Live τώρα    
16°C Αθήνα
ΑΘΗΝΑ
Αίθριος καιρός
16 °C
13.4°C17.6°C
3 BF 66%
ΘΕΣΣΑΛΟΝΙΚΗ
Αίθριος καιρός
14 °C
10.9°C15.9°C
1 BF 64%
ΠΑΤΡΑ
Σποραδικές νεφώσεις
15 °C
9.0°C15.5°C
2 BF 63%
ΗΡΑΚΛΕΙΟ
Ελαφρές νεφώσεις
14 °C
13.8°C14.7°C
2 BF 77%
ΛΑΡΙΣΑ
Αίθριος καιρός
15 °C
13.0°C14.5°C
1 BF 75%
Μέση Ανατολή / Μέση Ανατολή: Νέες τουρκικές απώλειες στη Συρία
  • Μείωση μεγέθους γραμματοσειράς
  • Αύξηση μεγέθους γραμματοσειράς
Εκτύπωση

Μέση Ανατολή / Μέση Ανατολή: Νέες τουρκικές απώλειες στη Συρία

Πέντε ακόμη Τούρκοι στρατιώτες σκοτώθηκαν χθες και άλλοι τόσοι τραυματίστηκαν από βομβαρδισμούς του συριακού στρατού στην περιοχή του Ιντλίμπ, ανακοίνωσε το υπουργείο Άμυνας της Τουρκίας προσθέτοντας πως ο τουρκικός στρατός προέβη σε αντίποινα, μεταξύ των οποίων και στην κατάρριψη συριακού ελικοπτέρου.

Σύμφωνα με την Άγκυρα, οι τουρκικές δυνάμεις ασφαλείας στη Συρία έπληξαν συνολικά 101 στρατιωτικούς στόχους στη Συρία και "χτύπησαν" στρατιωτικό ελικόπτερο, κάτι πάντως που μέχρι χθες το βράδυ δεν είχε επιβεβαιωθεί από συριακές πηγές.

"Η Τουρκία ανταπάντησε στην επίθεση, καταστρέφοντας όλους τους στόχους του εχθρού και παίρνοντας εκδίκηση για τον θάνατο των στρατιωτών μας. Ο εγκληματίας πολέμου, ο οποίος διέταξε την απεχθή επίθεση, είχε ως στόχο όλο τη διεθνή κοινότητα, όχι μόνο την Τουρκία» δήλωσε ο στενός συνεργάτης του Ερντογάν Φαχρετίν Αλτούν.

Ο Τούρκος Πρόεδρος Ρετζέπ Ταγίπ Ερντογάν και ο υπουργός Άμυνας της χώρας Χουλούσι Ακαρ πραγματοποίησαν έκτακτη συνάντηση για να συζητήσουν τις τελευταίες εξελίξεις, ανακοίνωσε το τουρκικό δίκτυο NTV .

Υπενθυμίζεται ότι μόλις την προηγούμενη εβδομάδα οκτώ ακόμη Τούρκοι στρατιώτες είχαν χάσει τη ζωή τους σε επιχειρήσεις του συριακού στρατού στην τελευταία περιοχή της Συρίας όπου οι αντάρτες διατηρούν ακόμη ισχυρή παρουσία. Η τελευταία επίθεση εκδηλώθηκε τη στιγμή που ρωσική διπλωματική αντιπροσωπεία βρίσκεται στην Άγκυρα για συνομιλίες με την τουρκική ηγεσία σχετικά με την κατάσταση στο Ιντλίμπ.

Η προέλαση του συριακού στρατού απειλεί να εντείνει την προσφυγική κρίση στη χώρα καθώς 700.000 κάτοικοι της περιοχής έχουν εγκαταλείψει τις εστίες τους και κατευθύνονται προς τα τουρκικά σύνορα, σύμφωνα με τις εκτιμήσεις των Ηνωμένων Εθνών. Ο πόλεμος στη Συρία έχει προκαλέσει τον θάνατο περισσότερων από 380.000 ανθρώπων από το 2011 και έχει οδηγήσει στην εξορία περισσότερο από τον μισό πληθυσμό που είχε η χώρα πριν από τον πόλεμο.

Αιγυπτιακή διαμεσολάβηση στη Γάζα

Αιγυπτιακή αντιπροσωπεία έφτασε εν τω μεταξύ χθες στη Γάζα για να διαπραγματευτεί την αποκατάσταση της ηρεμίας στον παλαιστινιακό θύλακα έπειτα από μια σειρά ρουκετών που εκτοξεύθηκαν εναντίον του Ισραήλ, το οποίο απάντησε με αεροπορικά πλήγματα.

Σύμφωνα με παλαιστινιακές πηγές, η αντιπροσωπεία υπό τον στρατηγό Άχμεντ Άμπντελ Χαλέκ, αρμόδιο για τις παλαιστινιακές υποθέσεις στις αιγυπτιακές υπηρεσίες Πληροφοριών, έφτασε στη Λωρίδα της Γάζας προκειμένου να συνομιλήσει με την ηγεσία του παλαιστινιακού κινήματος Χαμάς και διάφορες παλαιστινιακές παρατάξεις προκειμένου να εξομαλυνθεί η κατάσταση στην περιοχή.

Τη νύχτα της Κυριακής προς Δευτέρα ο ισραηλινός στρατός έπληξε θέσεις της Χαμάς στη Γάζα, μετά την εκτόξευση από τον θύλακα μιας ρουκέτας που έπεσε στο Ισραήλ. Οι εκτοξεύσεις ρουκετών και μπαλονιών με εκρηκτικούς μηχανισμούς από τη Γάζα έχουν αυξηθεί μετά την παρουσίαση του σχεδίου των ΗΠΑ για το Μεσανατολικό, το οποίο ικανοποίησε το Ισραήλ, αλλά εξόργισε τους Παλαιστίνιους. Από τις 28 Ιανουαρίου, οπότε και ο Αμερικανός Πρόεδρος Ντόναλντ Τραμπ παρουσίασε το σχέδιο, οι εκτοξεύσεις ρουκετών από τη Γάζα εναντίον του Ισραήλ είναι σχεδόν καθημερινό φαινόμενο.

ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ

ΓΝΩΜΕΣ

ΠΕΡΙΣΣΟΤΕΡΑ

EDITORIAL

ΑΝΑΛΥΣΗ

SOCIAL