει σε χιλιάδες αυτοκτονίες, που επιμελώς προσπαθούν να υποβαθμίζουν ορισμένα μέσα ενημέρωσης. Καθημερινά βλέπουμε τους ανθρώπους να υποφέρουν από ψυχολογικά προβλήματα, κατάθλιψη και απόγνωση, να καταστρέφεται η οικογένειά τους, η επαγγελματική ζωή τους, το μέλλον των παιδιών τους.

* Τι προτείνετε για να αντιμετωπιστεί το τεράστιο αυτό κοινωνικό πρόβλημα;

Αγωνιζόμαστε εδώ και χρόνια για την αλλαγή της νομοθεσίας. Υποτίθεται ότι έσωσαν τις τράπεζες καταχρεώνοντας τον κόσμο με δεκάδες δισεκατομμύρια, που στην περίπτωση της Bankia της Μαδρίτης έφθασαν τα 50 δισ. Δεν έχουν κάνει όμως τίποτα για να σώσουν τους ανθρώπους από τις αυτοκτονίες. Η ΡΑΗ αγωνίζεται για να προστατεύσει τις οικογένειες από τις μεγάλες απάτες των τραπεζών στα στεγαστικά δάνεια και να εναρμονίσει την ισπανική νομοθεσία με τις ευρωπαϊκές Οδηγίες, που προστατεύουν σε μεγαλύτερο βαθμό τους καταναλωτές. Η διαπλοκή ανάμεσα στη δικαστική, την πολιτική και τη χρηματοοικονομική εξουσία κατέστρεψε και καταστρέφει εκατοντάδες χιλιάδες οικογένειες.

Η ΡΑΗ ζητάει την άμεση ψήφιση ενός νόμου για τη διαγραφή των χρεών των νοικοκυριών που πλήττονται από την αδυναμία πληρωμής των δόσεων των στεγαστικών δανείων. Παράλληλα, πρέπει να υπάρξουν κοινωνικά ενοίκια για να προστατευθούν οι οικογένειες και οι άνθρωποι που κινδυνεύουν να βρεθούν ή βρίσκονται στον δρόμο. Είδαμε ότι η ελεύθερη και αχαλίνωτη αγορά μάς οδήγησε σε αυτοκτονίες και κοινωνική κρίση. Δεν μπορούμε να αφήσουμε τις ζωές των ανθρώπων στην πλαστή προσφορά και ζήτηση που καθορίζουν οι τράπεζες και οι κατασκευαστικές ή, ακόμη χειρότερα, τα Aibnb. Η ανεργία παραμένει σε υψηλά επίπεδα, πολύς κόσμος εργάζεται με χαμηλούς μισθούς και σε πρόσκαιρες εργασίες και οι νέοι δεν μπορούν να έχουν ένα μέλλον. Η αξιοπρεπής κατοικία είναι δικαίωμα όλων όχι προνόμιο για λίγους ή ένα λούσο που θα πρέπει να θυσιαστούν πληρώνοντας δάνεια για σαράντα χρόνια με την προοπτική να τα αφήσουν ως κληρονομιά στα παιδιά τους.

Όλα αυτά τα χρόνια οι τράπεζες, οι κατασκευαστικές και τα κερδοσκοπικά κεφάλαια νόμιζαν ότι μπορούσαν να εξαγοράσουν τους πάντες, προσπαθώντας να εμπλέξουν σε πολιτικές ίντριγκες ό,τι δεν μπορούσαν να ελέγξουν. Η ΡΑΗ έμεινε σταθερή στις επιδιώξεις της και αποδείχθηκε χρήσιμη για τους ανθρώπους.

Toν Νοέμβριο του 2019 ζητήσαμε από τον πρωθυπουργό και γραμματέα του Σοσιαλιστικού Κόμματος Πέδρο Σάντσεθ να μας πει τι θέλει να κάνει με τις 50.000 αιτήσεις των οικογενειών που έχουν αναστολή έξωσης έως τις 15 Μαΐου του 2020, γιατί ανήκουν στις ευπαθείς ομάδες. Θα τους δώσει παράταση έως τον Μάιο του 2025 ή κινδυνεύουν να βρεθούν στον δρόμο; Θα νομοθετήσει για να μπορούν οι οικογένειες που έχουν εκδιωχθεί από τα σπίτια τους να ανακτήσουν την ιδιοκτησία τους ή θα τα κρατήσουν οι τράπεζες για να σπεκουλάρουν στην αγορά ακινήτων; Πάνω από 150.000 κατασχέσεις κατοικιών βρίσκονται ήδη στα δικαστήρια, ως αποτέλεσμα των αποφάσεων του Ευρωπαϊκού Δικαστηρίου. Η κυβέρνηση θα νομοθετήσει για να προστατεύσει τις οικογένειες αυτές και να αποτρέψει την κατάσχεση των κατοικιών τους;

Ακόμη χειρότερα, έχουμε δεκάδες χιλιάδες οικογένειες που έχουν χάσει τα σπίτιά τους και οι τράπεζες τις κυνηγούν ακόμη για τα χρέη από τις υποθήκες, με αποτέλεσμα να μην μπορούν να ζήσουν αξιοπρεπώς. Μπορούν να διαγραφούν χρέη για να σωθούν οι άνθρωποι αυτοί; Δεκάδες χιλιάδες οικογένειες, ελεύθεροι επαγγελματίες και μικροί επιχειρηματίες, έχουν επαναπραγμαδιατευθεί σε ιδιαίτερα δύσκολες συνθήκες τα στεγαστικά τους δάνεια, με αποτέλεσμα να αντιμετωπίζουν ακόμη προβλήματα. Θα δοθεί μια λύση;

* Αναφέρεστε σε εξαιρετικά μεγάλους αριθμούς δανειοληπτών που πλήττονται από τις τράπεζες. Τι θα μπορούσε να γίνει άμεσα;

Κατ’ αρχάς μια πολιτισμένη κοινωνία θα πρέπει να προστατεύσει τις οικογένειες που έχουν ένα μέλος τους που αυτοκτόνησε ή χάθηκε εξαιτίας των χρεών από υποθήκη. Θα πρέπει να διασφαλίσουμε την κατοικία σε ορισμένες κατηγορίες, όπως οικογένειες με ανήλικα παιδιά, ΑμεΑ, χαμηλοεισοδηματίες και χαμηλοσυνταξιούχοι. Κανείς από αυτούς δεν μπορεί να γίνεται στόχος κατασχέσεων.

Τον Νοέμβριο καταθέσαμε στον Σάντσεθ όλα τα στοιχεία από τις κατασχέσεις, αυτές που έχουν γίνει και αυτές που εκκρεμούν. Φτάνουν συνολικά τις 857.000 από το 2007 έως και το 2019. Στη Μαδρίτη έφτασαν σχεδόν στις 90.000, στην Ανδαλουσία, σχεδόν στις 180.000, στην Καταλωνία στις 165.000, στη Βαλένθια στις 150.000. Τα τελευταία δύο χρόνια επισκεφθήκαμε τα πολιτικά κόμματα και τους καταθέσαμε τις προτάσεις μας. Οι κυβερνήσεις και οι αυτοδιοικητικές αρχές κρίνονται από αυτά που κάνουν. Εκατομμύρια άνθρωποι στην Ισπανία περιμένουν απαντήσεις. Δεν μπορούν να συνεχίζουν να αυτοκτονούν οι άνθρωποι γιατί δεν μπορούν να πληρώσουν τις τράπεζες. Δεν μπορούμε να θυσιάσουμε την κοινωνία μας για τα κέρδη και τα προνόμια των λίγων.

ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ

ΓΝΩΜΕΣ

ΠΕΡΙΣΣΟΤΕΡΑ

EDITORIAL

ΑΝΑΛΥΣΗ

SOCIAL